Saja hullu teadlase öö Rapla Kesklinna koolis

Tõnis Blank,Rapla Kesklinna kooli direktor

0
Hull teadlane tööhoos.

Et kõik ausalt ära rääkida, peab alustama sellest, kuidas ühel 2017. aasta aprillipäeval oli paaril õpetajal ja haridustehnoloogil plaan viia oma õpilased Tallinnasse teadusfestivalile. Festivalile minekuks valmistudes visati omavahelises vestluses õhku idee – korraldada ise oma koolis 100 hullu teadlase öö.
Õpetajatel on tegelikult anda rohkem, kui näeb ette kooliprogramm. Ja seda kõike saaks teha huvitaval ja vahval moel. Valla pääses ideede tulv, mida kõike võiks pakkuda. Esimene selline üritus oligi samal sügisel.
Miks just 100? Kuna esimene selline öö toimus 2017. aasta sügisel, oli see omamoodi kummardus meie riigi 100 aasta juubeliks. Samas oli üritus 100 kiiremale registreerujale. Igale vanuseastmele oli planeeritud kindel arv kohti.
Tegelikult elab Rapla Kesklinna kooli õpetajate toa ühes kapis hull teadlane, kes vahetevahel käib öösiti koolimaja peal kolamas. Tal hakkas üksi toimetamisest igav ja nii ta siis otsiski abilisi õpetajate hulgast, kes oleks valmis juhendama erinevaid töötubasid ja jagama oma teadmisi. Oma panuse töötubade läbiviijatena ja juhendajatena andis sel aastal 21 RKK õpetajat ja 4 üheksanda klassi õpilast. Abiks olid ka Tartu Ülikooli üliõpilased programmist „Noored kooli“.
Seekordne 100 hullu teadlase öö algas hullu teadlase näidendiga ja jätkus läbi nelja tunni kümnes töötoas: õpiti tundma toidu koostist ja värvide maailma, sai proovida kätt droonide ehitamises ja robotite programmeerimises, teha endale veebileht või kolida virtuaalmaa-ilma ja teha ise virtuaalmäng, mängida Lotte lauamänge, teha põnevaid keemiakatseid, õppida tundma loodust ning välja elada end tantsupõrandal. Elamus oli, kui korraga tiirutas kooli fuajees õhus kümmekond drooni, tuled säramas. Osa võis saada ka põnevast teadusteatri etendusest.
Noored teadushuvilised andsid lõpuks tõotuse: mina luban, et olen avatud uutele teadmistele, otsin, leian, avastan ja jätan tarkused meelde.