13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSTeenetemärkide üleandmine oli ülev ja soe

Teenetemärkide üleandmine oli ülev ja soe

Mari Tammar

22. veebruaril andis Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid üle riiklikud teenetemärgid. Üks tunnustuse pälvinutest oli koorijuht ja psühholoog Urve Uusberg, keda pidulikul tänugalal tutvustati kui kultuuri- ja hariduselu edendajat Raplamaal. Teenetemärgid anti pidulikult üle Arvo Pärdi keskuses Laulasmaa.

„Teenetemärkide andmine ei käi etteantud plaani või kvoodi järgi. Mida rohkem toredaid kandidaate Eesti inimesed esitavad, seda enam on neid, kelle tööle ja tegevusele saame iseseisvuspäeva eel mõelda. Tänavu on teenetemärkide saajaid 112 – see polnud taotlus, see juhtus nii,” ütles oma kõne sissejuhatuseks tänugalal president Kersti Kaljulaid. „Siin on täna väga erinevate erialade esindajaid ja kõikidest ei jõua rääkida. Eesti tänab teid ja mul on omakorda hea meel, et saan olla selle tänu vahendaja. Te olete teinud Eestit paremaks ja te olete teinud seda südamega,” rääkis Kaljulaid.
„Täna oleme hoones, kus on hea rääkida koos olemisest, tasakaalust ja harmooniast, sest selles Arvo Pärdi keskuses on mets majas ja samal ajal maja metsas. See on üks Eesti ilusaim ja innustavaim visualiseeritud tasakaal. Sellepärast ma väga tahtsin, et tänavused aumärgid saaks üle antud just siin. See tasakaal on kuidagi eriti sobiv meie kõrgete emotsioonilainetega ajastusse,” ütles Kaljulaid.
On eriti kõnekas ja tähendusrikas, et Urve Uusberg sai oma tunnustuse just Arvo Pärdi keskuses. Küsimuse peale, mis sellise tunnustuse saamine tema jaoks tähendab, ütles Urve Uusberg, et tegemist on olulise tunnustusega. „Kui tunnustuse saamine teatavaks sai, üllatas mind õnnitlejate rohkus ja tunnetasin seda kõigilt väga siirana. See peab olema oluline tunnustus, mõtlesin ma. Tundsin end hästi ja kohaselt, närvi ei läinud ja sellist oh-mis-nüüd-mina-tunnet ka ei olnud, olin rahulik ja rõõmus.
Kuna mu olulised tehted elus on enam-vähem tehtud või siis alustatud, mingit survet edasise asjus ka ei ole, juhendan koore, kuni veel kuulen ja näen, kohtun mures olevate inimestega, kuni neid kuulen ja näen, superviseerin tööinimesi seni, kuni kuulen ja näen, sekka hoian lapselapsi. Riiklik teenetemärk on väga oluline tunnustus ja olen tänulik esitajatele ja valijatele.”
Küsimusele, milliseid mõtteid ja muljeid pidulik teenetemärkide üleandmine tekitas, vastas Urve siiralt ülevate emotsioonidega: „See oli nagu miniatuurne presidendi vastuvõtt – punane vaip Laulasmaa metsas, elevuses inimesed, väga sõbralikud oldi üksteise suhtes (tunnustatus mõjub selliselt üldiselt – ollakse oma parima poolega ja tänulikud).
Päike paistis sel päeval ja Arvo Pärdi keskus oma lummava arhitektuuriga oli meeldejääv. Heeroldi käitumine oli toetav, kohtumine mulle väga sümpaatse presidendiga oli ülev hetk. Inspireerituna tema pidupäeva kõnest 24. veebruaril, tahan siin kasutada võimalust ja tõsta esile meie presidendi vaimulaadi – märgata vähemat ja rõhutada hoolimist igal tasandil.
Sellisel kõrgel tasandil lausutu mõjutab kõigi inimeste meelelaadi, väheneb halvustav suhtumine kaaslastesse, on nad siis nähtavad tegelased või lihtsalt kolleegid, pereliikmed. Olen tänulik, et saan elada riigis, kus on selline president. On lootust tulevikuks,” rääkis Urve Uusberg tunnustavalt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare