-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSVana tellisetööliste majaga on suured plaanid

Vana tellisetööliste majaga on suured plaanid

Helerin Väronen

Raplas Viljandi mnt 90 asunud ajalooline, kunagine tellisetööliste maja on hetkel täiesti laiali lammutatud, kuid hoone praegusel omanikul, ehitusettevõttel Expolio OÜ on sellega omajagu plaane.

Endisel kujul hoonet ei taastata, kuid väärtuslikud tellised on kokku kogutud ja ehitatavas majas saab selgesti eristatav olema vana ja juurdeehitatud osa.
Varem on vald survestanud eelmisi omanikke, et nad ohtlikuks hinnatud hoonega midagi ette võtaks. Aastal 2008 anti hoonele ehitusluba korterelamuks ümberehitamiseks, töid ka alustati, kuid kortermaja valmis ei saanud.
Expolio on algatanud detailplaneerigu hoone ümberehitamiseks ja laiendamiseks. Kavandatav laiendus on kahekorruseline. Hoonealune pind suureneb umbes kaks ja pool korda. Rapla valla kodulehelt on leitav ka planeeringu esialgne eskiis.
Detailplaneeringuga soovitakse muuta ka ehitise kasutusotstarvet. Kavandatud on sinna teenindus, kaubandus ja toitlustus ning korterelamu. Rapla valla arhitekti Marko Järvela arvates peaks selle multifunktsionaalsus Viljandi maantee äärde linnaehituslikult hästi passima. Enne planeeringu algatamist kaasati ka piirkonna kinnistuomanikud ning Maanteeamet andis oma lähteseisukohad.
Järvela sõnul oli omaniku esialgne plaan olemasolev hoonekehand võimalikult suures osas säilitada, kuid tarindite avamisel selgus, et esialgsel kujul ei olnud konstruktsioonid kasutuskõlblikud ja tugevdamist vajas ka vundament.
“Kinnistuomanik on vanad väärtuslikud tellised kokku kogunud ja lubanud neid kasutada hoonemahu taastamise juures. Laienduse osa peaks tulema tänapäevasem, mis võimaldab uusehitusel selgelt eristuda taastatud hoonest ja eksponeerida erinevate ajajärkude panust.
Tellisetehasel oli oluline koht Rapla kujunemisloos, mistõttu on loomulikult kahju sellest, et olemasoleval kujul hoonet säilitada ei õnnestunud. Kui aga piirkonda tekivad toimivad funktsioonid ja kunagise tellisetööstusega seotud hoone olemasolu markeeritudki saaks, leevendaks see ehk veidi mahajäetuse tunnet piirkonnas, mis süvenes iseäranis pärast Maanteeameti lahkumist,” lisas Järvela.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare