Vastulause 13. veebruari Raplamaa Sõnumite juhtkirjale

Jaune Riim, Sihtasutuse RAEK projektijuht

2
Jaune Riim.

Väljavõte juhtkirjast: „Me kõik teame, et Raplamaast ei tea Eestis mitte keegi õieti mitte midagi. Kõik küsivad, et mis paik see veel on, kas seal keegi elab ka?“

Sellist üldistust ei saa kasutada nende inimeste kuuldes või nende lugemislaual, kes on seisnud ja töötanud kasvõi päeva turismimessil ning ise kuulnud, kuipalju tegelikult inimesed Raplamaa kohta teavad. Jah, on teenuseid ja ettevõtteid, mida (veel) ei teata ja see ongi tore, sest see annab turistile võimaluse tulla meie kaunist ja paljude põnevate teenustega maakonda avastama.
„Hall tsoon“?! Vaevalt küll neile, kes tulevad ja ütlevad, et eelmisel aastal me käisime Raplamaal seal ja seal, kas teil on sellel aastal uudiseid. „Jah, meil on! Meil on külalisi ootamas Eestis ainulaadne Parvematkade uus ja seni kõige suurem ujuv seminarimaja, Ööbiku gastronoomiatalu uus suur saal, Filmitalu ja uus Rapla kino on kohe avatud ja seal tuleb NÖFF (Ah te ei tea? Kohe räägime teile!). Me korraldame giidiga tuure ja ootame teid vaatama meie uut ja uhket Rapla keskväljakut jne.
Meil on palju sündmusi, mida leiate uuest trükisest ja maakonnaportaalist Raplamaa.ee. Oleme Tallinnast vaid tunniajalise (auto- või rongi-)sõidu kaugusel. Tulge meile külla, sünnipäeva pidama, sauna, korraldage töökaaslastega väljasõiduseminar. Ah soovite lastega tulla? Siis sobivad kindlasti Indiaanikojad, Huskypark, uus Paluküla Mäe talu ootab oma loomadega lapsi, Filmitalus saab ise multikat teha, Atla mõisas on jõulu ajal piparkoogikuningriik ja kohe avab sealsamas uksed maiustuste kuningriik. Piparkoogikuningriigi perenaine Kristel Luige kinnitas, et vaid detsembrikuus käis Atla mõisas üle tuhande külastaja.

Tõepoolest – nad ei maganud seal. Ja seepärast ei kajastu ka majutuste statistikas, mis on seni ainus number, mida statistikaamet turismivaldkonnas kogub ja järjestab. Kuulsin ja nägin ka ise seda rahvusringhäälingu uudist, kus Raplamaa on majutujate arvu poolest viimasel kohal, kuid minu kõrvust läks see osa mööda, et on „nii mõttetu ja igav maakond“.
Oleme oma maakonda tutvustanud mitu aastat just päevaste väljasõitude sihtkohana. Meil käib väga palju Tallinna koolide gruppe. Usun, et lapsevanemad on väga tänulikud, et nii lähedal on lastel põnevaid paiku avastada ja ei pea kulutama ööbimise peale. Ei ole mõistlik kodust tunniajase sõidu kaugusele magama jääda. Mitte sellepärast, et hall ja igav, vaid et kodu on lähedal. Kahjuks aga meie maakonna ja ettevõtete päevakülalised ei kajastu mitte kuidagi turismistatistikas.

Pärast kolme pikka ja töist messipäeva lugeda lehest, et „Rapla maakonda ei viitsita müüa“, teeb kurvaks ja jõuetuks. See, et keegi räägib ligi 70 aastat tagasi moodustatud Raplamaast kui „uusmoodustisest“, on tänasel päeval lugedes pehmelt öeldes veider.
See, et ajakirjaniku arvates „Rabavalt ilus Raplamaa” on kahemõtteline, on vähe öeldud. Meie meeskonna mõte oli, et see on paljumõtteline. Ja olgem ausad ja uhked – meie Raplamaa on rabadest tulvil ja ilus!
„Noorukesed missikandidaadid“ tõmbasid meile laupäeval kõvasti tähelepanu, samuti reedel Miss Rap­lamaa 2018 Anni Velks. Ka TV3 uudised märkasid missi abil meid. Kes misside kohta huvi tundis, sai teada, et Raplamaa on ainus maakond, kus valitakse järjepidevalt juba 25 aastat maakonna kauneim neiu. See, et messil sisukust ei olnud? Sedasi saab öelda vaid see, kes tegelikult kohal ei käinud või kui käis, siis ei süvenenud Raplamaa stendis pakutavasse. Ilmselt ka mitte sellesse, et meil on Raplamaal ette valmistatud ja atesteeritud giidid, kellelt olid messil reaalsed pakkumised väljas, ning et meie ettevõtjad reaalselt vahetasid kontakte firmadega, kes on huvitatud tulema Raplamaale oma gruppidega, seminaridega jne ning õpetajatega, kes korraldavad õpilastele bussiekskursioone.
Ajakirjanik ei ole tõenäoliselt sattunud kaunil sügisesel laupäeval Mukri rabasse, kus ei ole vaba parkimiskohta ja seal on korraga kaks bussitäit matkajaid.

Ma olen nõus juhtkirja pealkirjaga, et me KÕIK võiksime Raplamaa üle uhked olla. Teeme ehk koos midagi Raplamaa parema tuntuse ja hea maine nimel, et päriselt ka parem saaks.

uuemad vanemad enim hinnatud
Ants
Külaline
Ants

Lõpetage naljad, Raplamaal ei ole turismi. Rabades sumpamine, Rapla kino ja Tooli majakestes peo pidamine tuua näiteks kui turismižedöövrid. Tule taevas appi! Tallinn upub kobarkinodesse. Kuidas saab väikelinna kino olla turismimagnet? See on eelkõige ju kohalikule elanikule mõeldud. Ma saan aru, et RAEKil on vaja mingit eksistentsiaalset põhjust tiksumiseks, aga ööbimiste arve maakonnas on parim indikaator näitamaks potentsiaali. Miks jõe külalistemaja on müügis? Miks ei ole Rapla vald tekkinud aktiivselt tegutsevaid majutusasutusi.

külamees
Külaline
külamees

Kõik kirjeldatu on tore ja suuresti ainult ettevõtlike inimeste enda pingsa töö tulemus. Siinkohal väike torge ka Mukri raba teemal. Ma ei saa aru mida te kõik ühte kohta tungite ja seda promote. Meil on maakonnas ca.1000 jahimeest kes kogu hooaja viibivad meie suurtes soodes ja rabades ja alatihti on neil kaasas pereliikmed ja külalised. See kõik toimub vaatamata!!! RAEKi, LEADERI ja ROLi abile. Enamus neist suurepärastest asutustest ei ole sellist seltskonda isegi mõttes aidata püüdnud.