14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
Artikkel​Ootamatu gripp võib tabada ka märtsis!

​Ootamatu gripp võib tabada ka märtsis!

Kuigi päike käib juba kõrgemalt, on gripp endiselt liikvel. Seetõttu on veel palju neid, kes pöörduvad apteekri või oma perearsti poole murega, mis viitavad gripi sümptomitele. Võrreldes külmetushaigusega on gripp tõsine haigus, mille ravimata jätmine võib endaga kaasa tuua väga raskeid tüsistusi.
Kuidas gripil ja külmetusel vahet teha ning mida haiguse nakatumisel esimese asjana teha, sellest räägib lähemalt Benu Apteegi farmatseut Lauri Baar lähemalt.
Gripp tabab ootamatult
Apteekri sõnul võib juhtuda, et gripi esimesi tunnuseid on raske ära tabada, kuna inimesele võib jääda tunne, et tegemist on tavalise külmetusega. “Gripp algab tavaliselt ootamatult. Iseäralikuks tunnuseks on kõrge palavik, mis üldjuhul võib küündida 39 kraadi kanti või isegi kõrgemale. Samuti on  haigele iseloomulik lihase- ja liigesevalu. Sageli kaasneb haigusega ka nohu ja kuiv köha,” selgitab Baar. Kui kohe alguses ei pruugi haiguse sümptomite järgi aru saada, millega tegemist, siis siiski kui pidevalt on jõuetus, köha ega palavik ei taha üle minna, võib arvata, et inimesel on gripp.
Ravi tuleb alustada kohe
Kui on gripiviiruse kahtlus, siis tuleb esimese asjana külastada perearsti. Perearst teeb kiirtesti, millega saab määrata kindlaks, kas tegu on gripiga või külmetusega. “Kindlasti on hästi oluline kohe võtta aeg maha ja puhata, mitte hakata ennast töö või igapäevaste asjadega koormama. Mida kiiremini ravi peale saab, seda kiiremini saab ka haiguse kontrolli alla. Muidugi tuleb juua ka palju vett või teed, sest palavikuga kaotab inimene palju vedelikku”, räägib apteeker.
Gripp kestab minimaalselt nädal aega. Apteekri sõnul oleneb haiguse kulg aga väga palju sellest, kui hästi inimene ennast ravib ja kui hästi ta puhkab. “Kui inimene ikkagi ei võta endale aega puhkuseks ja ei tegele raviga, siis võib gripi kestus olla isegi kuu või kauem,” hoiatab apteeker. “Kõige tähtsam on, et organism saaks piisavalt puhkust, piisavalt vedelikku ja ravi, kuna gripp on ikkagi tõsine viirushaigus, mis vajab tegelemist,” rõhutab Baar.
Kaitse pereliikmeid
Tõsise nakkushaigusena haarab gripp väga sageli terveid perekondi. “Kui kellelgi  perekonnaliikmetest on avastatud gripp, siis tuleb teistel pidevalt käsi desinfitseerida ja võimalusel kasutada näomaski, et mitte piisknakkusega ise haigust külge saada,” juhendab Baar. Ühtlasi lisab, et ühe pereliikme haigestumisel tasuks konsulteerida perearstiga ning arsti soovitusel alustada ka ülejäänud pereliikmetel gripiravimiga, et vältida kõige hullemat haiguse kulgu.
Vaktsineerimine on alati peamine ennetusvahend
Kuna viimaste aastate gripi leviku tendents näitab, et meil on aasta-aastalt grippi haigestumist väga palju, siis vaktsineerimine on parim variant viis gripi ennetamiseks. “Kõige tõhusam on end vaktsineerida kohe hooaja alguses ehk suve lõpus, sest sügisel hakkab meil immuunsus langema ja pime aega on stressirohkem. Kui aegsasti vaktsineerida ei jõua, tasub seda teha kasvõi hiljem. See ei pruugi külmetusnähtusid eemal hoida, aga kindlasti hoiab ära tõsisema haigestumise,” tõdeb apteeker.
Meelespea, kuidas ennetada grippi
1. Viirushaigusi aitab väga hästi ennetada regulaarne kätepesu. Kindlasti peaks käsi pesema enne söömist ja ka pärast aevastamist.
2. Köhimiseks on kõige parem kasutada ühekordseid salvrätte, mis seejärel ära visata. Kui köhida või aevastada peopesasse, siis satuvad viiruse osakesed ukselinkidele, telefonidele, arvuti klaviatuuridele ja muudele esemetele, mida teised inimesed ka kasutavad
3. Kui tunned, et energiat napib või külmetushaigused kimbutavad sageli, siis tasub uurida,  ega organismil pole puudu mõnest ainest. Nõu võiks pidada apteekriga, kes oskab sõltuvalt inimese vanusest ja kaebusest soovitada mõnda vitamiinipreparaati, mida võib võtta kindla kuurina.
4. Organismi aitab tugevdada mitmekülgne toitumine ja liikumine värskes õhus.
5. Pane perearsti juurde aeg kinni ja lase end gripi vastu vaktsineerida.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare