6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelEdithe Kase: Mulle meeldib teisi inimesi aidata

Edithe Kase: Mulle meeldib teisi inimesi aidata

Mari Tammar

Aprillikuus stardib Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse eestvedamisel 2019. aasta alustava ettevõtja baaskoolitus. Ettevõtlusest ja baaskoolituselt saadud kogemustest rääkisime massöör Edithe Kasega, kes on ettevõtjana tegutsenud tänaseks kolm aastat.

Päike paistab kevadiselt Edithe massaažitoa aknast sisse, küünlad põlevad, tuba lõhnab magusalt ja taustaks kõlab rahustav muusika. Juba lihtsalt niisamagi on selles toas mõnus istuda ja Edithe ise on nii positiivne. „Ma ei lähe kunagi väsinult töölt koju, mulle tõesti meeldib see, mida ma teen,” mõtiskleb naine. Tema käe all saavad massaaži igas vanuses inimesed beebidest vanuriteni. Oma massöörioskused on ta omandanud M.I massaažikoolis.
„Alustava ettevõtja baaskoolituselt sain aga julgustust, enesekindlust, sõpru ja koostööpartnereid. Oli väga lahe koolitus ja tasus igal juhul ära. See andis tõuke edasi minna,” räägib naine, kes on tänaseks ühes kuus sadakond vastuvõttu.
Selleks ajaks, kui ta koolitusele läks, oli ta juba massöörina tööl, ent enda ettevõtet veel ei olnud. Sealt seitsmepäevaselt koolituselt Edithe ettevõtte alustamiseks kindluse sai, sest seal õpetatakse kõike alates oma ettevõtlusidee leidmisest kuni raamatupidamise ja turundamiseni välja.
Alustava ettevõtja baaskoolituse käigus saab kaardistatud kõikide osalejate ärimudel, valmib äriplaan ja tegevuskava, mis on hea abivahend ettevõtte asutamisel ja arendamisel. Osalejad saavad esmase teadmise tööriistadest, mida kasutada ettevõtluse alustamisel ning soovitused koolitajatelt enda äriidee arendamist puudutavates küsimustes.

Üheks oluliseks asjaks, mille Edithe koolituselt sai, peab ta ka arusaama kodulehekülje vajalikkusest. „Võib-olla ma poleks üldse kodulehele mõelnud, aga seal öeldi, et koduleht peab olema, et inimesed leiaksid mind üles.”
Suurimaks väljakutseks ettevõtjale peab Edithe vajadust muutuvate seadustega sammu pidada ja ütleb, et see teeb vahel kurjaks, et need seadused kogu aeg muutuvad.
„Kliendid tulevad ise. Kui ma sobin klientidele, siis ma sobin,” mõtiskleb Edithe ja lisab, et oma teenust pakkudes tuleb olla paindlik. „Mina töötan neil aegadel, kui teised inimesed lõpetavad töö. Kontoriinimesed lõpetavad nelja-viie ajal ja ma pean saama klienti vastu võtta sellel ajal, kui tema tahab tulla. Samuti töötan nädalavahetustel. Ma olen sellega arvestanud, et osa inimesi ei saa muul ajal tulla,” avab Edithe oma töö telgitaguseid.
Tema kõige pisemad kliendid on beebid alates 2,5 kuust, keda enamasti suunavad massööri juurde lastearstid. Beebide massaaži põhimõtted ja tehnikad erinevad oluliselt täiskasvanute omast ning neil teemadel on Edithe end pidevalt täiendanud, mida tõestavad ka tema massaažitoa riiulil olevad raamitud tunnistused.
Edithe on oma massaažiga toetanud ka insuldi läbi teinud inimeste taastumisprotessi ning vajadusel teeb ta kodukülastusi, kui näiteks mõni beebi on haigeks jäänud ja salongi tulla ei saa. Samuti sõidab Edithe ettevõttesse kohale, kui selleks huvi on.
„See ei ole minu eesmärk, et ma kuidagi teadlikult oma teenust arendaksin või püüaksin teistest erineda. Ma ei mõtlegi selle peale,” ütleb naine, kelle jaoks on erinevad teenuse täiendused lihtsalt tulnud iseenesest, sest kliendid on küsinud. Samuti ei pea ta oluliseks kõige uuemate ja moodsamate massaažitrendide järgi käia.
„Ma mõtlen selle peale, mida mu kliendil vaja on. Ta tuleb ja kurdab oma mure ära ja ma siis vaatan, kas ma saan teda aidata või ei saa. Ma pean vajalikuks juurde õppida küll, aga seda, mis on minu jaoks huvitav. Näiteks füsioteraapia, see on see, mida ma tahaks veel kõvasti juurde õppida,” mõtiskleb Edithe ja lisab, et meditsiin talle väga meeldib. „Kui ma saaks olla arst, siis ma tahaks kõik terveks ravida,” ütleb ta naerdes.
Tema põhilised kliendid on kontoritöötajad, autojuhid, ehitajad ja teised sarnaste valdkondade esindajad, kellel on sundasend, ning selliste muredega inimesi on palju. Kõige põnevamaks peabki Edithe oma töö juures ikka erinevaid inimesi.
Uurin, kas inimesed räägivad massaažilaual ühtlasi Edithele ära kõik muud elumured, ent selle peale saan vastuseks, et üldjuhul teeb ta tööd ikka vaikides ja kui selleks vajadus on, räägitakse jutud ära enne või pärast. „Aga siis, kui beebi on laual, seisab ema minu kõrval ja ma selgitan, mida ema saaks teha, ja siis suhtlen küll nende mõlemaga.”
Selleks, et enda toonust säilitada, võtab Edithe vahel ikka puhkepäevi ja planeerib ka klientide vahele väikesed pausid. Kodus meeldib talle aga väga kuulata head muusikat ja lugeda, need tegevused on tema jaoks lõõgastavad. „Ega see rapsimine ja närvitsemine ei aita. Tuleb ajada halvad mõtted eemale ja mõelda head,” arutleb Edithe, kuidas pingetega toime tulla.

Tagasi tulles alustava ettevõtja koolituse juurde, ütleb Edithe, et sai sealt veendumuse, et kui on olemas tugev soov midagi teha, tuleb edasi minna ja see teoks teha. Tema puhul on see õnneks niimoodi läinud.
„Ma läksin sinna koolitusele ja olin üsna arg. Mõtlesin, et lihtsalt kuulan natuke, aga ma sain sealt niipalju tööalast enesekindlust juurde ja positiivsust. Tuleb alustada väikestest asjadest ja usu, see õnnestub. Kui ma alustasin sellega (näitab kätega ümbritsevat tuba), siis mul ei olnud ka mitte midagi,” räägib Edithe särades. „Ma soovitan igal juhul sealt baaskoolituselt läbi käia, kui kellelgi on väike mõte, et tahaks midagi teha,” julgustab Edithe.
„Mul on hea meel sellest, et tööd on ja mulle meeldib oma tööd teha. Ma ei tea, mis see on, mis mind selle juures paelub, aga ma arvan, et see on see, et mulle lihtsalt meeldib teisi aidata. See on vist tõesti see andmise rõõm,” mõtiskleb Edithe.
Kuigi sellel korral ma veel massaažilauale ei heitnud, oli Edithega seal lõhnavas massaažitoas rääkimine juba nagu pehme pai, mis tegi enesetunde paremaks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare