6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSJärvakandi noormees saavutas noore automehaaniku finaalvõistlusel teise koha

Järvakandi noormees saavutas noore automehaaniku finaalvõistlusel teise koha

Siim Jõgis

Möödunud nädalavahetusel peeti Tallinn Motor Show raames Inter Cars noore automehaaniku Eesti finaal. Seal võtsid üksteiselt mõõtu kutsehariduskoolide parimad auto-motomehaanikud. Järvakandist pärit Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilane Tõnu Algre saavutas teise koha ning tagas sellega edasipääsu Young Car Mechanic rahvusvahelisse suurfinaali, mis toimub Poolas tänavu 25. ja 26. mail.

Finaalvõistlusele pääses kaheksa kutsekoolide õpilast. Finalistidel tuli oma oskused proovile panna nii käigukasti, mootori kui ka vedrustuse ja elektroonika osas. Igaühel tuli lahendada kaheksa ülesannet. Tõnu Algre rääkis, et kõige raskem neist oli klapisääretihendite vahetamine. “Ma polnud varem seda teinud. Ei osanud isegi arvata, et selline ülesanne võib tulla. Võrreldes teistega oli see kindlasti keerulisem ja aeganõudvam,” rääkis ta.
Iga ülesande lahendamiseks oli ette nähtud 45 minutit ning Algre sõnul käis klapisääretihendite vahetamine ka teistel võistlejatel viimase minutini. “Närv läks pingule, kuid õnneks sain valmis,” sõnas ta. Spetsiaalset ettevalmistust Algre selle võistluse tarbeks ei teinud. “Tahtsin näha, milline minu tase täpselt on. Mõtlesin, et kui läheb halvasti, siis pole hullu,” rääkis ta.
Nüüd võib julgelt öelda, et Tõnu Algre on Eestis paremuselt teine noor automehaanik. Siiski tuleb tõdeda, et vahed esimese kuue seas olid väikesed. Seda tunnistas ka Algre juhendaja Priit Auväärt. Ta rääkis, et tema juhendatav saavutas parima tulemuse kahel alal. Üks neist oli puksivahetus ning selle eest teenis ta ka eriauhinna.
Ka Auväärt ütles, et otseselt trenni selleks võistluseks ei tehtud. Vastav temaatika on läbi võetud juba õppetöö käigus. Algre teise koha kohta ütles ta, et loomulikult on tegemist hea saavutusega. Siiski ei olnud tema sõnul oluline, kas võetakse esimene, teine või kolmas koht – peamine eesmärk oli jõuda esikolmikusse, sest see tagas koha eelseisvatele võistlustele Poolas. 2019. aastal osalevad rahvusvahelises Young Car Mechanic suurfinaalis õpilased, kes pääsesid oma riigi võistlustel finaalis kolme parema hulka.

Praktika Saksamaal

Kohalikud võistlusvoorud peeti lisaks Eestile ka Lätis, Leedus, Poolas, Ukrainas, Ungaris, Bulgaarias ja Horvaatias. Nende riikide parimatega hakkabki Algre Poolas mõõtu võtma. Mis ülesandeid täpselt seal lahendama tuleb hakata, praegu veel ei tea. Küll aga oskas Auväärt rääkida, et tegemist saab olema kõrgetasemelise võistlusega. Võrdluseks võib tuua näiteks WorldSkills’i, mis on ülemaailmne kutsemeistrivõistlus, millest võtavad osa kutsekoolide parimad õpilased üle kogu maailma. Poolas toimuvad võistlused saavad Auväärti sõnul olema põnevad ka seetõttu, et seal viiakse nad ekskursioonile erinevatesse tehastesse.
Nii Algre kui ka tema juhendaja sõnasid, et enne võistlusi teevad nad läbi ettevalmistuse, et mitte päris tühja koha pealt sinna minna. Keeleprobleemidele üleliia mõtlema ei pea – nii Inter Cars noore automehaaniku finaal Tallinnas kui ka võistlused Poolas on inglise keeles.
Kohe järgmisel päeval pärast võistlusi Tallinnas kiirustas Algre Saksamaale. Seal alustas ta praktikat ühes Hannoveri lähistel asuvas autotöökojas. Algre ütles, et päris täpselt ta ei teagi, mis teda seal ees ootab, aga tõenäoliselt tuleb tal hakata busse ja veoautosid lahti võtma. Saksamaal viibib ta praktikal kuni 3. aprillini.
Inter Cars noore automehaaniku finaalist võttis osa ka Kehtna kutsehariduskeskuse õpilane Martin Ojavee. Tema sai viienda koha ning kahjuks superfinaali ei pääsenud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare