6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtLisaleht KÄSITÖÖLANE: Pindpõime põimitud võlud

Lisaleht KÄSITÖÖLANE: Pindpõime põimitud võlud

Anne Ummalas

Sõna vaip on eestlastel tähendanud nii üleviset või sõba, mida külma ilmaga peale võtta, kui ka magamistekki, alates 20. sajandi algusest ka põrandakatet. Meil on ka teine sõna – tekk, mis on olnud 19. sajandil vaibaga sarnases kasutuses. Enamasti kasutame neid sõnu tänapäeval nii: saani- ja vooditekk ning seina- ja põrandavaip.

Mõiste pindpõime võtab aga kokku tehnika. Vaipu kootakse kangastelgedel, labases koes. Linased lõimelõngad pannakse soasse hõredamalt. Koeks kasutatakse villast värvilist lõnga ja kude katab lõimed täielikult. Pindpõimetehnika puhul moodustub muster värvilistest pindadest. Tähelepanu tuleb siin pöörata lõngade põimimisel vahetuskohtadele, et ei tekiks sisse pilusid ja kõrgemaid lõngamuhke (vaata viimast lehekülge). Eesti taluteljed olid üsna kitsad, vaibad kooti n-ö kahelaidsed – kooti kaks tükki ja õmmeldi keskelt kokku. Laiu laius võis olla 50-60 cm.
Pindpõimeliste mustrite kudumine on üsna ajamahukas ja neid tehti pidulikeks vaipadeks. Igapäevased vaibad olid kindlasti tagasihoidlikumad ja ka kehvemast materjalist. Kaunimustrilise saani- või vooditekiga näidati oma jõukust ja näpuosavust.
Kuna vaibad on üleni mustrilised, tuli hoolikalt vaadata ja sättida motiive, et kokku õmmeldes oleksid motiivid ilusti vastakuti ja peegelpildis. Saanitekkide suurused on 100×120 cm ringis, vooditekid on pikemad, kuni 180 cm.
Pindpõimevaibad on pärit 19. sajandi viimasest veerandist (enne olid kasutusel lihtsad põik- ja sõba­triibulised, naastpõimelised, esineb ka tehnikate kombinatsioone). Levinud olid need just Põhja-Eestis – Harju-, Viru- ja Järvamaal. Selliseid vaipu kooti meil veel kuni 1930-ndate aastateni.
Tekkide-vaipade värvivalik muutus 19. sajandi teisel poolel seoses aniliinvärvide levikuga – värvigamma muutus kirkamaks ja kirjumaks, kasutati värvitoone, mida taimedega värvides ei õnnestunud saada.
Mahtra talurahvamuuseumis on säilinud suurepärane kogu pindpõimevaipu. On teada ka vaipade kudujad ning saame vaadata kuduja käekirja. Kindlasti ei kudunud nii kvaliteetseid vaipu iga maanaine. Ka siin tekkisid meistrid, kellelt kaunemaid vaipu pulmadeks telliti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare