13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMaakonna järgmise laulu- ja tantsupeo keskmes on jõgi

Maakonna järgmise laulu- ja tantsupeo keskmes on jõgi

Mari Tammar

Rapla Kultuurinõukoda valis 7. märtsil välja Rapla maakonna 2020. aasta laulu- ja tantsupeo ideekavandi, mille põhjal hakatakse suvist maakonna pidu looma. Nelja laekunud töö seast valiti välja Sille Valinu ideekavand pealkirjaga „Peatu aeg, viivuks”. Selle kavandi keskmes on jõgi, mis sümboliseerib nii aja voolamist kui ka päriselt Raplamaad läbivat jõge.
„Mulle tuli silme ette pilt Vigala jõest, mis väga paljudest kohtadest läbi voolab, ja see, kuidas ta muudkui liigub ja liigub. Ta ei jää seisma ja tema sisse mahub nii palju, kogu see aeg,” rääkis Sille Valinu oma ideest. „Ma olen ise väikese tüdrukuna käinud selle jõe ääres mängimas, kunagi saatsin oma neiupõlvenime sellega ära, käin tänagi vahel tema ääres,” jutustas Sille, kui tähenduslik sümbol tema jaoks see jõgi on.
„Ma kujutasin ette, et Tammemäe laululava on see koht, kus tantsijad ja lauljad ja pillimehed, mehed, naised ja lapsed, saavad kokku ja seal tekibki nagu jõgi – ajajõgi. Ta on liikumises nii peo alguses kui ka lõpus. Ja seal jõe ääres mängib üks väikene tüdruk kilgates ja joostes koos oma vanaemaga – just seepärast, et ühendada need põlvkonnad omavahel. Et lapsele on see memmekene teenäitaja ja memmekesele on see lapsekene teenäitaja. Ja siis hakkab see tüdruk kasvama, temast saab noor neiu, tuleb armumise periood, siis tuleb pere loomise periood jne, kuni ta on ise see memmekene oma lapselapsega seal ajajõe ääres,” rääkis Sille oma ideest ning selgitas, et selle loo sees peaks olema nii elu raskus kui ka kergus.
„Jõgi näeb kõike ja peegeldab kõike ja ta muudkui voolab edasi nagu aeg ja me ei saa teda peatada. Elu ongi selline, me võime küll soovida üht hetke kinni hoida, aga see pole võimalik,” võttis Sille oma idee kokku.
Sille Valinu on ise tantsinud viis hooaega Valtu rahvatantsurühmas Eks Me Näe ja räägib, et parajasti on käes väga toimekas aeg, sest rühmaga proovitakse saada ka sellesuvisele suurele tantsupeole. Nende juhendaja on Riho Pohla. Sille tunnistab, et oma rühmakaaslastele ta sellest ei rääkinud, et ideekavandi võistlusele saatis, kui aga tema töö välja valiti, olid rühmakaaslased tema üle väga õnnelikud.
ROL-i kultuuri- ja hariduse spetsialist Imbi Kalberg rääkis, et võistlusele laekus ka üks väga põhjalikult läbi mõeldud vägev töö, ent selle ideekavandi maht oli maakonnapeo ja Tammemäe jaoks pisut liiga suur. Kultuurinõukoda soovitas selle kavandiga kandideerida suure tantsupeo kontseptsiooniks. Sille Valinu kavandist rääkides tõi Imbi Kalberg välja Sille pakutud mõtte, et rongkäik võiks alata kiriku ümbrusest jõe äärest ja liikuda üle silla. „See üle silla liikumise mõte komisjonile väga meeldis,” ütles Kalberg, iseasi, kas liikluse ümbersuunamine on selliselt võimalik.
Peo meeskonda ja üldjuhte veel paigas ei ole. Meeskonna koostamine on järgmine samm, mida Sille Valinu koostöös ROL-iga teeb. „Kuna kogu peo köögipool on minu jaoks võõras, usaldan selle ikkagi oma ala inimeste kätte, aga nii nagu ma oskan ja suudan, olen igati valmis peo loomise juures olema,” lubas Sille.
Järgmine Rapla maakonna laulu- ja tantsupidu toimub 6. juunil 2020. aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare