7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMahtra muuseum laieneb Juuru vallamajja

Mahtra muuseum laieneb Juuru vallamajja

Helerin Väronen

Mõte sellest, et Mahtra muuseum võiks saada oma kasutusse ruume vanas Juuru vallamajas, praeguses teenusekeskuses, on õhus olnud eelmisest suvest saadik. Idee leidis nii Rapla vallas kui ka Juuru osavallas toetust ja nüüdseks on läbirääkimised jõudnud sinnamaani, et 19. märtsil allkirjastati leping, millega Mahtra muuseum saab tasuta kasutada vallamaja ruume.


Sihtasutuse Juuru ja Hageri Kihelkonna Muuseumid tegevjuht Jaanus Plaat sõnas, et koostöö Rapla valla ja Juuru osavallaga on väga hästi sujunud ja nad on saanud tulevased ruumid üle vaadata ja sättida. Nüüd, kui leping on ametlikult allkirjastatud, plaanitakse Juuru vallamajja mööblit viima hakata ja valmistama sinna viidavaid esemeid kolimiseks ette. Kolimine algab Plaadi sõnul kevade lõpul või suve alguses.
Juuru vallamajas on Mahtra muuseumile antud viis ruumi, kokku umbes 90 ruutmeetrit. Muuseumil on plaanis muuta osa neist ruumidest avatud hoidlateks, mis tähendab, et seal olev ekspositsioon on muuseumitöötaja juuresolekul avatud ka külastajatele. Plaat rääkis, et neil on plaanis anda üks ruum tekstiilile ja üks mööblile – see oleks siis avatud hoidla, kuhu läheks nende kõige esinduslikum mööblikollektsioon. Kahte ruumi, kuhu lähevad enamasti puit- ja metallesemed, tulevad suletud hoidlad.
Paljud uutesse ruumidesse viidavad esemed on sellised, mida külastajad ei ole varem näinud, kuna valdav osa on olnud kogudes, kuhu ligipääs on puudunud. Nüüd tulebki muuseumitöötajatel mõelda, milline saab olema see valik, mida on otstarbekas Juuru vallamajas huvilistele eksponeerida.
Uute ruumidega seoses on muuseumil Plaadi sõnul mitmeid plaane. Seal saab korraldada ajutisi näitusi kas oma kogudest või sisse tellida. Ka fuajee sobib näituste ja väljapanekute jaoks.
Mahtra muuseumil on pidevalt olnud puudus nii näituse- kui ka hoiuruumidest. Suurem osa hoidlaid asub praeguses muuseumihoones, üks hoidla jääb muuseumist üle tee ning osa mööblit asub Juuru poe ruumides. Mahtra sõjavälja aidas hoitakse suuri põllutöömasinaid ja Atla-Eeru kõrts oma rohkete esemetega toimib hoidla-ekspositsioonina.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare