11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusMillal veel olla optimistlik kui mitte nüüd?

Millal veel olla optimistlik kui mitte nüüd?

Siim Jõgis

Eesti jalgpallikoondis alustab neljapäeval, 21. märtsil Euroopa meistrivõistluste valiksarja. Fännidel on kindlasti meeles 2012. aasta EM-i valiksari, kus Eesti jõudis peaaegu finaalturniiri lävele. Lõpuks komistati Iirimaa otsa ning unistus toona ei täitunud. Nüüd avaneb uus võimalus. Esimeseks vastaseks sellel teekonnal on Põhja-Iiri koondis.

Spordifännidel on komme väljendada optimismi just uue hooajal algul. Millal siis veel? Ees on tabula rasa ehk valge leht ning kõik võimalused on avatud.
Raplamaa Sõnumite tänase numbri lisalehes “KuKiTeMuKi” on pühendatud omajagu ruumi Tallinna nukuteatri etendusele “Pollyanna”. Etenduse nimitegelane on üdini optimistlik tütarlaps, kes püüab leida positiivset kõiges ümbritsevas. Seda isegi kõige lootusetumates olukordades. Oma positiivse ellusuhtumise ja “Rõõmumänguga” sütitab ta terve linnakese vaatama elule hoopis teistsuguse pilguga. Ka jalgpallifännide käitumises võib tabada midagi pollyannalikku. Eriti just uue valikturniiri alguses, kui lootused on kõrged ja võimalused näivad avatuna.

Mängides Pollyannat

Eesti koondise jaoks tuleb algav valikturniir keeruline. Vastased on tugevad. Lisaks Põhja-Iiri koondisele tuleb rinda pista ka Valgevene, Hollandi ja Saksamaaga. Finaalturniirile pääseb kaks tugevamat. Paberi peal paistavad favoriitidena loomulikult Holland ja Saksamaa. Ka Põhja-Iiri ja Valgevene on meie jaoks parajad pähklid.
Mängides natuke Pollyannat, võib leida Eesti jaoks sellest valikgrupist ka üht-teist positiivset. Kuigi Holland ja Saksamaa peaksid teoreetiliselt olema sinisärkidest selgelt tugevamad, pole paberi peal seni veel ühtegi jalgpallimatši võidetud. Hollandi jalgpallikoondis ei ela praegu just oma hiilgeaegade tasemel. Suurel finaalturniiril mängiti viimati viis aastat tagasi. Kahele viimasele suurturniirile (UEFA Euro 2016 ja 2018. aasta MM) neil asja pole olnud. Samuti võib leida optimismikiire sellest, et kui nad viimati Tallinnas mängisid (2013), teenisid nad viigipunkti alles viimastel minutitel kohtuniku armust määratud penaltist.

Seos Raplamaaga

Saksamaa peatreener Joa­chim Löw on vihjanud, et koondist ootab ees noorenduskuur. Eelmise aasta maailmameistrivõistlustel jäädi ju oma alagrupis vastupidiselt kõikidele ootustele viimaseks. Valgevene ja Põhja-Iiri võiksid olla Eestile heal päeval igati mängitavad vastased. Selles mälestusväärses 2012. aasta Euroopa meistrivõistluste valiktsüklis suutis Eesti alistada põhjaiirlased kahel korral. Selle kordamine saab olema muidugi paras pingutus. Algust tehakse sellega juba neljapäeva õhtul Põhja-Iiri pealinnas Belfastis ajaloolisel Windsor Park’i staadionil. Teatavasti puhuvad Belfastis karged Põhja-Atlandi tuuled. Loodetavasti ei ole need nii karged ja külmad, et puhuvad ära kogu optimismi, millega ma algavat valikturniiri Eesti fännina ootan.
Kui tuua siia juurde ka seos Rapla maakonnaga, ei pea väga kaugele vaatama. Eesti koondise abitreener Janno Kivisild on siit maakonnast pärit. Alles hiljuti nimetas Märjamaa vallavalitsus tema perekonna kõige sportlikumaks terves Märjamaa vallas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare