6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPoolik lahendus tõi Karmani parklasse pooliku öörahu

Poolik lahendus tõi Karmani parklasse pooliku öörahu

Vivika Veski

Pärast stressirohket päeva õnnestub lõpuks suikuda. Halastav uni mähib su endasse, lubades peatset kosutust, kui äkki … kriik … iuuuuu … kiiiiiiik … Raplamaa haigla kõrval asuvas Karmani parklas on alanud ööelu. Kõigepealt „sport” ehk driftimine, sekka tümpsuga pidu.

Sageli süüdistatakse öises lärmis parkla kõrval tegutsevat ööklubi Madhouse, kuigi tegelikult teevad klubipidajad koostööd selle nimel, et olukorda lahendada.
Karmani parklaks kutsutakse kõnealust platsi selle tagaservas asuva Karmani kaubamaja järgi. Karmani pood oli omal ajal tuntud kui ainuke pood Raplas, mis oli avatud ka öötundidel. See oli aeg, mil alkohoolseid jooke võis müüa ööpäev ringi. Nõnda see avar jõeäärne plats omal ajal tõenäoliselt peopaigaks kujuneski.
Lisaks jõele ilmestavad platsi nägusad majad selle servas – riigigümnaasium, pangahoone, riigimaja. Kohe teisel pool jõge asub haigla. Riigimaja taga, sellega kokku ehitatud tiivas tegutseb ööklubi Madhouse.
„Nimetatud parkla oli tõesti aastaid tagasi probleemiks ennekõike seetõttu, et selle kõrval asub ööklubi, mille külastajad oma sõidukid parklasse jätsid,” tõdeb Rapla politseijaoskonna patrullitalituse juht Margus Kaldma. „Paraku oli parkla üsna sageli ka niinimetatud kooskäimise koht, kus inimesed lasid sõidukitest valju muusikat, autode juures tarvitati alkoholi ning lärmati ja kindlasti leidus ka inimesi, kes parklas oma sõiduoskusi ja auto võimsust testida soovisid.”
Politsei on mitmel korral kohtunud ööklubi omanikuga ning proovinud leida võimalikke koostöökohti olukorra leevendamiseks. Patrullitalituse juht rõhutab aga, et ööklubi ei ole siiski vastutav parklas toimuva eest.
Minevikuvormi kasutab ta oma kirjelduses seetõttu, et tänavu on olukord parem. Karmani parklas on nüüd reedeti ja laupäeviti parkimine ja peatumine kella üheteistkümnest õhtul kuni kella kuueni hommikul keelatud. Ööklubi külastajad saavad oma sõidukid parkida teisele poole maja – Konsumi alumisse parklasse.
Raplamaa haigla ülemarst Aili Laasner kinnitab, et olukord on tänavu varasemaga võrreldes tõesti palju parem.
„Aastaid tagasi tuli aeg-ajalt haiglast teateid selle kohta, et parklas toimuv häirib patsientide rahu, kuid viimastel aastatel on sellised kaebused siiski üksikud,” soostub Kaldma.

Vale märk vales kohas

Muudatuse algatas Raplamaa haigla nõukogu ja maakonna turvalisuse nõukogu liige Ülle Laasner pärast seda, kui ta koges ise oktoobris haiglas olles öist lärmi. Ta tunnistab, et nemad haigla nõukogus ei teadnud tegelikult üldse, et sellega endiselt probleem on, kuna haigla oli loobunud mõne aasta eest abi palumast ja siis tunduski, et kõik on nagu korras. Kuid tegelikult oli asi hullem, kui arvata võis, tõdeb Laasner.
„Tegime novembris kohe koosoleku erinevate osapooltega ja leppisime asjad kokku,” selgitab Ülle Laasner. Osalesid Rapla vallavalitsuse, politseijaoskonna, ööklubi Madhouse, Maanteeameti, Raplamaa turvalisuse nõukogu ja haigla esindajad. Probleemi on aidanud lahendada ka Rapla Konsum, lubades ööklubi külastajail parkida oma parklasse. Eesmärk oli saada Karmani parkla ööseks tühjaks, kuna sealsed hääled kõmavad eriti valjult just haigla palatitesse.
„Lahendus on ikkagi veel poolik,” nendib Ülle Laasner. Kuigi nii ööklubi pidajad, politsei kui ka haiglatöötajad väidavad, et olukord on parem kui enne, on ta mõnel korral öösiti parklast läbi sõitnud ja näinud, et sinna koguneb ikkagi rahvast. „Parklat ei saagi puhtaks, kui vale märk on ees,” leiab Ülle Laasner, pidades silmas seda, et parkimise keelu asemel peaks seal olema sissesõidukeeld. Märkide paigutuseks annab loa Maanteeamet, kuid luba selleks saab küsida vallavalitsus.
„Arvan, et võimalikult hea tulemuse, milleks peab olema haigla öörahu, tagab eelkõige pidev kontroll. Liiklusmärk või eeskiri iseenesest ei tähenda veel alati, et kõik sellest aru saavad või järgida tahavad,” leiab Rapla vallavanem Meelis Mägi.
„Politsei on korraldanud oma töö nii, et kui mujal maakonnas pakilisi väljakutseid ei ole, siis patrullib politsei Rapla linnas, sealhulgas ka nimetatud parklas. Seda ennekõike sel põhjusel, et ära hoida ülemäära palju alkoholi tarvitanud inimeste vahel tekkida võivate tülide eskaleerumine ja avaliku korra rikkumised,” selgitab Kaldma.

Driftida justkui tohib

Lahenduste hulgas on nimetatud kaameraid, mis korrarikkujad tuvastaksid. Üks valvekaamera on praegu hoonel aadressiga Tallinna mnt 14 ehk riigimajal, see katab osaliselt parklat. Suve keskpaigaks lisandub Rapla linna avalikku ruumi veel kümmekond valvekaamerat, sealhulgas numbrituvastuskaamerad sissesõiduteedele, selgitab Mägi.
Klubi Madhouse juhataja Virgo Kaaret ütleb, et klientidelt ei ole ta uue parkimiskorra kohta nurinat kuulnud. Siiski pole ta praeguse olukorraga rahul. Ta nendib, et märk sai küll üles, kuid vale märk valesse kohta. Tema hinnangul keelab see parkida üksnes parkla sissesõiduteedel, kuid mitte parkimiskohtadel. Kui aga lähtuda sellest, et kogu parklas on keelatud parkida, lubab see trahvida näiteks neid, kes on oma auto sinna jätnud juba päeval, kuigi omaette seisev sõiduk ei sega ju kedagi. Kui aga keerad sisse parklasse, kus parkida ei tohi, võidki seal julgelt driftida – sõita pole keelatud, lisab Kaaret naerdes. Olukorra lahendaks tema hinnangul sissesõitu keelav märk ja sellega kaasnev sage patrullimine.
Kaaret teab, et parklas lärmab paar-kolm seltskonda, ühed ja samad inimesed, kes ei ole ööklubi kliendid. Ööklubi aga parklasse korda looma minna ei tohi, neil puuduvad selleks volitused.
„Aga loodame, et õige märk saab õigesse kohta ja asi korda,” ütleb Kaaret.

***

Haigla patsiendid vajavad paranemiseks rahu ja vaikust

Ülle Laasner

Rapla on tore linn – meil on siin tegelikult kõik olemas kvaliteetseks ja samas ka turvaliseks eluks. Üks võimalus on saada arstiabi ja vajaduse korral haiglaravi. Teist tänuväärset võimalust pakub meelelahutusmaailm – ööklubi oma tipptasemel programmiga, igati tänapäevane vaba aja veetmise koht noortele ja hingelt noortele inimestele.
Kahe vajaliku asutuse vahele jääb aga niinimetatud Karmani parkla ning kõik, mis leiab aset parklas, eriti öösiti, on suurepärase kaja tõttu kuulda haiglasse, kus palatid on nimelt parkla poole.
Mis lärm siis parklas on olnud? Suurel asfaltväljakul armastatakse nii-öelda driftida ning parkla on ka hea koht, kus ööklubivälist pidu pidada. Ööklubi pidu ei sega kedagi. Küll aga õuepidu parklas, mis algab tavaliselt kolme-nelja ajal öösel ja kestab kuueni välja. Uskuge, kahene pakettaken ei suuda summutada seda lärmi, mis kaasneb noorte pidudega. Varajastel tundidel muutus peolärm eriti kõvaks. Lisandus luust ja lihast läbilõikav kummide vilin.
Haigla on olnud aastaid hädas sellise olukorraga ja sobilikku lahendust ei ole seni leitud. Lahend oleks lihtne – nädalavahetusel saada Karmani parkla tühjaks, et siin ei elataks ööelu.
Selle aasta jaanuarist saavad ööklubi Madhouse külastajad parkida Konsumi alumisse parklasse. Karmani parklas on reedeti ja laupäeviti kella 23-6 peatumine ja parkimine keelatud. Rapla vallal on plaan paigaldada siia ka turvakaamerad ning politseiga on kokkulepe, et suurendatakse kontrolli – nii politseipatrulli kui ka abipolitseinike poolt. Kui sel kellaajal parkeplatsil ööelu käib, on politseil põhjus sekkuda ning vastavad meetmed kasutusele võtta.
Eeskätt aga loodame, et inimesed, nii nooremad kui ka vanemad, mõistaksid, et peoliste suunamine Karmani parkeplatsilt ära on seotud nõrgemate, haigete inimeste kaitsega. Loodame, et mahume kõik ära siia linna oma vajaduste ja võimalustega.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare