-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelRapla kirikumuusika festival pakub argimõtetest kõrgemale tõstvat muusikat

Rapla kirikumuusika festival pakub argimõtetest kõrgemale tõstvat muusikat

Mari Tammar

Sellel suvel tuleb järjekorras XXVII Rapla kirikumuusika festival ja sedakorda rullub ta lahti 27. juunist 14. juulini. Festivali kava saab lõplikult paika päris märtsi lõpus, ent suuremad kontserdid on juba välja kuulutatud ja piletid müügis. Festivali kunstiline juht on kümnendat aastat Pille Lill.

„Festivali peaesinejaks oleme sellel aastal kutsunud Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia kammerkoori aasta dirigendi tiitli pälvinud Risto Joosti juhtimisel. Selle kontserdi teeb erakordseks see, et esitusele tuleb teos, mille Tõnu Kõrvits on selleks hetkeks värskelt kirjutanud ja mille maailma esiettekanne on 16. juunil. Seega vaid kümme päeva hiljem on see juba Raplas,” tutvustab Pille Lill tänavust programmi ja lisab, et festivali patroon on jätkuvalt peapiiskop Urmas Viilma, mis on väga austav märk festivali jaoks.
„Kui ansamblitest rääkida, esineb imelise hõnguga Velise kirikus ansambel Triskele. See on vanamuusika ansambel, mis laulab vaimulikku rahvamuusikat. Festival lõppeb seekord Vox Clamantisega, kes on kindlasti üks Eesti kuulsamaid ansambleid, mis on mõjutatud tugevalt gregooriuse koraalist. Nende dirigent on Jaan-Eik Tulve, kes on selle ansambliga väga suurt tunnustust saavutanud,” räägib Lill ja lisab, et tegemist on koosseisuga, kes on väga oodatud ka mujal maailmas, sest nad on huvitava repertuaari ja puhta laulustiiliga.
„Väliskülalistest on tulemas suvekooli juhendajaks itaallane Massimiliano Viapiano. Ta on itaalia bariton, kes on tuntust kogunud just argentiina muusika esitajana ning tema kontserti koos väikese kammerorkestriga saab kuulata festivali ajal. Eesti juurtega Monika Hauswalter, kes juba pikemat aega elab Saksamaal, tuleb taas ooperilauljaid juhendama ning toob oratooriumi ja ooperigalale suurepäraseid soliste kogu maailmast. Samuti viime festivali ajal taas läbi EU projekti ning toimub Euroopa gala, millega on seotud ka keelpillimängijate suvekool. Galale on kutsutud muusikud Suurbritanniast, Norrast ja Saksamaalt,” tutvustab Lill väärikaid esinejaid.
Kitsamat teemat või fookust festivalil sel aastal ei ole. „Festivali peaeesmärk on alati tuua rahvas kohtuma Raplamaa kõige ilusamate kirikutega ning suurepärase muusikaga Eesti ja muu maailma väljapaistvate muusikute esituses. Festivali kunstilise juhina ei ole ma kitsamat fookust loonud, sest kui me fokuseerime, siis me ei saa kõiki kõrgel tasemel esinejaid festivalile tuua. Ma olen alati võtnud arvesse, et festivalil oleks esindatud klassikaline muusika, jazzi-poolne nišš, koori- ja folkmuusika nišš jne. Olen püüdnud Raplamaa rahvale ja külalistele tuua ning tutvustada kõige väljapaistvamaid tegijaid erinevates muusikaliikides,” selgitab Lill.
Kuigi kirikumuusika festivali nimetus viitaks justkui religioossele muusikale, pole see siiski otseselt festivaliprogrammi koostamisel aluseks. „Tänapäeval on kirikud kantud vabamast mõttest ja pole vajadust esitada ainult religioosset muusikat. Olen võtnud põhimõtteks, et toon Raplamaale muusikat, mida sobib kirikus esitada. Kahtlemata on muusikastiile, mis ei kõlba, aga peaaegu kõik klassikaline, vaimulik, puhas, ilus muusika on sobilik.
Põhiliselt olen toonud fookusesse kiriku ja kiriku sees, selles imelises ruumis esitatava muusika, mis aitab inimesi tõusta kõrgemale oma igapäevamõtetest. See on fookus, mida olen aastate jooksul jälginud,” selgitab Pille Lill ja lisab, et iga festival on omamoodi, sest festivali loovad artistid ja nendega koos valitud repertuaar.
Selleaastase festivaliga planeeritakse minna taas kontserdiga ka Vigala kirikusse. „Püüame rahvale tuua nähtavaks mõne niiöelda uus-vana kiriku. Tulevikus on plaanis ehk ka uuesti mõisad tuua kammerlikemaks kontserdisaalideks, aga sellel korral veel mitte,” räägib Lill.
„Kuna Raplamaaga seotud väljapaistvaid muusikuid just väga palju pole ja nad on enamasti meil esinejana ka olnud nagu Pärt Uusberg või Siiri Sisask, neid sel aastal peaesinejate seast ei leia,“ ütleb Pille Lill ja lisab, et „lähitulevikus saab neid taas meie festivalil näha. Kindlasti on aga oodatud meie lauljate suvekooli Raplamaa noored ja juba vanemad lauluhuvilised, nii nagu igal aastal. Juhendanud olen aastaid ka ise ja sel korral minuga koos Oliver Kuusik.“
Lisaks kontsertidele on kavas ka vestluskohtumised, kus omavahel mõtteid vahetada. „Paar aastat tagasi alustasime kohtumistega ja eelmisel aastal oli neid kavas kaks. Üks toimus muusikutega ja teine on igal aastal traditsiooniliselt patrooniga. Ka sellel aastal tuleb peapiiskop festivali lõppkontserdile, millele eelneb vestlus temaga. Samamoodi räägime enne avakontserti Tallinna Kammerorkestri ja Filharmoonia kammerkoori esindajatega Rapla kiriku ilusas aias,” räägib Lill. „Minu jaoks on need kohtumised väga toredad, sest me saame kas kontserdi järel või kontserdi eel esinejatega või nendega, kes on festivaliga seotud, lähemalt tuttavaks. Eelmisel aastal oli vendade Johansonidega ülihuvitaval kohtumisel arvukalt inimesi ning ka peapiiskopi vestlusringi on tulnud aastatega järjest enam kuulajaid-küsijaid. See on selline tore uuenduslik lisaväärtus festivalile,” rõõmustab Lill.
Pille Lill nendib lõpetuseks, et õnneks on Rapla Tallinnale lähedal ja sõit Rapla vahet väga palju aega ei võta. „Ma olen väga tänulik, et Rapla on andnud mulle võimaluse kontsentreeruda endale hingelähedase programmi koostamisele, sest see on omamoodi kunst ja iga aasta annab mulle uusi õppimisvõimalusi,” ütleb Lill ja lisab, et festivali korraldamine on tema jaoks ka suur võimalus saada tuttavaks Raplamaa inimestega. Festivali korraldusmeeskond, eesotsas Raplamaa Omavalitsuste Liidu, Rapla valla ja kiriku esindajatega, õpilaskodu ja kultuurikeskuse inimesed ning kontserdikülastajad, kõik nad koos moodustavad tema uue sõpruskonna. „Piret Minn, kes meie seast äsja lahkus, sai mulle nende aastatega väga lähedaseks. Samamoodi toetajad – AkzoNobelist Helena Past ja Harvikerist Siiri Tamm,” räägib Lill.
Samuti on Pille Lille jaoks oluline ja omaette väärtus Raplamaa kirikutega tutvumine ja nende kirikuõpetajatega kohtumine. „Nad kõik on minu sõbrad sellel hetkel, kui ma seal olen,” mõtiskleb Lill ja loetleb veel paljusid, kellega on aastate jooksul koostööd teinud. „Mind väga innustab see, et kohtan oma teel erakordseid inimesi,” võtab ta kokku selle, miks ta ikka ja jälle leiab endas jõudu Rapla kirikumuusika festivali korraldada. „See on Rapla maakonna kõige suurem festival. Võib-olla mitte kõige suurem massi osas, aga kindlasti väärtuse osas, mida ta pakub,” ütleb Lill ja lisab, et piletihinnad püütakse hoida piisavalt madalad, et võimalikult paljud inimesed saaksid muusikasündmusest osa.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare