14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSoe mänguasjanäitus, mis viib suunurgad üles

Soe mänguasjanäitus, mis viib suunurgad üles

Mari Tammar

18. märtsil avati Kohila raamatukogus Helerin Väroneni amigurumistiilis mänguasjade näitus “Väikesed sõbrad”. Amigurumi tehnika on pärit Jaapanist ja Helerin on sellega tegelenud viis aastat, mille vältel valmistanud peaaegu 150 mänguasja. Näitusel on neist väljas 37, lisaks ka Helerini valmistatud kaardid, karbid ja märkmikud.

„See on erakordselt soe ja armas näitus, mis kõnetab mitte ainult lapsi, vaid kindlasti ka täiskasvanuid, kes tunnetavad seda hingesoojust, mis nende asjadega kaasas käib,” rääkis Kohila vallavanem Heiki Hepner näitust avades. „Minu ajal selliseid asju ei tehtud ja kui minu lapsed olid väikesed, siis ei olnud ka neile mul selliseid mänguasju pakkuda. Võib-olla kui mul tulevad lapselapsed, ja ma loodan, et tulevad, siis saan neile seda pakkuda. See kindlasti vääriks seda,” lisas Hepner Helerini sooja näituse eest tänades.
Väljapanekus on heegeldatud karusid, elevante, jäneseid, üks lammas, siga ja hirv. Lisaks tüdrukutele mõeldud kaisunukud. (Helerin ütleb, et lapse nõudmisel peab järgmisena valmima üks hunt.)
Kohila raamatukogu poolt kõnelenud Tiiu Talu rõõmustas, et need hingega tehtud heegeldatud mänguasjad on ajutiselt leidnud Kohilas endale uue kodu. „Helerini käsitöökirest lugesin Raplamaa Sõnumite ajalehest. Enne käis ta meil siin kogu aeg ajakirjanikuna, aga siis sain teada ka tema toredast hobist,” rääkis Tiiu Talu ja jutustas sellest, et kui Helerin oli tulnud kord raamatukokku ühest näitusest lugu tegema, oli Tiiu haaranud võimalusest kinni ja kutsunud ta oma mänguasjanäitusega ka Kohilasse.
„Peasüüdlane, miks ma üldse hakkasin neid mänguasju tegema, on minu vanem tütar,” rääkis Helerin, kuidas ta amigurumi juurde jõudis. Laps nägi käsitööpoes selles tehnikas valmistatud mänguasja ning tahtis seda ka endale. Helerin siis ütles, et teeb sellise ise valmis. „Pool aastat läks, enne kui laps omale nuku sai, aga siis jäingi tegema, sest leidus inimesi, kes tahtsid, et ma ka nende lastele sellise mänguasja valmistaks. Nüüd, kui mu lapsed mõnele sünnipäevale kutsutakse, tean, et tuleb kingiks jälle üks valmis teha,” rääkis Helerin „Ükskord hakkasin reede õhtul mänguasja tegema ja pool ööd tegin. Hommikuks oli valmis. Saatsin lapse sünnipäevale ja heitsin ise magama,” jutustas Helerin muheledes.
„See on tõesti ilus kingitus,” kommenteeris kõrvalt üks näitust uudistama tulnud vanaproua.
Ideid mänguasjade tegemiseks ammutab Helerin raamatutest, mis on samuti näitusel huvilistele välja pandud. Valmistamiseks kasutab ta puuvillast lõnga ja teeb meelsasti värvikaid loomi.
Kohila näitus on Helerini jaoks teine. Esimene näitus oli Kehtnas ning ta loodab, et mänguasjad jõuavad kord ka Märjamaale ja Raplasse näitusele.
„Ammu pole sellist näitust olnud, mis suunurki nii palju ülespoole viiks,” ütles üks vanaproua Helerinile. See on tõsi. Tegemist on tõesti sooja ja lustaka näitusega. (Minu isiklik lemmik oli üks vahva kahel jalal käiv lambapreili, kellel kõrvade taga üks ilus lilleke.)

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare