-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
RSAbipolitseinikud aitavad panustada kodukoha turvalisusesse

Abipolitseinikud aitavad panustada kodukoha turvalisusesse

Siim Jõgis

Politsei- ja piirivalveamet tähistab käesoleval nädalal 25 aasta möödumist esimese abipolitseinike seaduse vastuvõtmisest. See tähendab, et 25 aastat tagasi loodi võimalus vabatahtlike kaasamiseks avaliku korra kaitsmisse ja turvalisuse loomisse.

Raplamaa Sõnumitel avanes võimalus teha juttu kahe meie maakonna abipolitseinikuga, et uurida, mis motiveerib neid kasutama vaba aega politsei tegevuse toetamiseks.
Nii Janno Murumaa kui ka Liisa Lee on mõlemad olnud abipolitseinikud üle kahe aasta. Koos käisid nad 2017. aasta kevadel vastaval koolitusel ning alustasid n-ö karjääri abipolitseinikuna. Liisa Lee rääkis, et temal on huvi olnud politseitöö vastu juba pikka aega. Tegelikult töötabki ta politsei- ja piirivalveametis dokumendihaldurina. Sealt tekkis ka soov koos patrulliga väljas käia ning edasi tuligi loogiline samm hakata abipolitseinikuks.
Janno Murumaa rääkis, et tema jaoks oli abipolitseinikuks hakkamine välkmõte. “Lugesin selle kohta ja registreerisin end vestlusele,” rääkis ta. Ühtegi sõpra ega tuttavat tal seal ees ei olnud. See oli justkui hüpe tundmatusse, sest varem polnud ta politseitööga kokku puutunud. Nagu peagi selgus, sobis ja meeldis abipolitseiniku roll Murumaale väga hästi. “Põnevust ja üllatusi tuleb ette iga kord, kui välja lähme. Kunagi ei tea, mis ees ootab,” rääkis Murumaa. Viimase kahe aasta jooksul on ta abipolitseinikuna ülesandeid täitnud ligikaudu 1500 tundi. 2018. aasta lõikes oli tal kirjas 900 tundi, mis tegi temast mulluse Raplamaa kõige aktiivsema abipolitseiniku.
Murumaa rääkis, et ta täidabki oma vaba aega teadlikult sellega, et käib patrullis kaasas. Põhiliselt küll nädalavahetusel, aga samuti argipäevadel. Nende 1500 tunni jooksul on ta näinud kahte episoodi, mis tema sõnul on olnud hirmutavad. Üks episood oli selline, kus inimene oli endalt ise elu võtnud ning teine oli liiklusõnnetus, kus jalakäija oli jäänud auto alla. Psühholoogiliselt on see muidugi raske, aga hirmsaid unenägusid ta enda sõnul hiljem näinud ei ole.

Alkoholijoobes
alaealine

Liisa Lee rääkis, et temal mingeid ohtlikke või hirmsaid olukordi abipolitseinikuna ette tulnud ei ole. Enamik vahetusi on kujunenud rahulikuks. “Mõõdame kiirust, puhutame autojuhte, kontrollime dokumente, paar peretüli lahendamist,” kirjeldas ta tavapäraseid tegevusi, mida patrullis käies läbi viiakse. Üks vahetus kestab kaksteist tundi järjest. Kas hommikul seitsmest õhtul seitsmeni või vastupidi – õhtul seitsmest hommikul seitsmeni.
Nii Lee kui ka Murumaa puhul on kujunenud välja, et enamik vahetusi on öised. Ette on tulnud ka selliseid kordi, kui on tulnud rakendada füüsilist jõudu. Näiteks kõrtsikakluste lahendamisel. “Pidin kaklejaid lahutama ja neid kinni hoidma,” rääkis Murumaa. Autoga ei ole tulnud kummalgi neist kurjategijaid taga ajada, küll on aga tulnud järele joosta, kui keegi eest plehku paneb. Murumaa meenutas, et alles eelmise aasta jaanipäeval jooksis ta järele ühele alkoholijoobes alaealisele, kelle ta ka kätte sai. “Raske oli, aga sain kätte,” sõnas Murumaa.

Täiskuu
Siit tuleb välja veel üks oluline moment. Abipolitseinikud käivad väljas ka pühade ajal, kui teised pidu peavad. Murumaa ütles, et see on tema jaoks täiesti teadlik valik. Jaanipäeval käis ta abipolitseinikuna väljas nii 2017. kui ka 2018. aastal. Samal ajal oleks ta võinud koos oma sõpradega pidu pidada, kuid selle asemel tõmbas hoopis vormi selga. “Ma ei mõelnud selle peale, et nüüd jääb üks pidu ära. Neid tuleb hiljem ka,” rääkis Murumaa. Võiks eeldada, et jaanipäeva periood on politsei jaoks tihe tööaeg, kuid nii Lee kui ka Murumaa sõnasid, et nende jaoks on need olnud suhteliselt rahulikud vahetused. Kõige tihedamad vahetused kipuvad jääma kuu algusesse, kui inimesed on just palga ja pensioni kätte saanud ning raha jagub ka alkoholi peale. Lee tõi välja, et kõik lähisuhtevägivallaga seotud väljakutsed, kus tema on käinud, on alati olnud seotud alkoholi kuritarvitamisega.
Üks aeg on veel, kui ette tuleb rohkem väljakutseid. Murumaa ütles, et nii huvitav kui see ka pole, kutsutakse just täiskuu ajal politseid tihedamini välja. “Ei oskagi öelda, miks see nii on,” sõnas Murumaa.
Esmaspäeval, 15. aprillil startinud abipolitseinike teemanädal tipneb 20. aprillil Jõhvis, kui pidulikul juubelikonverentsil tänatakse ja tunnustatakse neid inimesi, kes on abipolitseinikuna kogukonna paremasse käekäiku pikaajaliselt panustanud. Täna on Eestis 1038 abipolitseinikku, kes panustasid möödunud aastal turvalisuse tagamisse kokku ligemale 100 000 töötundi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare