-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
RSKaasavast eelarvest toetatakse enim sportimisvõimaluste loomist

Kaasavast eelarvest toetatakse enim sportimisvõimaluste loomist

Helerin Väronen

Nüüdseks on selgunud Rap­la maakonna kolme valla kaasava eelarve tulemused (Kehtnas kaasavat eelarvet ei ole). Rahastuse saanud ideesid hakkavad ellu viima omavalitsused koostöös ideede esitajatega.

Märjamaa vallas lõppes kaasava eelarve hääletus 4. aprillil ja lõplikud tulemused selgusid 18. aprillil. Kokku oli hääletajaid 1016, kellest internetis hääletas 741 ja paberkandjal 275. Kehtivaid hääletussedeleid oli kokku 1001. Märjamaa kaasava eelarve suuruseks plaanitakse igal eelarveaastal 20 000 eurot.
Infosüsteemis VOLIS anti enim hääli laste mänguväljaku loomiseks Märjamaa alevisse. Koos paberkandjal antud häältega leidis aga enim poolehoidu Vana-Vigala staadioni välijõusaal – 452 häält, mänguväljak jäi 422 häälega teiseks. MTÜ Vigala Külade Ümarlaud esitatud projekti eesmärk on peale treeningkompleksi rajamise korrastada ka kaugushüppekast ning kuulitõukeplats. See aitab parandada koolide ja piirkonna elanike sportimisvõimalusi ning rikastada suviste ürituste korraldamist.

Rapla valla kaasva eelarve tulemused selgusid 26. märtsil. Esitajad olid teinud sel aastal suurt tööd oma ideede tutvustamisel ja arvamust avaldas rekordarv inimesi. Kokku hääletati 1612 korda, elektrooniliselt sellest 590 korda. Arvesse läks 1446 häält, ehk mitu korda hääletanute puhul siiski ainult üks hääl. Rapla valla kaasava eelarve kogumaht on 60 000, millest 30 000 on mõeldud Rapla piirkonnale ja igale teisele piirkonnale 10 000.
Rapla piirkonnas oli edukaim projekt “Aktiivne Alu” 413 häälega. Projektiga soovitakse kasvava lastearvuga Alusse rajada avalik nüüdisaegne mängulinn.
Juuru piirkonnas võitis 116 häälega projekt, millega soovitakse Juuru Eduard Vilde kooli võimla ümber ehitada multifunktsionaalseks saaliks, kus saab läbi viia kehalise kasvatuse tunde, treeninguid, tähistada koolisündmusi, tantsida rahvatantsu, laulda koorilaulu jne.
Kaiu piirkonnas saavad 150 hääle toel rahastuse Kuimetsa külaplatsi lavaterrass ja pingid. Kaasavast eelarvest plaanitakse soetada 25 teisaldatavat pinki ning lavaterrass, millele tulevikus saab juurde rajada kaare või katuse.
Raikküla piirkonnas kogus enim hääli – 185 – välijõusaal Purkusse. Välijõusaal aitaks sisustada noorte vaba aega, kuid treeningseadmeid saaksid kasutada igas vanuses elanikud, nii et kokkuvõttes paraneksid elanikkonna tervis ja muutuksid liikumisharjumused.

Kohila valla selleaastase kaasava eelarve hääletus kogusummas 10 000 eurot toimus juba eelmise aasta lõpus. Rahvahääletuse tulemusel valiti kahest ideest võitjaks Henry Tombaku algatatud Vanade ja Noorte saarele silla taastamise idee Kalda tänava läheduses, mis sai 222 häält. Hetkel seisab saar kasutu ja rohtununa, vana metallist sild on lagunenud, kuid koht sobib ideaalselt vaba aja veetmiseks. Saarel tuleb tugevdada kaldaid ja puhastada ümber saare peaaegu täielikult kinni kasvanud jõgi. Tulevikus on plaanis rajada sinna istumiskohad, ujumis-/paadisild ja korraldada erinevaid üritusi. Silla ehitusega plaanitakse alustada kevadel.
Teine hääletusel olnud idee kogus 201 häält ja kuna selle eestvedaja Hageri Haridusselts on tubli, võib nende idee rahvamaja parki rajatavatest kiikedest kõige pisematele siiski tõeks saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare