-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelKõige-kõigemad koorusid Kuimetsas

Kõige-kõigemad koorusid Kuimetsas

Aivi Meister, Nõmme küla külavanem, korraldustoimkonna liige

„Kevad saab Rapla vallas alata peale kolme tähtsat sündmust – külade tänuüritus, missivõistlus ja Jüriööjooks,“ kõlab Jaak Vitsuri, Raplamaa Partnerluskogu juhatuse liikme „ennustus“.

Oma panuse kevade tulekule andis Rapla valla külade tänuõhtu 5. aprillil Kuimetsa rahvamajas, korraldajaks Rapla Valla Külade Ühenduse (RVKÜ) juhatus. Kutsutud oli 77 kõige tublimat 27 külast-alevist.


Avasõnas avaldas RVKÜ juht Tiit Tammsaar heameelt, et ühendusega on liitunud 30 küla, aga kasvada saab küll ja veel. Vastne vallapea Meelis Mägi toonitas, et küla on vundament, millel püsib vald. Kodukandi juhatuse liige Ants Kuningas lubas, et Kodukant seisab hea külaelu toimimise eest. Külade Liidu nimel edastas Ivi Sark külasädeme „moto“ – leeki tuleb hoida, nii et süsi ei tekiks.
Jaak Vitsur nentis, et Leader on võimaldanud MTÜ-del kasvada. Aivo Sildvee kultuuri- ja spordikomisjonist leidis, et sellist pidu on vaja, märkamaks ja toetamaks inimesi. Valla kultuurinõunik Rita-Triinu Peus­sa ütles, et ta on kontaktisik, kelle poole alati võib pöörduda. Tema soov oli, et valla koostöö RVKÜ-ga sujuks.
Järgnevalt pühitseti külavanema seisusesse neli uut tulijat. Puraviku sepikojas väärika kuju võtnud keti võrra sai kael raskemaks Marek Mäekivil (Karitsa), Karine Rajasaarel (Vahastu-Suurekivi-Põlliku), Kertu Künnapasel (Vaopere). Iiris Saluri (Kuimetsa) ei saanud osaleda, tema kett peab omanikuni jõudmiseks pisut ootama.
Ja oligi käes tähtsaim osa – kõige-kõigede väljahõikamine. Nominente tutvustati tähestiku järjekorras, et nad saaks rohkem „praadida“. Siinkohal lühikirjeldused nende „ülesandjate“ nägemustest.
Külliki Evisalu, Kuimetsa: „Külliki on erakordse organiseerimisvõimega, ta teab täpselt, kust king pigistab ja kes vajab enam tähelepanu. Aitäh, Külliki, et oled! Palun, Külliki, jaksa veel!“ Merilin Högren, Kodila: „Merilini eestvedamisel loodi MTÜ Kodila Noorus. Ta ei jäta kunagi jonni ega põrku ühegi takistuse ees.“ Kaidi Kalf, Lipa: „Kaidi on Lipa kandi eestvedaja. Ta on aktiivne noor, kes hoolib oma kodukandist ja panustab sellesse, et oleks turvaline keskkond, püsiks koostegemise rõõm.“ Joel Kalju, Iira: „Joel oli Iira küla 777 külapäeva läbiviimise toimkonnas. Tema vastutada oli küla heakord, ta oli „saemees”, kes langetas puid ja võttis maha võsa.“ Agnes Kurvits, Karitsa: „Agnes on aktiivne nii kogukonnas kui ka osavallas. Teeb oma tööd südamega, seisab inimeste murede eest, proovib leida alati parimad lahendused.” Kertu Künnapas, Vaopere: „Aasta tagasi sai Kertu külavanemaks ja on suutnud nii palju ära teha. Tema „kontol“ on taimevahetuspunkt, jaanipäev, talgud jpm. Peale selle on ta ka hästi positiivne inimene.“ Anne Laub, Kuusiku: „Anne on Kuusikul elanud alates 1974 ja sellest ajast panustanud kogukonna hüvanguks. Koos perega on Anne lugematute talgute eestvedaja, kandes hoolt kõige eest – traktoritest moosipallini.“ Raivo Murumägi, Vahastu: „Raivo on Vahastu küla hing, kellel lisaks suurele südamele ning huumorisoonele on tahet kogukonna eest seista. Lisaks vababatahtliku päästekomando vedamisele, talgute korraldamisele taotles ta Leaderist toetust tuletõrjedepoo laienduseks.“ Rael Padjus, Purku: „Rael on töötanud Purku raamatukogus seitse aastat. Raamatukogu on küla süda ja Rael on korras hoidnud selle vereringet. Oma töös on ta üles näidanud erakordset pühendumist ja asjatundlikkust.“
Kõikide tublide hulgast kuulutati aasta sädeinimeseks 2018 Anne Laub.

Hõigati välja ka aasta küla nominendid.

Lipa: „Väga aktiivne ja kokkuhoidev, kandi keskus. Korraldatud on kontsert-tantsuõhtu, teostati mängu- ja virgestusala rajamine, soetati kuivatusseade köögi- ja puuviljade kuivatamiseks. Lisaks korraldatakse talgusid ja muid ühiseid tegevusi.“ Purila: „Kõige ägedam küla on Purila! Läbi aegade on korraldatud talgusid, jaaniõhtuid jm. 2018 saabus Purilasse välitenniselaud, ehiti helkurpuu, külale valmis 7 pinki.“ Vaopere: „Külal on agar külaselts. Nende taimevahetuspunkt on muutumas traditsiooniks. Püstitati pingiga teadetetahvel, korrastati bussiootepaviljoni plats, korraldati jaanituld, helkurkõndi, viidi lapsi teatrisse. Disainiti oma vapp, tulekul on lipp.“
Kõik külad on ääretult tegusad ja tublid, aasta küla 2018 tiitliga läks koju Purila.
Nominendid ja sõnavõtjad said RVKÜ logoga tassi ja märgi, nominendid lisaks tänukirja, lilli ja kingitusi. Aasta kõigemad said „Noore Keraamiku“ kaunid meened. Tänukirja sai ka Ülle Laasner kui külaelule hinge sissepuhuja – Ülle panus küladele hoo sisseandmisel on hindamatu.
Muuhulgas sai näha Kaiu-Kuimetsa tantsutrupi kadestamisväärse särtsuga mustlastantse. Jalakeerutuseks mängis noortebänd Izzy in Scarlet ja ragistati ajusid vallateemalises mälumängus. Kui meel mitmel moel lahutatud, oli aeg ära süüa toitlustaja Caiselle Cateringi imehea tort ja jääda ootama järgmist aitäh-õhtut. Siis juba hoopis teises kohas ja hoopis teiste nominentidega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare