-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArtikkelKristiina Ehin nõuab linnurahu

Kristiina Ehin nõuab linnurahu

Mari Tammar

15. aprillil tuli Silver Sepal koostöös ansambliga MandoTrio välja laul „Nõuan linnurahu!”, mis on kirjutatud Kristiina Ehini sõnadele. Lauluga kutsuvad nad üles austama metsades algavat raierahu.

“Põrgu raiemahud, ma nõuan linnurahu!” skandeerib Silver koos MandoTrioga Kristiina sõnadele loodud laulus. Laul kirjeldab emotsionaalselt olukorda, mis valitseb mahavõetavates metsades. “Mets vidistab ja paljuneb ja poegib, kui sinna sisse sõidab harvester. Kui palju tapetakse, inimsilm ei loegi, ei ole kuuljat appikarjetel,” kõlab loos.
Eesti Ornitoloogiaühingu spetsialisti Veljo Volke sõnul väheneb Eestis metsalindude arvukus kuni 59 000 linnupaari võrra aastas. Oma osa selles on kevadsuvistel raietel, mille tõttu jääb igal aastal koorumata või sureb üle 200 000 linnupoja.
“Paljud linnud on lennanud tuhandeid kilomeetreid ja tulnud siia kui oma koju, kuid siin ootab neist paljude järglasi ees massimõrv,” kommenteeris laulu teksti autor Kristiina Ehin. “See luuletus jäi eksikombel välja minu viimasest raamatust “Aga armastusel on metsalinnu süda” ja mul on hea meel, et muusikud võtsid sellest just nüüd laulu teha,” lisas Kristiina.
15. aprillil tegid Eestimaa loodust kaitsvad vabaühendused keskkonnaministeeriumile ühisavalduse täieliku metsarahu kehtestamiseks alates 15. aprillist kuni 15. juunini. Silver Sepp koos MandoTrioga kutsub inimesi üles filmima ja saatma videosid raierahu ajal tehtavatest raietest meilile [email protected]. Nendest filmilõikudest on plaanis panna kokku sellele laulule video.
Laulu saab kuulata Youtube’st ja selle leiab, kui panna otsingusse pealkiri „Nõuan linnurahu!”.
Seegi projekt on näide sellest, kuidas vahel ei saa enam vaikida, vaid tuleb rääkida või suisa laulda ning kuidas kultuuriinimesed üha teravamalt ühiskonnas toimuva suhtes sõna võtavad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare