-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKui me end ei turunda, ei leia klient meid üles

Kui me end ei turunda, ei leia klient meid üles

Mari Tammar

Jaanuaris toimus Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse eestvedamisel teist korda Raplamaa ettevõtjatele suunatud turunduse arenguprogramm. Programmis osales kokku 17 ettevõtjat erinevatelt elualadelt. Kokku oli viis koolituspäeva, kus tutvuti turunduse põhialustega, internetiturunduse spetsiifika ja trendidega ning sellega, milline on hästi töötav veebileht.

„Koolitamas olid Andres Kuusik, kes on Tartu Ülikooli turunduse õppetooli juhataja, ja Timo Porval, kes on 10 aastat veebilehti arendanud ja sotsiaalmeediat äritegevuses kasutanud. Facebookist ja Instagramist rääkis Jaan Kruusma, kes konsulteerib ettevõtteid ja teeb podcast’e sotsiaalmeedia teemadel. Tagasiside koolitajatelt oli väga positiivne, eriti mis puudutab osalejate aktiivsust ja julgust uute asjade proovimisel ning kasutuselevõtmisel. Kõik koolitajad on kiitnud sellise pikema koolitustsükli korraldamist, mis on oluliselt efektiivsem kui ühepäevane koolitus,” rääkis projektijuht Reelika Vaabel.
Programmis oli osalejaid nii transpordi, iluteeninduse, põllumajanduse, puidu, rõivatootmise, toidu kui ka meelelahutuse valdkonnast. Üks osalenutest oli sündmuskorraldusettevõtte Elamuspank projektijuht Sander Kahu, kes sõitis koolituspäevadele kohale Viljandist. „Kuna Elamuspank OÜ juriidiline aadress on registreeritud Raplamaale, leidsime meeskonnaga, et tasub sellest koolitusest osa võtta. Minul oli võimalus osaleda kahel päeval – veetes ühe päeva Timo Porvali ja teise Jaan Kruusma juhendamisel,” rääkis Kahu.
„Mulle meeldis see koolitus väga. Tänu koolitusele sain teada, mis asju olin ma seni õigesti/hästi teinud ja mida saaks veel paremini teha. Samuti leidsin huvitavaid nippe, mis soodustavad teenuse müügiarvu kasvu. Lisaks sellele tutvustati meile erinevaid programme ja aplikatsioone, mille kasutusele võtmine võib lihtsustada ettevõttesisest tööd. Nii mõnigi soovitus on tänaseks meie ettevõttes kasutusele võetud.
Analüüsisime ka oma ettevõtete kodulehti. See aitas väga palju kaasa ka meie agentuuri kodulehe arendamisel. Kuna just olime tulnud välja uuenenud kodulehega, oli seda hea üheskoos testida ja analüüsida. Leidsime sealt nii mõnedki vead, mis tänaseks on likvideeritud. Arvan, et kui koolitusel poleks mulle neid testimisvõimalusi tutvustatud, oleks need vead meie kodulehel tänase päevani,” selgitas Kahu, kes kiitis tegijaid ka väga hea ettevalmistuse ja kohapealse korralduse eest.
Programmist võttis osa ka Raplamaa Sõnumite müügiosakond, kes tõstis esile koolituse kodulehte puudutanud osa. „Esimene mõttetera, mis koolituselt meenub, on see, et kogu aeg peab kodulehega tööd tegema. Ise koduleht lihtsalt tööle ei hakka, selle taga peab olema inimene, kes sellega pidevalt toimetab. Koduleht on ettevõtte peegel, see näitab, kui aktiivselt ettevõte tegutseb. Kui sa lähed ise mõnele kodulehele, kus pole kuude viisi midagi täiendatud, siis sa lükkad ju selle kõrvale,” rääkisid Kadri Paju ja Ulvi Salumäe.
„Turundus on iga ettevõtte jaoks oluline. Ettevõtet luues peab ju olema selge, kellele see konkreetne teenus või toode on suunatud. Kui me end ei turunda, ei leia meid üles klient, kellele me oma teenust osutada tahame. Tänapäeva digimaailmas on väga palju erinevaid võimalusi, kuidas lihtsamini ja kiiremini klientideni jõuda,” selgitas Kahu turunduse olulisust.
„Kuna tegu on Euroopa Liidu kaasrahastusel ellu viidud projektiga, on väga oluline, et osalejad saadud teadmisi ja oskusi ellu rakendavad. Kaardistasin osalejate turunduskanalid enne programmi algust ja olen väga rõõmus, et juba praegu on muutused nähtavad. Loodan, et nende oskused praktiseerides vaid täienevad,” rääkis Reelika Vaabel. „Turunduse arenguprogrammi me sellisel kujul enam ei tee, kuid turunduskoolitustega jätkame kindlasti. Sügisest viime ellu uue arenguprogrammi, kuid sisu ja koolitajate osas läbirääkimised veel käivad,” lisas Vaabel.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ettevõtja
15. aug. 2023 16:30

Turunduse ja veeblehetegemisele sain mina abi siit: https://piltruudus.ee/