4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelKui tihti sina mõtled, miks sa mida teed?

Kui tihti sina mõtled, miks sa mida teed?

Mari Tammar

Eelmisel nädalal toimusid Rapla maakonna gümnaasiumites ettevõtluspäevad “MiksMaMidaTeen?!”. Need ettevõtluspäevad, mis on suunatud 10. ja 11. klassi õpilastele, olid maakonnas juba 13. korda.

Kohila gümnaasiumis oli karjääripäev 18. aprillil ning noored said valida viie paralleelse töötoa vahel. Anu Kaar, kes on ühtlasi selle projekti juht ja RAEK-i noorte ettevõtlikkuse koordinaator, rääkis noortele sündmuskorralduse põhitõdedest. Eli Sukles tegi nendega karjäärimaailma nutimängu, Karin Ratas rääkis avaliku esinemise ABC-st ja Chanet Simonen sellest, kuidas oleks hakata ettevõtjaks. Valisin endale intrigeeriva pealkirjaga õpitoa „5 võimalust, kuidas elus läbi kukkuda ja kuidas seda vältida”. Õpituba viis läbi kunagine profijalgpallur Erkki Kubber, kes rääkis muuhulgas sellest, miks temast ei saanud Cristiano Ronaldot.
Enne, kui noored läksid enda valitud õpitubadesse (osaleda said nad päeva jooksul kahes), ütles neile oma tervitussõnad noor ettevõtja Triinu Simkin, kellel on Rapla linnas õmblusstuudio Ode Disain.
„Kui tihti te mõtlete, miks te mida teete?” küsis Triinu õpilastelt, mille peale üks julge neiu hüüdis, et kogu aeg. „Kogu aeg – väga tublid! Tegelikult tulebki ise vastutus võtta ja mõelda läbi, miks te ühe või teise valiku teete,” ütles Triinu ja tõi mõned näited enda elust. Näiteks viib ta oma lapsed lasteaeda kella üheksaks, mitte kella kaheksaks, sest kõik suured kiirustajad on seitsme ja kaheksa ajal ära kiirustanud ja tema saab rahulikult üheksa ajal „kruiisida”. Ühtlasi selgitas ta, miks ta üldse lõi oma ettevõtte – et saada ise oma aega planeerida. „Miks ma teen seda Raplamaal? Sest Raplamaal on tohutu tugi ettevõtjatele. Mul on hea meel teile öelda, et te kasvate väga ägedas keskkonnas, mis toetab ettevõtlikkust alates Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskusega, lõpetades erinevate MTÜ-dega, kes ettevõtlust väga toetavad,” rääkis Triinu õpilastele. Siis oli aeg minna õpitubadesse.
Erkki Kubber küsis oma õpituppa kogunenud õpilastelt, mis on viimane (väike) eesmärk, mille nad on saavutanud ja mida nad tahaksid lähima 3, 5 või 10 aasta pärast saavutada. Paljud vastasid, et põhikooli lõpetamine jms. Sealt kasvas välja esimene Erkki antud soovitus: pange oma eesmärgid kirja! Uurijad on nimelt tõestanud, et eesmärgid täituvad tõenäolisemalt, kui need on kirja pandud.
Siis küsis Erkki, mis on ühist Martin Luther Kingil, ema Teresal ja Tesla autofirma asutajal. Vastus oli see, et nad kõik olid lähedal läbikukkumisele. „Alati tuleb eesmärkide suunas liikudes ette ka läbikukkumisi,” ütles Erkki ja palus noortel mõelda, milline peaks olema ettevõtlik inimene. Üheskoos loetleti mitmeid omadusi nagu sihikindel, loominguline, progressile suunatud, võimeline kohanema muutunud oludega jne.
Õpitoa põhiülesandeks sai grupitööna ühe koti ümberdisainimine ja pärast selle toote tutvustamine. See ülesanne rakendas noorte tohutu loovuse, mida kõrvalt jälgida oli lausa lust. Kõikvõimalike nööride, paelte, klambrite, siltide jms anti kotile juurde uusi funktsioone ning pärast suutsid noored ka oma tehtut suurepäraselt tutvustada.
Enda loo sellest, miks temast ei saanud kuulsat profijalgpallurit, võttis Erkki kokku aga sõnadega, et ta oli liiga enesekeskne mängija. „Seepärast käin ma noortele rääkimas, kui oluline on meeskonnatöö.”
Projektijuht Anu Kaar ütles päeva kokkuvõtteks, et noorte tagasiside töötubadele oli väga positiivne. „Nad leidsid, et tegemist on praktiliste, inspireerivate ja kohe elus rakendatavate teemadega,” rääkis Kaar.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare