9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKuidas mõjub biolisandiga bensiin väiketehnika mootoritele

Kuidas mõjub biolisandiga bensiin väiketehnika mootoritele

Kadri Paju

Alates aprillist on kõigis Eesti tanklates müügil bensiin 95E10, mis senise 5% asemel sisaldab 10% biokomponenti. Uurisime Husqvarna Eesti OÜ järelhoolduse spetsialistilt Aivo Smitilt, kuidas mõjub 10% biolisandiga bensiin väiketehnikale – muruniidukitele, mootorsaagidele ja trimmeritele.

Smitt ütleb, et Husqvarna toodetes tohib kasutada kuni 10% biolisandiga autobensiini 95 ja samuti biolisandita bensiini 98. Küll aga tasuks autobensiinide kasutamisel jälgida nende värskust. Soovitatav on mitte kasutada ja hoiustada bensiine üle 30 päeva, sest biolisandiga kütused seovad pikemaajalisel hoiustamisel endasse õhuniiskust. See aga võib tekitada probleeme karburaatori töös, st korrosiooni.
Seega tuleb probleemide vältimiseks hoolikalt jälgida, et kütus oleks värske ning tööriista pikemalt seisma jättes peaks paak olema tühi. Samuti tuleks lugeda üle oma tehnika kasutusjuhend.
Kõige turvalisem on kasutada spetsiaalset väikemootori bensiini (alkülaatbensiini). Need kütused on puhtama põlemisega ja ei sisalda komponente, mis vett seoks. See aga on oluliselt kallim, 5 liitrit maksab ca 20 eurot
Teine, odavam variant on kasutada bensiini 98, mis ei sisalda biolisandit. Ainuke probleem võib tekkida tõsise koormuse all olevatel neljataktimootoritel. Need ei ole ette nähtud nii kõrge oktaanarvuga kütuse jaoks ja võib tekkida ülekuumenemine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare