-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusMeenutusi sünnipäevalapsest

Meenutusi sünnipäevalapsest

Vivika Veski

Kui minust 1990-ndate lõpus Rapla elanik sai, osutus üheks mu meelispaigaks Kaevuõu. Kes Raplat enne 2002. aastat tunnevad, mäletavad seda kindlasti. Kaevuõueks kutsuti õdusat munakiviplatsi Rapla kesklinnas Rapla Tarbijate Ühistu (TÜ) väikeste kaupluste vahel, pumbakaevuga keskel. See oli just nimelt õu – kodune ja mõnus, ehedalt väikelinlik.
Mäletan väikest tantsupidu Kaevuõuel 1998. aasta suvel. Ei oskagi seda sündmust muudmoodi nimetada. Rahvariietes trupp vehkis tantsida ja ülejäänud mõnulesid sumedal suveõhtul õueservas istudes ja seda pealt vaadates. On ikka vahva koht see Rapla, milline õnn, et ma siia elama sattusin! Umbes nii ma mõtlesin.
Meenuvad ka ostukäigud Rapla TÜ väikestesse kauplustesse Kaevuõue ümber ja Edu poodi Hariduse tänaval. Kuigi olin Raplas täitsa uustulnuk, kujunesid nendest peagi kohtumised tuttavate müüjatega, kuigi nende nime ei pruukinud ma teada ega nemad minu oma. Lihtsalt ostmine-müümine oli nii vahetu ja peaaegu alati sai ka paar sõna vahetatud ilmaelu kohta.
Tean, et eelnev kõlab nagu nostalgitsemine aja järele, kui rohi oli rohelisem, ja küllap see ongi. Ja vahel oligi rohi vanasti rohelisem ja las ta oli. Nüüdsel ajal on jälle miski muu värvilisem, igale ajale oma.
Igatahes kuulusin mina nende sekka, kellel oli südamest kahju, kui Rapla TÜ otsustas Kaevuõuele 2000. aastate alguses ehitada uue Konsumi kaupluse. Aga minu armsad väikepoed? Ja kaev munakiviõuel justkui lapsepõlvemälestuste taaskehastus?
Küllap kurvastasid samamoodi paljud teised, nii otsustas Rapla TÜ vähemalt kaevu säilitada. Mitmeid aastaid seisis see rohelisena Konsumi kaupluses umbes seal, kus praegu asub kuumtoidu lett. Seda ümbritses väike kivikuhil – küllap mälestus kunagisest munakivisillutisest. Kas sealt kaevust vett ka sai, seda mina ei tea, ei taibanud proovida.
Mõistagi on moodsas poes alatasa ruumiga kitsas ja nii see millalgi maha monteeritigi. Ja miks peakski keset tänapäevase veevärgiga kauplust seisma … kaev.
Uus kauplus tõi Rapla ja selle ümbruskonna rahvale siiski pigem hea- kui pahameelt. Maja nägi ja näeb täitsa kena välja ja ka kaubavalik rohkenes. 2002. aastal, mil uus kauplus avati, rõõmustas aga kaupluse külastajaid veel see, et uute külmlettide ääres sai käia ennast jahutamas. Oli ju tegu erakordselt palava suvega, umbes samasugusega nagu eelmisel aastal.
Tänavu saab Rapla TÜ 115-aastaseks ja sellest on ainult heameel. Igal sammul on näha, kuidas nad aitavad mitte ainult kaubanduselu edendada, vaid ka kogukonna- ja kultuurielu. Rapla TÜ toetab nii Rapla kirikumuusika festivali kui ka Raplamaa missivalimisi. Aga lisaks sellele on ta näiteks aidanud lahendada öise lärmi probleemi kõrvalasuvas Karmani parklas, lubades ööklubi külastajail parkida autod oma parklasse. Just selline peabki olema üks väikelinna kaubandusettevõte – lööma ikka kaasa, kui suudab.
Nüüdsel ajal kuuluvad Tarbijate Ühistu kauplused ketti COOP. Ja las nad kuuluvad, kui see aitab ka kõrvalistes kohtades maapoehõngulisi kauplusi säilitada, nagu mõnel pool võibki näha.

Palju õnne sünnipäevaks, Rapla Tarbijate Ühistu! Seisku sul ees pikki ja tegusaid aastaid!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare