-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSÕpilaste teadustööde konkursile jõudis neli Rapla maakonna tööd

Õpilaste teadustööde konkursile jõudis neli Rapla maakonna tööd

Mari Tammar

16.-17. aprillil toimus Tartus Eesti Rahva Muuseumis õpilaste teadusfestival, kus olid kohal riiklikul teadustööde konkursil viimasesse vooru pääsenud kooliõpilased kogu Eestist. Raplamaalt pääses lõppvõistlusele neli Märjamaa ja Rapla gümnaasiumi õpilaste tööd.

Kõige nooremad osalejad olid Märjamaa gümnaasiumi 2. klassi õpilased Yoko Lisette Pirk, Laureen Paunmaa, Oskar Randmaa ja Markus Vok, kes Eve Burmeistri juhendamisel tegid valmis töö pealkirjaga „Mustrid ja ornamendid. Õppekomplekt esimeses kooliastmes”. Tegemist oli erinevate mustrite ja ornamentide õppimiseks ja joonistamiseks välja mõeldud komplektiga, kus on nii puidust mustrialus kui ka erinevad mustrikaardid, mille järgi sellele mustreid joonistada.
Õpetaja Eve Burmeister rääkis, et nende mustrikaartide järgi on pilte joonistatud koolis palju, neid on käest kätte edasi antud ja lapsed on komplektiga oma mänge loonud. Tavalistes töövihikutes on mustreid ainult üks, aga komplekti jaoks loodud mustrilehed annavad suurema valikuvõimaluse leida igaühel oma.
Märjamaa gümnaasiumi 5. klassi õpilaste Leen Burmeistri ja Eliise Võigemasti töö „Juurtega lood. Tööraamatu idee perelugude kogumiseks“ juhendaja oli samuti Eve Burmeister. Leen ja Eliise alustasid perelugude kogumist 2016. aastal. Sellest alates on tüdrukuid köitnud vanavanemate lood ja nende kogumisest on saanud suisa hobi. Sellest inspireerituna panid nad kokku tööraamatu koduloohuvilisele õpilasele, kes samuti võiks tahta lugusid koguda.
Õpetaja Eve selgitab, et vanavanemate lugude kogumine ei ole lihtne, sest enamasti ütlevad vanad inimesed, et nad ei mäleta enam. Nende jutupaelad saab lahti õigeid küsimusi esitades või rääkides ette mõne enda loo, mis aitab neil meenutada omi. Nii ongi tööraamatu juures iga teema juures küsimused ja näidislugu. Eve arvab, et selline materjal võiks leida tänuväärset kasutamist ka eesti keele ja kirjanduse tundides ja kui materjali edasi arendada, võiks sellise töövihiku ka päriselt välja anda, oma vahenditega on seda aga raske teha.
Rapla gümnaasiumist oli võistlusel 12. klassi õpilase Liisa Tõnsi töö „Kompositsiooni mõjud loodusfotodele Eesti fotograafide tööde näitel“, mida juhendas Marion Laev. Liisa uurimistöö eesmärk oli analüüsida, kuidas tajuvad erinevad inimesed loodusfotode puhul kompositsiooni. Selleks uuris ta 14 Eesti fotograafi pildistatud avalikku tähelepanu pälvinud loodusfotosid.
Teine Rapla gümnaasiumi 12. klassi õpilane Liisa Loel osales tööga „Iluuisutamise erialaspetsiifilised spordivigastused laste ja noorte vanuseklasside näitel“, mille juhendaja oli Allar-Raul Antson. Liisa uurimistulemustest selgus, et kõige sagedasem vigastatud piirkond uuritavate treening- ja võistluskarjääri vältel oli hüppeliiges, kuna iluuisutajatel on jäiga uisusaapa toetuse tõttu lihased hüppeliigese ümbruses nõrgemad. Kuigi õpilaste teadustööde eest põhiauhindu Rapla maakonda ei tulnud, pälvis just Liisa töö iluuisutamise vigastustest Eesti Tervishoiu Muuseumi eriauhinna.
Märjamaa gümnaasiumis töid juhendanud Eve Burmeister rääkis, et ERM-is toimunud teadusfestivalil tuli tööde autoritel ette valmistada oma tööd tutvustav stend ja selle juures ka oma tööd tutvustada. Algklassilastega intervjuud küll ei tehtud, aga põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastel tuli vastata ka žüriiliikmete küsimustele. Teiste seas näiteks Marju Kõivupuu omadele.
Sündmus oli olnud väga põnev, pakkudes palju tegevusi ja töötubasid. Osalenud õpilased pidasid aga kõige inspireerivamaks teisi õpilasi, kes olid oma stende väga julgelt ja innustunult esitlenud. Eve Burmeister ütles, et õpetajad võiksid ikka julgemalt oma juhendatud töid konkurssidele saata. Ühtlasi nentis ta, et teadustööde võistluse võitnud töödel oli mitmeid juhendajaid, teiste seas ka ülikoolide õppejõude ja teadlasi. „Ka meie võiksime julgemini kaasata töö juhendamisse teisi oma ala spetsialiste. Meil küll ülikoole ei ole, aga näiteks ettevõtte juhte,” arutles Burmeister.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare