13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSToomas Annuk: Koduväljak on üks Rapla suurimaid trumpe

Toomas Annuk: Koduväljak on üks Rapla suurimaid trumpe

Siim Jõgis

Pärast kahte veenvat kaotust tugeva Riia VEFi vastu ootavad nüüd Avis Utilitas Raplat ees play-off-mängud Eesti meistrivõistlustel. Rapla vastaseks veerandfinaalis on Pärnu Sadam ning seeriaga tehakse algust juba täna, 10. aprilli õhtul Sadolini spordihoones. Play-off’i alguse puhul rääkis Raplamaa Sõnumid eesootavatest mängudest meeskonna peatreeneri Toomas Annukiga.

Viimastel aastatel on kevad kuulunud Raplas korvpallile. Ükski teine sündmus ei ole regulaarselt toonud kokku nii palju inimesi kui Avis Utilitas Rapla kevadised kodumängud Sadolini spordihoones. Alates 2015. aasta kevadest on Rapla võitnud kolm pronks- ning ühe hõbemedali. Loomulikult minnakse medali peale heitlema ka sel kevadel. Annuk ütles, et tema soov on kindlasti pääseda finaali. “Pronksi peale on küll juba mängitud,” sõnas ta.
Kõigepealt tuleb pääsuks poolfinaali alistada Pärnu Sadam. Tegemist on tugeva võistkonnaga, kes alles hiljuti näitas jõuliselt hambaid Olybet Eesti-Läti ühisliiga võitjale BK Ventspilsile. Ka Annuk tõdes, et Pärnu näol on tegemist tugeva võistkonnaga, kuid Rapla ainus eesmärk saab olla sellest paarist edasipääs. Peatreener ütles, et mängijad on selleks valmis.

Olete olnud Avis Utilitas Rapla peatreener pool hooaega. Kas olete jõudnud selle ajaga vormida meeskonna oma käe järgi?
Päris valmis pole kindlasti sellega jõudnud. On mitmeid detaile, millega saab tegeleda hooaja ettevalmistavas faasis, mitte kevadel. Nüüd on play-off käes ja suurem fookus on konkreetseteks mängudeks valmistumisel. Seda kindlasti väita ei saa, et mul on midagi oma käe järgi vormitud. See on pikk protsess. Loomulikult on mõningaid muutusi toimunud ning see on mängudes ka edu toonud.

Ees ootab veerandfinaalseeria Pärnu Sadama vastu. Kui suur pluss on Rapla jaoks koduväljakueelis? Kui seeria peaks venima pikaks, siis toimub enamik mänge Sadolini spordihoones.
Nii kaua kui ma siin Raplas olen olnud, on koduväljak ilmselgelt üks Rapla meeskonna suurimaid trumpe. See on meeletu toetus, kui rõõmustamine ja vajadusel ka kirumine käivad kõik üheskoos. Mingil määral on koduväljak kindlasti Rapla eelis.

Mis meeleolude ja plaanidega läheb meeskond veerandfinaalseeriale vastu?
Plaan on see loomulikult ära võita. Mingit muud varianti siin ei ole. Julgen öelda, et meeleolu on asjalik ja töine. Ka mängijad on valmis, et seeria ära võita. Eesmärgid on meil ühised ja koos me nende nimel pingutame.

Pärnu Sadam on tugev vastane. Alles hiljuti näitasid nad tõsiselt hambaid Ventspilsi vastu. Mis võiks olla relv, millega Rapla neid murda saab?
Ilmselgelt on Pärnu tugev võistkond. Sel aastal on nende põhitegijad kolm üle keskmise tugevat Ameerika leegionäri. Nad on teinud selles osas väga head valikud. Samuti toetavad kolm tugevat Eesti koondise mängijat – Saimon Sutt, Karl-Martin Kask ja Mihkel Kirves. Meil on Kajupank pääsenud koondisesse, aga neil on kolm mängijat. Samuti on ohtlik Siim-Markus Post.
Neil on hea tuumik, kes on treeneri poolt hästi ette valmistatud. Igal kevadel on nad näidanud play-off’is sitket mängu. Aga mis võiks olla Rapla tugevus… Võib-olla play-off’i kogemus. Oleme varem ka keerulistest seisudest välja tulnud. Ehk see on X-faktor, mis meid aitab.

Sellele seeriale läheb Avis Utilitas Rapla vastu kahe suure kaotuse pealt Riia VEF-ile. Kuidas on see meeskonda mõjutanud ning kas see on ka mingil määral pettumus olnud, et mõlemad kaotused nii veenvad olid?
Esimeses mängus tuli vahe sisse viimastel minutitel. Sinnamaani oli mäng närviline ja võitluslik. Ühel hetkel tuli kvaliteedivahe välja. VEF on VEF. Seda, kuidas nad palli liigutavad ja millised on nende viskajad, oli meie jaoks liiga palju. Nii suurelt ei tahtnud keegi kaotada, aga tuleb tunnistada reaalsust, et hetkel meil selliste tiimide vastu väga palju relvi pole.

Uus abitreener on Audrius Prakuraitis. Mis on tema roll meeskonna juures?
Ma tunnen teda juba pikka aega, ligikaudu 15 aastat. Oleme iga nädal korvpalliteemadel suhelnud. Tal on kogemusi ja kogenud treeneri silma. Ta on töötanud Ukrainas ja Poolas tippmeeskondade juures. Tema kogemused kuluvad marjaks ära nii treeningul, mänguks valmistumisel kui ka mängu ajal. Ta jälgib meie kaitsemängu ja vastaste rünnakut ning reageerib kohe, kui nad midagi muudavad. Tema kaudu tuleb pingilt teistsugust arvamust ja nõuannet.
Seda abi oleks mul viimase nelja kuu jooksul vaja olnud. Samuti vaatame mõlemad mängude salvestusi. Pärast arutame trennis läbi, kuidas võiks mõnda olukorda teisiti lahendada. Mõningaid tema ideid proovisime läbi ka kontrollmängus Läti Ülikooli vastu.

Kas kõik mängijad on terved ja valmis platsile minema?
Eks pisiasju ikka tuleb ette. Jonats sai Riia VEF-i vastu ühe löögi reie pihta ja paraku juhtus sama asi ka kontrollmängus. Kokkuvõtlikult võib öelda, et pisiasju on, aga kõik on valmis mängima. Hetkel küll keegi traumaga kõrvale ei jää.

Mis seis Marek Ruuduga on, kes praegu ajateenistuses viibib?
Temaga on keeruline. Paraku pole teda ammu enam trennidesse lubatud. Loodame, et see olukord saab lahenduse ja Marek oleks meil pingi pealt võtta.

Tahaks küsida ka meeskonna noorte mängijate kohta – Risto Valge, Markus Ruubel ja Jan Märten Ratas. Kuidas nende mänguline areng on kulgenud ning kui suurt rolli näete neil play-off mängudes?
Ilmselgelt on nad arenenud. Võrreldes sellega, milline Risto oli siia tulles, on ta hoopis teistsugune korvpallur. Mina olen alati pooldanud seda, et nooremad mängijad treeniksid koos meestega ning see on neile kasuks tulnud. See on neile juurde andnud enesekindlust ning valmisolekut edasi liikuda. Pean tõdema, et nende tööeetika ja järjepidevus on olnud kiiduväärt. Olen neile alati öelnud, et nad peavad kaasa elama, pingi käima tõmbama ja olema igal hetkel valmis minema üheks või kaheks minutiks väljakule. Markus on näidanud korduvalt, et ta teeb väga häid paariminutilisi vahetusi. Nad peavad selleks valmis olema. Kõik mängijad on olulised.

Kas meeskonnas on sisu, et heidelda medalikoha peale?
Mina ei ole hetkegi oma mängijates kahelnud. Olen täiesti kindel, et me ei heitle mitte ainult medali peale, vaid me võiksime jõuda mängima kõige kirkama medali peale. Usun, et mehed on selleks valmis.

Kas te olete seadnud eesmärgiks meistritiitli?
Ei oska öelda, kas meistritiitel just eesmärk on. Pigem tahaks jälle finaalis mängida. Pronksi peale on küll juba mängitud. Muidugi on iga medalimäng tähtis. Mis puudutab pronksivõitmist, siis loomulikult on alati hea lõpetada hooaeg võidukalt. Esimesed kolm kohta – see on see, mille peale me mängima läheme.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare