4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelVõistlusmängu „Netikirjariin” võitsid Järvakandi ja Valtu kooli võistkonnad

Võistlusmängu „Netikirjariin” võitsid Järvakandi ja Valtu kooli võistkonnad

Mari Tammar

17. aprillil oli Rapla kultuurikeskuses internetipõhise võistlusmängu “Netikirjariin” parimate autasustamine ning üheskoos võistluse käigus valminud videote vaatamine.

Võistlusmängu korraldati tänavu neljandat hooaega, sellest võttis osa 144 õpilast 11 koolist. Kokku oli võistlustules 39 võistkonda kahes vanuserühmas: 5.-6. klass ja 7.-8. klass. Noorema vanuserühma võitis Järvakandi kooli võistkond Crocsid, vanema vanuserühma Valtu võistkond nr 8.


„Netikirjariin” kutsus noored oma võistkondadega arvuti taha kooliaasta jooksul viiel korral, mil kolme tunni jooksul tuli noortel lahendada neile Socrative’i keskkonnas valmis tehtud küsimused. Keskmiselt tuli neil rinda pista 22 küsimusega, mille seas oli nii kultuuri-, koduloo- kui ka eesti keele küsimusi. Lisaks tuli igaks vooruks läbi lugeda etteantud raamat, mille kohta olid samuti küsimused. Kõige suuremaks pähkliks osutusid noorte jaoks aga andmebaasidest (Riksweb ja Digar) info otsimise küsimused.
Mängu küsimused koostasid Rapla keskraamatukogu töötajad ja eesti keele õpetajad. Võistumängu veavadki eest Rapla keskraamatukogu töötaja Kristel Murel ja maakonna eesti keele ainesektsiooni juht Maarika Lips.
„Ma lugesin täna koos gümnaasiumi viimase klassiga ühte lõiku Paulo Coelho raamatust „Alkeemik”. Seal oli selline tore mõte, et õppida saab ainult ühel viisil ja see on tegevuse kaudu. Seesama „Netikirjariin” on ju tegevus, kui te peate läbi lugema mõne raamatu ja kui te peate otsima vastuseid, mis mõnikord tunduvad oi kui keerulised, teinekord oi kui lihtsad. Ja eks tegevus on ka see, kui me peame vahel leidma endas jõudu teha asju, mis meile võib-olla sellel hetkel ei meeldi. Aga ma loodan, et teie olete inimesed, kes hea meelega loevad raamatuid, lahendavad viktoriini ülesandeid ja viivad end kurssi kõige sellega, mis meie ümber toimub,” ütles õpetaja Maarika Lips kohaletulnud võistumängijatele sissejuhatuseks. Ühtlasi rõõmustas ta selle üle, et iga aasta on „Netikirjariinist” järjest enam osavõtjaid.
Kristel Murel tegi laste selleaastasest tagasisidest väikese kokkuvõtte. Ta ütles, et see, mis osalenutele „Netikirjariini” juures kõige enam meeldis, oli meeskonnatöö ja sõpradega olemine, samuti raamatute lugemine. See, mis ei meeldinud, olid Rikswebi ja Digari küsimused. Samas olid just need sellised küsimused, kust noored enda arvates kõige enam uusi teadmisi ja oskusi said. Ühtlasi tõid võistlejad välja, et õppisid tänu võistumängule tundma kirjanikke.
Viimase kodutööna tuli võistkondadel valmis teha lühike video, mille aluseks pidi olema ühe eesti luuletaja kolmesalmiline luuletus. Neid videoid üheskoos vaatama asutigi. Oli näha, et mõned võistkonnad olid aega rohkem panustanud, teised vähem. Samas andis tubli video hooaja koondtabelisse väärilisi punkte juurde, mis senist paremusjärjestust arvestavalt muutis. Videoid oli hinnanud neljaliikmeline žürii, mille esinaiseks multimeediaspetsialist Tiina Kasuk. Ühtlasi andis žürii osalistele põhjaliku kirjaliku tagasiside, millest osa ka Kristel Murel kohapeal ette luges.
Videod olid väga loomingulised, sest luuletust videosse panna pole sugugi lihtne ülesanne. Žürii tunnustuse videote eest said nooremast vanuserühmast Märjamaa võistkond Mahl ja RKK Kell, vanemate seas Järvakandi okee, Valtu8 ja RVK Kalapulgad.
Pärast videote vaatamist toimus autasustamine.
Nooremas vanuserühmas saavutas kogu aasta kokkuvõttes teise koha Kohila mõisakooli võistkond Viiendikud ja kolmanda koha Kesklinna kooli võistkond Kardulad. Vanemas vanuserühmas saavutas teise koha Märjamaa gümnaasiumi võistkond Nutikad ja kolmanda koha Vesiroosi kooli võistkond Kalapulgad. Mõlema vanuserühma esimesed kuus võistkonda said auhinna. Ühtlasi ootab neid ees preemiareis Viljandisse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare