14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelNäituselt „Taju” peegelduvad rõõm, julgus ja värvide ootus

Näituselt „Taju” peegelduvad rõõm, julgus ja värvide ootus

Mari Tammar

3. mail avati Raplamaa kaasaegse kunsti keskuses maalinäitus „Taju”, kus osaleb rida täiskasvanud harrastuskunstnikke, kes korra nädalas RKKK ruumides maalimas käivad. Näitus on romantiline ja helge ning paljuski loodusest ja selle mitmekesistest värvidest inspireeritud.

„Need maalid on sündinud selle poolaasta jooksul ja on kõik hästi värsked,” ütles näitust avades kunstnikke juhendanud Kairi Orgusaar ning selgitas, et näituse teeb eriliseks see, et kunstnikud valmistasid endale lõuendid algusest peale ise, mõeldes välja mõõdud, valmistades raamid, pingutades selle peale lõuendi ja kruntides pinna. „Nagu te näete, on kõigi tajud väga erinevad, kuigi eile ütles Anne Aaspõllu väga lahedasti, et kuidagi väga romantilised on kõigi tajud. Kuna oli väga pikk ja pime talv, on siin väga palju näha seda rõõmsat värviootust ja tohutut igatsust millegi ilusa ja sooja järele,” ütles Orgusaar sissejuhatuseks.
Näitusel võib näha Anne Aaspõllu, Maiu Albo, Mikk Allase, Eha Koidu, Karin Polluksi, Mari Põllu, Ave Tislari, Eteri Tõlgo, Krista Urveti ja Marge Vonki maale. Näituse on kujundanud Eteri Tõlgo, kes maalid nii ruumi kui ka teineteise kõrvale sobitas.
„Tajuge seda maailma, mille me värvide abil loonud oleme, laske sel endasse voolata,” võib lugeda näitust tutvustavast tekstist. Voogamist, voolamist ja vee elementi on näha paljudes töödes. Loodus on saanud maalidel siiski maagilise puudutuse, nii et reaalne seguneb unenäolisusega.
On mõneti hämmastav, et tegemist on harrastajatega, kes leiavad maalimiseks aega ja jõudu pärast tööd, samas kumab seesama vabadus ja loomerõõm, mis neid seda tehes valdab, maalidest läbi ja on tuntav kogu näitusesaalis.
„Ma katsun nende töösse mitte liiga palju sekkuda ja neid segada. Ma tean ise maalijana, kui raske see on, kui sa oled voos sees ja keegi tuleb su selja taha. Aga kui ma näen, et keegi hakkab minema valesse suunda või kui inimene tuleb ise küsima, siis ma suunan,” selgitab Kairi tööprotsessi ja oma rolli selles.
RKKK maalikursusele võivad tulla kõik, kellel on siiras huvi ja kirg kunsti tegemise vastu, erilisi eelnevaid oskusi või kogemusi inimesel olema ei pea. „Sa pead tahtma maalida või tahtma joonistada ja siis sa oled teretulnud,” ütleb Kairi.
Selliseid kursusi on ta teinud aastast 2014. Grupid on muutunud ja ka teekond, kuidas töid luuakse. „Ühe maali taga on terve maailm ja see maailm on palju põnevam ja sügavam, kui esialgu tundub,” ütleb Kairi, rääkides sellest, et aastate jooksul on üheskoos grupiga arutatud ja peegeldatud üksteisele seda, mis mõtteid maalitu tekitab.
„Kunsti puhul ei ole nii, et kuskil on ette nähtud, et sa pead mõtlema täpselt nii. See oleks hirmus. Sa võid vaadata siiralt ja mõelda, mida see sulle vastu peegeldab. Selge on see, et mida rohkem kunsti vaadata, seda tundlikumaks närv läheb ja seda rohkem sa hakkad seal asju nägema ja märkama,” selgitab Kairi, aga lisab, et vahel on just aus ja rikkumata vaade kõige ehedam.
Näituse võtavad tema arvates hästi kokku sõnad „rõõm” ja „julgus”. „Julgus olla see, kes sa oled, ja teha, mis sa tahad, ja julgus öelda oma pintsli abil välja seda, mis sa soovid,” selgitab Kairi.
Näitus on avatud kuni 16. maini. Seega, kes soovib sellest osa saada, peab ruttama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare