9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSPaul Kerese mälestuseks

Paul Kerese mälestuseks

Tiiu Luht

Raplamaa maletajad on südameasjaks võtnud tähistada Eesti kõige kuulsama, rahvusvahelise malemaailma suurkuju Paul Kerese (1916–1975) sünniaastapäeva kevadise kiirmaleturniiriga. Mõned aastad on küll vahele jäänud, siiski oli tänavune turniir juba kolmekümnes.

Hubane võistluskoht on olnud Rapla vallavalitsuse saalis, viimastel aastatel on siiski sobilikumaks peetud Rapla kultuurikeskust, just ruumikuse mõttes. Alati on peale omade kutsutud osalema sõprusklubilasi: tänavu oli maletajaid Keilast, Sauelt, Nõmmelt, Sakust, Tallinnast. Kõige arvukam oli muidugi Rapla maleklubi esindus. Nagu kuulda, kimbutab paljusid ajapuudus ja takistab ka mitmesuguste ürituste rohkus. Aga ligi 30 maletajat oli kohal.
Kohe võistluse väljakuulutamise järel istuti saali paigutatud ruuduliste laudade taha ja tegevus arenes vaikuses, vaid pingsa mõttetöö särinas. Kuulda oli ainult malekellanuppude vajutamist. Kes vooru kiiremini läbi said, neil jäi aega üle õla piiluda ja hiljem arutada nende lõppmängu, kes veel malendeid liigutasid. Kui kõik said oma partiiga ühelepoole, peeti väike lõdvestuspaus ja kohe võeti ette järgmine voor.
Kui turniiri seitse vooru läbi said, ilmnes, et esimesest kuuenda kohani olid kõik mängijad kogunud võrdselt 5 punkti. Osavõtjate paremusjärjestus kujunes välja koefitsientide abil, nii viiepunktilistel kui ka neil, kes kogusid võrdselt 4,5 (4 maletajat) ja 3,5 (6 maletajat) punkti. Tegevkorraldaja Olavi Pai sõnul sai parima koefitsiendiga esimese koha Hendrik Olde Rapla maleklubist. 2.-4. kohta jagasid võrdsete koefitsientidega Kaimar Puusepp Rapla klubist, Tallinna klubist Margareth Olde, kes sai ka parima naisvõistleja auhinna, ja Ago Kipso Rapla klubist. Vastavalt koefitsiendile sai 5. koha ja parima noorvõistleja auhinna Karl Erik Olde Tallinna klubist ja 6. koha ning parima veterani auhinna Jaan Sulg Rapla klubist.
Huvi Paul Kerese kiirmaleturniiri vastu on jätkunud ja loodetavasti jätkub edaspidigi ning korraldajatel – Rapla maleklubil eesotsas Olavi Paiga – tahtmist tegutseda. Olavi Pai on ka ise turniiril mängides punkte kogunud. Näiteks 1997. aastal võitis ta Rapla linna parima maletaja auhinna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare