6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla valla raamatukogud liidetakse üheks asutuseks

Rapla valla raamatukogud liidetakse üheks asutuseks

Mari Tammar

25. aprillil otsustati Rapla vallavolikogu koosolekul, et kõik Rapla vallas asuvad raamatukogud liidetakse üheks asutuseks. Hetkel tegutseb Rapla vallas üheksa raamatukogu, mis alates 2020. aasta 1. jaanuarist koonduvad Rapla keskraamatukogu juhtimise alla. Ühtegi üheksast raamatukogust ei sulgeta. Kõik seni tegutsevad raamatukogud jäävad tegutsema oma senistes asukohtades.

Eelnõu seletuskirjast võib lugeda, et seoses Juuru, Kaiu, Raikküla ja Rapla valla ühinemisega on otstarbekam liita Rapla keskraamatukogu, Kaiu raamatukogu, Kuimetsa raamatukogu, Vahastu raamatukogu, Juuru raamatukogu, Järlepa raamatukogu, Raikküla raamatukogu, Purku raamatukogu ja Kabala raamatukogu ühtseks asutuseks nimega Rapla keskraamatukogu. See tagab ühtse raamatukogutöö edasise arengu põhimõtted ühinenud vallas ning pakub valla elanikele võrdseid võimalusi. Tekib ühtne raamatukogude struktuur.
Vallavolikogu koosolekul tegi Rapla valla kultuurinõunik Rita Triinu Peussa väikese ettekande, kus tutvustas põgusalt kõiki üheksat raamatukogu ning nende statistilisi andmeid. Ühtlasi selgitas ta, mis raamatukogude liitmise tulemusena muutub.
Ülevaatest selgus, et pärast liitmist muutuvad seniste juhatajate ametikohad raamatukoguhoidja ametikohtadeks. Kõik töötajad jätkavad 2020. aastal tegutsemist sama koormusega nagu enne asutuste liitmist. Asutuste ühendamine tagab kogu valla raamatukoguhoidjate tööülesannete ning palkade taseme ühtlustamise ja paindlikuma tööülesannete täitmise.
Peussa tõi välja ka selle, et kui kõik töötajad on ühtse Rapla keskraamatukogu koosseisus, on lihtsam korraldada asendusi, kui töötaja on puhkusel, haige või koolitusel. Seni oli paljudes raamatukogudes ainult üks töötaja, kes ühtlasi täitis ka juhataja kohuseid. Samuti saab liitmise järel organiseerida ühiseid üritusi ja ühtset turundust. Kuna Rapla keskraamatukogus on tööl ka kunstnik, IT tugi ja majandusjuhataja, saavad liitmise järel nende pädevust kasutada ka haruraamatukogud.
Rapla keskraamatukogu jaoks tähendab see aga täiendavaid tööülesandeid ja vastutust. Muuhulgas koguneb haruraamatukogude majandustegevus Rapla keskraamatukogu haldusalasse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare