6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSSelveri suurjooksu osalejate arv ületas maagilise 2000 piiri

Selveri suurjooksu osalejate arv ületas maagilise 2000 piiri

täiendatud

Siim Jõgis

Rapla Selveri suurjooks on juba aastaid olnud kohalik suurim rahvaspordisündmus, aga tänavu püstitati tõeline rekord. Lastejooksude ning kolme põhidistantsi peale kokku kogunes osalejaid üle kahe tuhande. Täpsemalt öeldes oli neid 2145.

Korraldajad on juba aastaid püüdnud ületada 2000 jooksja piiri ning nüüd saadi see kätte. Pole liialdus öelda, et tegemist oli kõigi aegade suurima rahvaspordiüritusega Raplas.
Eelmisel aastal käis rajal ligikaudu 1700 jooksjat ning seega oli tänavu neid üle 400 rohkem. Osalejate kasv tuli peamiselt kahel alal: põhidistantside sekka lisandunud poolmaratonis ning ka lastejooksudest osavõtjaid oli ootamatult palju. See teine põhjus tekitas kohapeal isegi segadust. Jooksu peakorraldaja Donatas Narmont ütles, et tuginedes varasemate aastate kogemusele, ootasid nad lastejooksude starti 500-600 jooksjat. Sellele andis kindlust ka see, et eelregistreerimisel oli kirja pandud ligikaudu 300 last. Seetõttu oligi korraldajatele üllatuseks, et kohal oli 700 last.
Tulemus oli see, et vanematele lastele ei jagunud medaleid. Küll aga lubas Narmont, et neid tellitakse juurde ning lapsed saavad oma medali kätte. Tähelepanuväärne oli seegi, et tänavu jagati lastejooksudel osalejatele medaleid esmakordselt.

Muudatused viie kilomeetri rajal

Sel aastal oli veel mitmeid uuendusi. Lisaks viiele ja kümnele kilomeetrile said jooksjad läbida ka poolmaratoni ehk 21 kilomeetrit. Selle lisandumine tõi omakorda kaasa muudatusi 5 kilomeetri distantsil. Paljudele lühema jooksu läbijatele tuli üllatusena, et rada kulges pisut teisiti kui varasematel aastatel. Lühike metsavaheline lõik Vesiroosi tervisepargis oli asendatud tiirutamisega Rapla kesklinnas ning turuplatsi ümbruses.
Donatas Narmont põhjendas rajamuudatust sellega, et jooks kulgeks samal trajektooril poolmaratoni distantsiga. See muutis korraldajate ja rajajulgestajate elu lihtsamaks. Jooksjate jaoks tähendas muudatus aga seda, et rada muutus saja kuni kahesaja meetri võrra pikemaks. Sellele juhtis tähelepanu ka 5 kilomeetri distantsil kiireimat aega näidanud staier Tiidrek Nurme. Donatas Narmont ütles, et järgmiseks aastaks püütakse distants täpselt 5 kilomeetri peale sättida. Nii 10 kilomeetrit kui ka poolmaraton olid mõlemad väga täpselt välja mõõdetud ja passistatud.

Võitjad

Esmakordselt oli kahe pikema distantsi võitjatele välja pandud rahaauhinnad. Poolmaratoni lõpetas 220 jooksjat, 10 km distantsil finišeeris 566 ja 5 km rajal 644 osalejat. Võitjate osas suuri üllatusi ei olnud. Esimestena ületasid finišijoone jooksjad, kellelt seda ka eeldada võis. Poolmaratoni distantsil võitis meestest Ilja Nikolajev ajaga 1:07.05 ja naistest Olga Andrejeva 1:22.56. Teise koha saavutas meestest Raido Mitt tulemusega 1:11.24 ja naistest Marion Tibar 1:23.45. Kolmandaks tulid Ülari Kais ja Kadiliis Kuiv, vastavalt aegadega 1:11.34 ja 1:24.10.
10 km distantsil oli meeste parim Ibrahim Mukunga Wachira ajaga 31.12 ja naistest võitis Kaisa Kukk 36.24ga. Teise koha saavutasid meestest Argo Jõesoo ajaga 32.04, kolmas oli Jaanus Kallaste ajaga 32.11. Naistest finišeeris teisena Kaia Lepik ajaga 36.38 ja kolmas oli Laura Maasik ajaga 37.20.
5 km distantsil võidutses Tiidrek Nurme, kelle aeg oli 14.52, napilt jäi alistamata rajarekord. Tema järel lõpetas Leonid Latsepov, kelle aeg oli 15.53. Kolmas koht kuulus meestest Rauno Palmile ajaga 16.02. Naistest võitis esikoha Kelly Nevolihhin ajaga 18.24 ja teise koha saavutas väga põnevas võistluses Katrin Zaitseva, kelle ajaks jäi 18.29. Kolmas oli Brit Rammul ajaga 19.00.
Kaks tuhat osalejat Selveri suurjooksul oli korraldajatele pikka aega eesmärk ja unistus. Mitu aastat on seda eesmärki julgelt ka välja öeldud, aga tänavu jõuti selleni esmakordselt. “Uue tähise ületamine andis juurde jõudu ja energiat. Nüüd võime kindlalt öelda, et poolmaratoni lisamine oli õige otsus,” rääkis Narmont. Alati on tähelepanu pööratud ka meelelahutusele ja laste tegevustele. Lisaks jooksudele oli lastele terve päeva jooksul lustakaid tegevusi pakkuv lasteala, kohal olid Lotte, Pipi Pikksukk ja Selveri Tibu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare