-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
ArtikkelEksperiment: Kui palju köögivilju on võimalik süüa?

Eksperiment: Kui palju köögivilju on võimalik süüa?

Mari Tammar

Nädal tagasi sirvisin üht ajakirja ning mu tähelepanu köitis lihtne juhend, mis soovitas tasakaalustatud toitumiseks süüa iga päev kindel kogus viit põhilist toidugruppi: puuvilju ja marju, köögivilju, kaunvilju, täisteravilju, pähkleid ja seemneid.

Kui enda päevamenüüd analüüsisin, pidin tõdema, et puuvilju/marju, pähkleid/seemneid ning täisteravilja olin küll söönud, ent köögivilju väga vähe ja kaunviljadest polnud undki näinud. Tekkis huvi, kas üldse ja kuidas oleks võimalik päeva jooksul kõigi toidugruppide portsjonid ära süüa.
Otsustasin teha nädalase eksperimendi. Joonistasin endale igaks päevaks kaardikese, kus olid toidugruppide kaupa portsjonite kastid. (Vaata joonist artikli kõrval.) Kui olin ühe portsjoni ära söönud, sain teha kastikesse risti ning päeva lõpuks pidi kõikides kastides rist olema.
Kuna infot selle kohta, kui mitu portsjonit üht või teist toidugruppi tuleks päeva jooksul süüa, leiab erinevat, on minu portsjonite arv kompromiss erinevate infoallikate vahel. Samuti leiab erinevat infot portsjonite suuruse kohta. Mina lähtusin Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni kodulehel olevast infost ning need portsjonite suurused leiab artikli alt.
Esialgu oligi kõige raskem toidukoguste mõõtmine, aga kui ostsin endale köögikaalu ning leidsin kapist milliliitrite mõõdutopsi, läks asi lihtsamaks. Vähehaaval jäid meelde ka erinevate toidugruppide portsjonite suurused, mis esialgu kippusid sassi minema.
Toidukogused, mida tuli süüa, olid minu jaoks harjumatult suured. Ma lubasin endal süüa ka liha- ja piimatooteid (mida ei pea sööma iga päev), aga kuna ma nende eest punkte ei saanud ja nad tõstsid toidu mahtu veelgi, olid nad lõpuks lihtsalt tüütud ja ma jätsid nad kõrvale. (Vähe sõin ka kartulit, valget riisi ja nisujahutooteid, mis samuti arvestusse ei läinud.)
Puuviljade/marjade portsjonite söömine nagu ka seemnete/pähklite oma oli lihtne. Panin neid hommikusmuuti sisse ja sõin vahepaladeks päeva jooksul. Ka täisteraviljaga sai hakkama, süües putru, tatart ja kaerasepikut.
Kõige raskem oli köögi- ja kaunviljadega. (Kartul selles arvestuses köögiviljade alla ei kuulu.) Kuna enamasti lõunatan väljas, oli sobivaid lõunasööke keeruline leida. Kaunvilja enamasti ei pakuta ja köögivilja kogus on väike. Nii jäid kaun- ja köögiviljad mul enamasti õhtuks, aga 300 g herneid pluss 400 g juurvilja ühe korraga ära süüa oli päris raske. Kõht sai väga täis. Et enda elu kergendada, haarasin lõpuks poest hoopis köögiviljamahla ja hummust.
Positiivse üllatuse sain, kasutades varssellerit, mida on mõnus koos porgandiga keeta ning millest saab ka maitsvat püreesuppi. Hea kooslus oli ka kaerasepik ja hummus. Juba varasemast on minu lemmikud spinatismuuti ja riivitud suvikõrvits, mida panen nii hommikupudru kui ka vokiroa sisse.

Kokkuvõtteks tõestasin, et on võimalik need kogused päeva jooksul ära süüa, aga et seda teha kehale mugavalt ja maitsvalt, tuleks palju planeerida. Lisaks sain teada, et kuigi ma arvan, et minu toitumine on tervislik, on see siiski tasakaalust väljas ja ma pean pingutama, et kõiki tervislikke toidugruppe päeva jooksul tarbida.
Kuna mõned juhendid ütlevad, et kaunvilju ei pea iga päev sööma, vaid piisab ka nädalas mõnest korrast, siis igapäevasesse menüüsse ma neid ei võta, aga püüan neid tarbida siiski rohkem kui varem. Teiste toidugruppide puhul vähendan koguseid enda kehale sobivaks, aga jätkan põhimõtte jälgimist, et kõik toidugrupid oleksid esindatud.
Kehakaal oluliselt eksperimendi käigus ei muutunud. Küll tekkis mul aga rohkem energiat, mõte oli selgem ja tuju lustlikum. Seega soovitan seda ka kõikidel teistel proovida.

Kas sina oled täna juba söönud…?
1 portsjon köögivilja = 1 klaasitäis (200 g) toorest hakitud aedvilja või 1/2 klaasitäit (100 g) keedetud/hautatud aedvilja või pool klaasi (100 ml) värsket aedviljamahla. (Kartul ei kuulu arvestusse)
1 portsjon puuvilja ja marju = 1 õun/pirn/apelsin või 1/2 klaasitäit (100 g) tükeldatud puuvilju/marju või pool klaasi (100 ml) värskelt pressitud mahla.
1 portsjon kaunvilju = 1/2 klaasitäit (100 g) keedetud või idandatud aedube/herneid/läätsi, 100ml sojapiima või 30 g (3 spl) hummust.
1 portsjon teravilja = 1 viil leiba/saia (30 g), 1/2 klaasitäis (100 g) keedetud teravilja või 1 kuhjaga spl. jahu
1 portsjon seemneid ja pähkleid = 1spl seemneid või 10 tk mandleid
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare