13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKas vanamoodi või uutmoodi jaanipäev?

Kas vanamoodi või uutmoodi jaanipäev?

Sisuturundus

Suusi Soluna

Jaanipäev on eestlaste päikesepüha. Siis puhatakse ja ollakse koos. Luuakse koos endale paremat tulevikku ja kõigile helgemat elu. Jaanipäeval on tähtis laulda ja tantsida koos ümber lõkke.

See on aasta võimsaim aeg, mida võiks vääriliselt tule ümber tähistada. Jaanipäeva tähistamine ulatub ristiusu eelsesse aega, kui meie esivanemad veel looduse väge jumalana austasid. Sel ajal on valgus oma väe tipul pimeduse üle ja selle tähistamiseks süüdati päikesejumalale lõkked. Loodus on õieehteis ja pidutseb ning inimene koos temaga. Nii kestis see edasi ka sügavail ristiusu aegadel, kui jaanipäeva tähtsus ei kahanenud.
Kuidas eestlased seda tänapäeval tähistavad? Kas alkoholi tarbides ja ohjeldamatult liha grillides kaugele kostva tümpsu saatel? Huvitaval kombel on lätlaste liigua säilitanud tänaseni oma olemuslikuma sisu kui meil. Neil tantsitakse ümber lõkke ja teatakse jaanipäeva laule oluliselt rohkem. Kas pole ka meil nüüd aeg jaanipäevale tema algne tähendus tagasi anda? Kui on soov seekord jaaniaega teisiti pidada, siis kuidas ja millest alustada?
Arvan, et alustada võiks selle imelise valguseaja üle mõtisklemisest ja jälgimisest, mis toimub looduses. Saab looduses nautida seda lühikest kulminatsiooniaega aastas, kui valgus on nii silmnähtavalt pimedusest üle. Olla see üürike aeg aastas oma lähedastega tänutundes tule ümber. Oleme vaatlejana kohal, võtame selle kõigi oma meeltega vastu, ilma enda tajusid meelemürkidega hägustamata.
Tulel on võime põletada ära kõik see, mida me oma ellu enam ei soovi, ja luua seda, mida me just soovime ligi tõmmata. Selleks on ka oma nipid, mis vanasti hästi töötasid ja küllap töötavad ka nüüd. Näiteks kui seljavalust on vaja lahti saada, tehakse uperpalli jaanikastesel rohul. Kui vaja uut armastust leida, aitab muidugi 9 lille salaja korjamine ja padja alla panek, siis ilmutab end armastatu unes. Jaanisauna viha küljest kehale jäänud leht tuleb hoolega talletada, see toob külluse majja. Jaanilõkkesse on hea tuua ka mõni asi, mis sümboliseerib seda, mida on vaja oma elust ära põletada. Sõnajalaõie otsimisest teab niigi igaüks, et see kestvat õnne toob. Jaaniussi nägemisest rääkimata.
Tähistame seda valgusepüha koos oma pere sõpradega, kellega tule ümber kohtume. Avatud südamel on suur jõud aasta tähtsaimal päeval oma elu luua just selliseks nagu soovid! Seda võid tähistada ka Jaania Festivalil Adila Puhkekeskuses 21.-24. juunil ja võtta pere ja sõbrad kaasa. Festival on alkoholi- ja lihavaba. Seal on palju õpetlikke töötubasid nii lastele kui ka suurtele, esinevad pärimusmuusikud, jaaniööl astub üles Tom Vals­berg ja saab tantsida ümber lõkke.
Registreeri end kindlasti hiljemalt 19. juuniks Facebookis: Jaania Festival.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare