14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKohila omavolilisele aiamaale tuleb autotee

Kohila omavolilisele aiamaale tuleb autotee

Vivika Veski

Kohila vald plaanib tänavu välja ehitada Side tänava pikenduse gümnaasiumi tagusel maa-alal, kuid ühe kortermaja elanikud on laiendanud sinna oma aiamaad ning kogunud tee-ehituse vastu allkirju.

Kohila abivallavanem Argo Luik tutvustas plaani ka viimasel volikogu koosolekul mai lõpus. Selleks ajaks oli vald saanud sadakond allkirja teepikenduse vastu ja teist samapalju selle toetuseks.
Side tänava pikendus tuleb Posti 8 ja Posti 10 majade vahelt läbi. Ehitusele on vastu eeskätt Posti 8 elanikud, kuna just nemad on laiendanud alale oma aiamaad. Sinna on rajatud koguni kergemaid ehitisi – kompostialasid ja puhkenurki.
Elanikud leiavad aga, et nad ei taha sattuda nii-öelda teede rõngasse ehk olukorda, kus maja piirab igast küljest autotee. Nii selle kui ka mõne teise maja elanikud peavad oluliseks hoopis rajada piirkonda kergteid, mis küll on samuti kavas.
Kohila vallavalitsus peab teepikendust siiski väga vajalikuks ja seda mitmel põhjusel. Esiteks on Posti tänav tupiktänav ja kui seal juhtub avarii või tuleb mingi muu takistus, ei saa elanikud sisse ega välja. Ka kooli ja spordihoone juurde pääseb sealtkaudu. Samuti tekitab parema ligipääsu vajaduse Posti tänava kergtee ehitus, mis lähiajal plaanis.
Ühtlasi on lähedalasuv Posti ja Tööstuse tänava ristmik tipptunnil suure koormusega. Seal asub Sipsiku lasteaed, Kohila mõisakool laieneb iga aastaga. Laste lasteaeda ja kooli toomine suurendab koormust.
Lisaks pole Posti tänava teekate selline, mis taluks raskeid masinaid, Side tänavat on aga algusest peale selliseks ehitatud.
Tegu on umbes saja meetri pikkuse teelõiguga.
Abivallavanem Argo Luik selgitas, et tegu on vallale kuuluva maaga, mille otstarve on transpordimaa. „Ei ole mõeldudki aiamaaks ega korter­elamute maaks,” sõnas Luik. „Posti tänav 8 elanikud on väga pikka aega kasutanud seda oma aiamaana, kompostialaks, puhkenurgaks. See ei ole vallavalitsuse loaga, vaid seda on ebaseaduslikult pikka aega tehtud.”
Teepikendust nägi ette juba 1984. aastal koostatud generaalplaan. Detailsem lahendus on koostatud 2008. aastal.
Luik ütles, et kuigi see pole transpordimaa puhul kohustuslik, korraldasid nad siiski koosoleku elanikele, kus tee-ehitusest räägiti.
Kuni tee-ehitust polnud lähiajal kavas, ei kiirustanud vald seda maad saama. Kuid tänavu märtsis anti siiski elanikele teada, et mai lõpuks tuleb ala vabastada. Praeguse seisuga on seda osaliselt ka tehtud. Luik kinnitab, et nimetatud maja elanikud ei jää siiski täielikult aiamaata, vaid nad peavad vabastama ainult vallale kuuluva transpordimaa. Oma aiamaa on neil samuti.
Praegu vaatab vallavalitsus tee-ehituse projekti üle ning seejärel tahab kuulutada välja hanke.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare