-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelKuidas õigesti puhata?

Kuidas õigesti puhata?

Mari Tammar

Kätte on jõudnud suvepuhkuste aeg, aga ega eestlane oska ju väga puhata. Oleme oma loomult „kraavikaevaja” rahvas, kes seab tihti töökohustused ja muud kohustused ettepoole enda vajadustest. Selleks aga, et suvepuhkus tõesti jõuvarusid kosutaks, tuleks labidas mõneks ajaks nurka visata ja silmas pidada järgmisi soovitusi.

● Puhkuse ajal ära tööta
Olen kuulnud paljusid oma tuttavaid ütlemas, et nad teevad kiiresti ühe tööasja ära või käivad korraks kontorist läbi, kuigi neil on puhkus. Ei ja veel kord ei! Kui vaja, tee tööasjad ette või pärast puhkust, aga puhkuse aeg olgu puhkuseks.

● Puhkus ei ole ainult remontimiseks ja koristamiseks
Keskmine eestlane planeerib endale puhkuse ajaks remondi või suuremad koristustööd. Puhas ja kaunis keskkond on kindlasti meelikosutav, aga selle loomiseks ei tohiks kulutada tervet oma puhkust. Äärmisel juhul pool, kui teistmoodi ei saa. (Ja äratuskella võiks ka mõneks ajaks puhkusele saata.)

● Kaitse ennast infomüra eest
See tähendab, et lülita oma telefon hääletu peale ja messengeri ja FB piuksud ka, siis otsustad sina, millal, kellega ja kui palju sa suhtled. See võib küll tähendada, et lähedased on su peale natuke pahased, miks nad sind kohe kätte ei saa, aga kuhugi ei ole kirjutatud, et sa peaksid kogu aeg kättesaadav olema. Kui sa neile ühel hetkel siiski tagasi helistad, peaks kõik ju hästi olema. NB! Kui sa metsa lähed, peaks sul kindlasti olema laetud telefon kaasas – eriti kui sa oled eakas või mõne terviseriskiga.

● Vaheta keskkonda
Kõige paremini aitab mõtteid välja lülitada ja uusi inspireerivaid aistinguid tekitada keskkonnavahetus, ehk kui sul on vähegi võimalik, sõida korrakski kodust ära. Parem oleks, kui mitmeks päevaks (või nädalaks), aga ka ühepäevased seiklused võõras linnas mõjuvad virgutavalt.

● Liigu võimalikult palju
See on ammu tõestatud, et sportimine paiskab organismi “õnnehormoone”, mis lükkavad negatiivseid mõtteid kõrvale ja leevendavad stressi ja ärevust. Seepärast tasuks teha endale puhkuse ajal väikesed toredad sportimisrituaalid. Näiteks võtta ette iga hommik väike karastav suplus või võimlemisharjutused, lõuna ajal tempokas jalutuskäik või õhtune jalgrattatiir. Võib-olla planeerida hoopis mõni äge matk või võtta osa rahvaspordiüritustest.
NB! Väljas liikumine aitab laadida ka sinu D-vitamiini varusid.

● Viibi palju looduses
Nagu matkajuht Romet Vaino eelmises lehes kirjutas, mõjub looduses viibimine teraapiliselt ja seda kinnitavad ka teadlaste uuringud. Seega tasuks lülitada oma puhkuserituaalide hulka ka igapäevased looduses käimised. Oleme oma loomult agarad korilased, aga vahel võib minna metsa või mere äärde ka niisama istuma, vaikima ja kuulatama. Eriti tervendav pidi olema voolava vee hääl.

● Anna puhkust ka oma seedimisele
Ei ole nii, et puhkuse ajal lubatakse endale kõike ja süüakse ohjeldamatult jäätist ja grill-liha. Vahel ikka võib, aga puhkust peaks just kasutama tervislike ja kergete roogade valmistamiseks, seda enam, et värsket kraami leiab küllaga nii enda peenralt kui ka turu- ja poelettidelt. Tasuks proovida nii smuutide, salatite kui ka wrappide tegemist, ent ka erinevaid uusi juurviljaroogi. Mõnel päeval nädalas võiks suisa ilma lihata hakkama saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare