6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaplamaa kaunite kodude perenaised ei tule enne südaööd tuppa

Raplamaa kaunite kodude perenaised ei tule enne südaööd tuppa

Mari Tammar

Raplamaa Omavalitsuste Liidu komisjon valis välja kolm Raplamaa kaunimat kodu ja esitas need üleriigiliseks tunnustamiseks. Kokku esitasid vallad kaunima kodu konkursile kaheksa kodu, millega komisjon külastus-ringsõidu ajal tutvus.

Kuigi otsust oli raske langetada, sest külastatud kodud olid kõik kaunid, nomineeriti riiklikule tunnustusele Linda ja Vello Kivimurru kodu Sikeldi külas, Ive ja Ain Vainu kodu Kaerepere külas ning Ulvi ja Aivar Pähklemäe kodu Rabivere külas. Eriauhinna rehielamu eriomase renoveerimise eest saab Lokuta küla Suure-Jaagu kodu.
„Maakondlik komisjon sõitis ühises väikebussis ja valdavad emotsioonid olid kõikidel, et oh, sel aastal on ikka eriti raske kolme välja valida ja nende kodude omanikud on ikka hullult töökad ja tublid,” kommenteeris komisjoni ringsõitu ROL-i tegevjuht Silvi Ojamuru.
Komisjonile avaldasid eriliselt muljet inimeste teadmised-oskused aiakujunduses ning see, et taimmaterjali valikud on väga asjatundlikud. „Küsisime, kas kasutatakse ka professionaalide abi. Meile vastati eitavalt – uuritakse ise, käiakse messidel, loetakse vastavat kirjandust ja minnakse ise täiskasvanuna aiakujundust või aiandust õppima,” rääkis Ojamuru.
Lõbusa episoodina oli üks majaperemees kurtnud, et ta ei saa abikaasat enne südaööd aiast tuppa. Ehitanud mees siis maja seinale suure seinakella, et naine kella näeks, kuid ei aitavat seegi.
Lugedes võistlusele esitatud kaunite kodude kirjeldusi, jääb mulje, nagu tegemist oleks muinasjutuaedadega, kus looklevad väikesed rajakesed, sillerdavad veesilmad, vulisevad ojad ning õitsevad imepuud. Nende keskel ootavad aga tulijaid istekohad, kiiged ja purskkaev.
Raplamaa kauneid kodusid tunnustatakse augusti alguses pikniku ja aiapeo vormis ühe nomineeritud kodu õuel. Sinna kutsutakse kõikide konkursile esitatud kodude omanikud, omavalitsuste juhid ja komisjoni liikmed. Muuhulgas antakse seal üle ka riigihalduse ministri tänukirjad ja mastivimplid.
Raplamaa kauni kodu komisjoni kuuluvad Katrin Velleste, Anu Adamson, Sirle Sule, Margus Vaher, Ülle Lagus, Silvi Ojamuru, Marko Järvela ja Anu Ruubel.
Kahjuks ei esitanud ükski omavalitsus võistlusele kauneid tööstusobjekte, kortermaju ega muinsuskaitseobjekte. Sellele, et ka need kategooriad täidetud saaks, on plaanis järgmine aasta rohkem rõhku panna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare