-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSRaplamaa Talupidajate Liit tähistas juubelit ministri külaskäiguga

Raplamaa Talupidajate Liit tähistas juubelit ministri külaskäiguga

Siim Jõgis

Raplamaa Talupidajate Liit tähistas kolmapäeval, 26. juunil oma 30 aasta juubelit. Selle puhul peeti üldkoosolekut Valtu-Nurme külakojas. Kohal oli ka maaeluminister Mart Järvik ning arutelude käigus kerkisid üles mitmed talupidajatele olulised valdkonnad. Üheks selliseks oli erimärgistatud diislikütuse ehk rahvakeeli sinise kütuse väärkasutamine väljaspool põllumajandust.

Erimärgistatud kütus on tavalisest odavam, kuid seda tohib kasutada vaid põllumajandustöödel. Arutluse all on olnud ka kütuse värvimise lõpetamine, nii nagu on teinud Läti ja Soome. Minister Järvik tõdes, et see variant on laual ning õhus on võimalus, et ka Eesti läheb seda teed. See siiski ei tähenda, et põllumehed jäävad ilma aktsiisisoodustusest. Järvik sõnas, et sel juhul makstakse kulutatud liitrite pealt soodustus välja teistsuguse loogika põhjal.
“Minu soov on selline lahendus, et talumees saaks ausalt oma aktsiisisoodustuse kätte ja tal ei oleks sellega rohkem muresid,” rääkis Järvik. Ta lisas, et tal ajab kopsu üle maksa ka see, kui talviti karistatakse värvitud kütuse kasutamise eest lumelükkajaid. Minister sõnas, et tegelikult on sellest juba räägitud, kuid möödunud talvel tegi politsei värvitud kütuse kasutamise eest ikkagi lumelükkajatele trahvi.
Arutelude käigus ministriga kerkisid esile veel teisedki teemad, näiteks peretalude arendamise meetmed uues maaelu arengukavas ja inimeste maale tagasitoomise kontseptsioon. Nende puhul piirdus käsitlus siiski vaid aruteluga ning ühtegi ühist seisukohta ei kujundatud ning otsuseid ei langetatud.
Järvik rääkis, et tema ametiaja jooksul oli see esimene kord osaleda piirkondlikul talupidajate liidu koosolekul. Samal päeval sõitis ta edasi samasugusele kokkusaamisele Türil. Reedel ootab Kärus ees kokkusaamine Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) liikmetega. “Sellised kokkusaamised on head kohad, kus talupidajad saavad rääkida oma headest tulemustest või suurtest muredest. Minu jaoks on väga oluline nendega sellises formaadis arutelu pidada,” rääkis Järvik.
Raplamaa Talupidajate Liidul on praeguse seisuga 52 liiget. Koos volituste ja delegeerimistega oli kolmapäevasel üldkogul kohal 27 liiget ehk napilt üle poole. Füüsiliselt oli seal kohal peaaegu kolmkümmend inimest, nende seas ka külalised. Lühikese ettekande pidas ETKL-i juhataja Kerli Ats. Ta õnnitles 30. aastapäeva puhul Raplamaa Talupidajate Liidu direktorit Alvar Timmit ning andis üle tänukirja.
Timmi rääkis, et aastate jooksul on käinud liidul külas kõik maaeluministrid. Nende seas näiteks Helir-Valdor Seeder, Jaanus Marrandi, Tiit Tammsaar. Timmi tegi ka lühikese ülevaate Raplamaa Talupidajate Liidu ajaloost. Algusaegadel olid selle organisatsiooni juures tegevad Artur Kokk Lokutalt, Gunnar Piho Kohilast, Rein Lättekivi Vigalast ning Jaan Jeeser Vigalast. Organisatsiooni tegevjuhina tegutses Peedu Haasmaa.
Raplamaa Talupidajate Liit ühiseid poliitilisi seisukohti ei võta ning koos käiakse paaril korral aastas. Lisaks suvistele üldkoosolekutele on kujunenud traditsiooniks aastalõpukonverentsid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare