6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSWales’i kõrgliigas mänginud Annabel Jääri ootab ees jalgpalli täis suvi

Wales’i kõrgliigas mänginud Annabel Jääri ootab ees jalgpalli täis suvi

Siim Jõgis

2017. aasta aprillis kirjutas Raplamaa Sõnumid, et Raplas sirgunud tütarlaps Annabel Jäär valmistub minema vahetusõpilasena aastaks Suurbritanniasse. Tema motivatsiooniks oli areneda seal jalgpallurina ning täpselt seda võimalust see aasta vahetusõpilasena pakkus.

Nüüd, kui parajasti käivad Prantsusmaal naiste jalgpalli maailmameistrivõistlused, rääkisime Annabeliga tema kogemusest Suur-britannias ning edasisest käekäigust jalgpallurina.
Annabel sõitis Suurbritanniasse 2017. aasta 2. septembril ning asus elama ühe pere juurde Wales’is Blaina linnas. Tegemist on väikese linnaga Wales’i lõunaosas, mis asub linnulennult umbes kolmkümmend kilomeetrit Cardiffi kesklinnast põhja pool. Blaina on tõesti väike linn, sest seal elab umbes 5000 inimest. Koolis käis Annabel 40-minutilise bussisõidu kaugusel asuvas Abergavenny linnas.
Ta õppis spordikallakuga klassis, kus oli üksteist õpilast. Nende seas oli Annabel ainuke tüdruk, kõik ülejäänud olid poisid. See võimaldas mängida jalgpalli koos poistega. Selle kõrval oli muidugi ka naiste võistkond, kes käis koos siiski harvem. Oma klassi poistega sai ta koos treenida sisuliselt iga päev, naiste võistkond kogunes ühe korra nädalas. Ometi osaleti Wales’i kõige kõrgemas liigas ehk Premier League’s ning seal mängis ka Annabel. Siiski ei olnud sealse liiga tase nii tugev, kui esmapilgul aimata võiks.
Annabel rääkis, et suuremad talendid korjatakse Wales’ist Inglismaa suurtesse jalgpalliakadeemiatesse ja seeläbi kannatab kohaliku Wales’i liiga tase. Üks selline akadeemia asub Bristoli linnas, mis asub Wales’i piirist linnulennult paari-kümne kilomeetri kaugusel. Ka Annabel külastas seda akadeemiat. Ta kaalus isegi mõtet seal üks aasta veeta. “Tase oli seal väga hea. Igal mängijal olid eraldi treeningkavad ning trenn ja kool olid kõik samas kohas,” rääkis Annabel. Sinna oleks ta jäänud kaheks aastaks, omandanud keskhariduse ja sealt edasi oleks saanud minna juba ülikooli. Kahjuks see plaan ei õnnestunud.
Abergavenny kool, kus ta õppis, tegi koostööd Cardiff City jalgpalliklubiga, mille meeskond mängis eelmisel hooajal Inglismaa kõrgliigas. Annabelil avanes võimalus külastada klubi staadionit, kuid ühtegi liigamängu tal vaatama minna ei õnnestunud. Ka Liverpooli kodustaadionil Anfield’il õnnestus tal ära käia, kuid samuti ühtegi liigamängu seal vaadata ei õnnestunud.

Poole hooaja pealt vahetas Annabel klubi ning hakkas esindama ühte teist naiskonda, mis asus tema kodule lähemal. Selleks oli Abertillery linna naiskond, kus eestlannal õnnestus mänguaega teenida rohkem. Tavaliselt mängib Annabel väljakul ääre peal, aga Abertillery’s pandi ta mängima tipuründesse. Eks ikka selleks, et väravaid kõmmutada. Ja see tal ka õnnestus.
Ehkki Annabel liitus naiskonnaga poole hooaja pealt, tõusis just tema suurimaks väravakütiks. Päris igas mängus ta võrku küll ei sahistanud, aga palju sellest puudu ka ei jäänud. Nüüd meenutas ta, et mõnes kohtumises tuli nii palju väravaid, et võistkonnakaaslased tulid ütlema, et Annabel laseks neil ka skoorida.
Wales’i jalgpalli käekäiku on ta jälginud ka pärast vahetusaasta lõppemist. Eriti just Abergavenny naiskonda, kus ta Wales’i kõrgliigas mängida sai. Alles kolm nädalat tagasi käis ta seal külas perekonnal, kelle juures ta oli terve aasta elanud. “Seekord olid isegi paremad emotsioonid kui vahetusaastal. Mäletan, et siis hakkas lõpp venima ja ma olin lõpuks väsinud. Tahtsin juba koju saada ja sõpru näha. Nüüd, kui ma lühikest aega seal olin, jäi väga hea mulje,” rääkis Annabel.
Vahetusaasta jooksul õnnestus tal kaks korda Eestis käia. Seda tänu sellele, et ta mängis Eesti noortekoondises. See, et Annabel on U19 noortekoondise mängija, avaldas muljet ka Wales’is. Tavapäraselt vahetusõpilasi sedasi koju ei lubata, kuid rahvusnaiskonna esindamine oli piisav argument, et eestlanna kahel korral kodumaale lubada.
U19 Balti turniir
Jalgpalli mängib Annabel jätkuvalt. Äsja lõpetas ta Rapla gümnaasiumis kümnenda klassi ning läheb sügisel edasi üheteistkümnendasse. Tänavune suvi tõotab kulgeda jalgpallirütmis. Praegu toimuvad Prantsusmaal naiste jalgpalli maailmameistrivõistlused. Annabel ütles, et jälgib mänge ning elab kaasa Inglismaa ja Saksamaa naiskondadele. Sümpaatne on talle ka Ameerika Ühendriikide mäng.
Ise mängib ta praegu Saku Sportingu ridades Eesti meistriliigas, kuhu käesolevaks aastaks tõusti. Kaheksa vooru järel ollakse kaheksa võistkonna konkurentsis kuuendal kohal. “Kuna me oleme noor võistkond, arvati, et me hakkame ainult kaotama. Oleme kaotanud küll, aga need ei ole olnud väga suured. Pigem on olnud tasavägised mängud. Eelmise aasta meistrile FC Florale kaotasime 1:2, aga oma võiduvärava lõid nad alles viimasel minutil,” rääkis Annabel.

Hooaeg kestab terve suve ning seega tõdes ta, et väga palju muud tema suvesse ei mahugi kui töötamine, treenimine ja mängimine. Isegi kui jaanipäeva nädalavahetusel saab korraks puhata, kauaks seda võimalust ei ole. Kohe pärast jaanipäeva koguneb Eesti U19 naiskond, kuhu kuulub ka Annabel. Koos sõidetakse Leetu U19 naiskondade Balti turniirile.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare