6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAndres Liiv ja Kristin Vaha vallutavad maailma tantsulavasid

Andres Liiv ja Kristin Vaha vallutavad maailma tantsulavasid

Siim Jõgis

Andres Liiv ja Kristin Vaha on tantsuklubist Mustang tuule tiibadesse saanud tantsupaar, kes on välja jõudnud maailma tantsulavadele. Alaliselt elavad nad Itaalias ning Eestisse jõutakse viimasel ajal harva, kuid jaanipäeva aegu leidsid nad kodumaale naasmiseks paar päeva.

Vahetult enne seda osalesid nad veel WDSF International Open Villafranca võistlusel Veroneses Itaalias. Standardtantsudes saavutati 108 tantsupaari seas kolmas koht!
Juba ainuüksi see on märkimisväärne saavutus. Ometi ei ole see kaugeltki kõrgeim koht, milleni Liiv ja Vaha käesoleval hooajal küündinud on. Enne Itaalias toimunud võistlust käidi end proovile panemas Jaapanis, kus osaleti Osakas maailmakarikaetapil WDSF Asia World Dance Festival ning seal saavutati esikoht. Kui nüüd päris aus olla, oli see Liivi ja Vaha jaoks juba viies järjestikune võit. Nad mõlemad tõdesid, et 2019. aasta kevad ja suvi on seni olnud edukad.
Raplamaa Sõnumitel õnnestus Liivi ja Vahaga kohtuda neljapäeval, 27. juunil. Pärast seda olid nad Eestis kõigest paar päeva, enne kui lendasid tagasi Itaaliasse. Seal teevad nad trenni ning treeneritööd tantsukoolis Team Diablo. Itaalias on Liivil ja Vahal ligikaudu viiskümmend õpilast. Treenitakse sisuliselt iga päev. Kõigepealt tuleb ise treenida, siis anda trenne Team Diablo õpilastele ning sellele lisanduvad veel eraõpilased. Tänu Itaalias elamisele ja töötamisele on mõlemad selgeks saanud ka itaalia keele. Muudmoodi polekski nende sõnul mõeldav. Siiski tõdevad nad, et vaja läheb ka inglise keelt. Just selles keeles käib tantsumaailmas rahvusvaheline suhtlemine.
Elades Itaalias ning osaledes WDSF (World Dance Sport Federation ehk eesti keeles Maailma tantsuspordi föderatsioon) maailmakarikaetappidel, tuleb ette palju reisimist. Kristin Vaha rääkis, et just reisipäevad on need, kui kõige tihedamini võivad treeningud vahele jääda. Näiteks oli paras ettevõtmine hiljutine võistlus Osakas, kus tuldi esimeseks. Samas ei soovitud sellest mingi hinna eest kõrvale jääda, sest esiteks läksid nad sinna personaalse kutse peale ning teiseks olid ahvatlevad ka auhinnarahad.
Kõige selle kõrval ei ole vähemtähtis lihtsalt kohtunikele silma jääda. Liiv ja Vaha on tänaseks koos tantsinud juba kümme aastat. Koos alustati 2009. aastal ning tänavu saab alguse juba üheteistkümnes ühine aasta. Kuus aastat tagasi langetati koos otsus võistelda edaspidi ainult standardtantsudes ning sellest hoitakse kinni tänase päevani. Võistluskalender on tihe, selles pole kahtlustki. Andres Liiv tõi näite, et juba praeguse seisuga on paigas ka osa järgmiste aastate võistlusi.
Eesti pinnal saab Liivi ja Vaha näha tantsimas kahjuks üsna harva. Tegelikult ainult ühe korra aastas. Selleks on Eesti meistrivõistlused märtsikuus. Ka tänavu on see olnud nende ainuke võistlus kodumaal. Seekord lõpetasid nad kolmandal kohal.
Rääkides veel reisimisest, on kõige kaugem koht, kus nad võistlemas on käinud, Austraalia, kui seal toimusid maailmameistrivõistlused. Maailmameistrivõistlused on ees ka tänavu ning aset leiavad need detsembrikuus Leedus. Kuigi Liiv ja Vaha on võtnud plaani nendest osa võtta, pole see veel päris kindel. Iga riiki saab maailmameistrivõistlustel esindada kaks paari ning praegu ei ole veel kindel, kes sinna Eestist lähevad.

Veel enne seda on tulemas mitmeid olulisi võistlusi. Järgmine maailmakarikaetapp, kus Liiv ja Vaha osalevad, on eesoleval nädalavahetusel 5.-7. juulini Saksamaal Wuppertali linnas. Sealt edasi valmistutakse juba suuremaks Grand Slam’i võistluseks Rimini linnas Itaalias. Aset leiab see järgneval nädalavahetusel, 13.-14. juulil. Suvi ei ole rahvusvahelises võistluskalendris kaugeltki rahulik aeg. Liiv rääkis, et maailmakarikavõistlused ei saagi justkui kunagi läbi, sest paremusjärjestust peetakse pidevalt. Siiski on üks rahulikum aeg aastas jõulud ja aastavahetus. Just sinna planeerivad ka Liiv ja Vaha oma tänavust puhkust.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare