14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusKolm teooriat – kas ameeriklased ikkagi maandusid Kuul?

Kolm teooriat – kas ameeriklased ikkagi maandusid Kuul?

Siim Jõgis

Laupäeval, 20. juulil möödub täpselt pool sajandit sellest, kui esimene inimene pani oma jala maha Kuu pinnal. See au kuulus 1969. aastal ameeriklasele Neil Armstrongile. Ometi on sellest ajast saati olnud õhus mitmed teooriad selle kohta, kas ameeriklased ikka tegelikult jõudsid Kuu pinnale või on see kõik üks suur pettus.
Siinkohal toomegi välja kolm kõige levinumat vandenõuteooriat Kuul maandumiste kohta.
Tänavu märtsikuus jõudis avalikkuse ette lühike dokumentaalfilm sellest, kuidas vormelipiloot Lewis Hamilton külastas NASA kompleksi Houstoni linnas. Vestluses sealsete töötajatega esitas ta sama küsimuse – kas NASA ikkagi käis Kuu peal või miks arvavad inimesed, et tegelikult seda ei juhtunud. Järgmine stseen selles filmis on hindamatu. Kõigepealt manasid NASA töötajad ette uskumatu näo – kas tõesti küsib maailma parim vormelipiloot meie käest just seda? Ja siis järgnes kiire vastus, mis kõlas nii: “Nii suure pettuse korraldamine oleks kindlasti olnud raskem kui viia inimene Kuule. Oleks piisanud ühest töötajast, kes oleks saanud kogu pettuse avalikustada.”
Ometi püsivad vandenõuteooriad jätkuvalt elus. Esimene neist ongi see, et tegelikult inimesed Kuu pinnal käinud ei ole. Selle tõestuseks toovad teoreetikud mitmeid argumente. Üks neist on see, et ameeriklaste käsutuses olnud tehnoloogia ei olnud kuuekümnendatel nii arenenud, et sellist ettevõtmist läbi viia. Teiseks tuuakse välja, et Van Alleni kiirgusvööndi läbimine oleks olnud inimese jaoks surmav. Ometi on kõigele sellele loogilised vastused olemas. Mitmed USA teadlased, teiste seas Vince Calder ja Andrew Johnson, on välja tulnud detailsete selgitustega selle kohta, kuidas kogu protsess läbi viidi ning kuidas kõik see tehnoloogiliselt võimalik oli.
Teine tuntud vandenõuteooria väidab, et kuigi ameeriklased jõudsid Kuule, on avalikkuse ette toodud pildid ja videomaterjal filmitud Maa peal. See teooria on tihedalt seotud filmirežissöör Stanley Kubricku nimega, kes väidetavalt aitas pettust läbi viia. Ometi jääb seegi teooria lahjaks. 1995. aastal ilmus internetti lugu sellest, et Stanley Kubricku vend Raul olevat olnud Ameerika kommunistliku partei liige. Kuna Kubrick ei soovinud, et selline fakt avalikuks tuleks, oli ta valmis pettuses kaasa mängima. Ei läinud palju aega mööda, kui selgus, et kogu see jutt on väljamõeldis. Stanley Kubrickul ei olnudki üldse Rauli-nimelist venda.
Kolmas vandenõuteooria puudutab Kuu kivimeid, mille astronaudid Maa peale tõid. Teadlaste sõnul on nende keemiline koostis selline, mida maapealsetes tingimustes kuidagi luua ei saa. Vaatamata sellele on esile kerkinud teooriad selle kohta, et need pärinevad ikkagi Maalt. Ühe versiooni kohaselt oli USA raketiteadlane Wernher von Braun külastanud 1967. aastal Antarktikat just selle eesmärgiga, et koguda Kuu meteoriite, mida esitleda sealt pärit kivimitena. Loomulikult ei pidanud lähemal vaatlusel ka see teooria vett. Tegelikkuses tõid kuus Kuul maandunud Apollo missiooni Maale ligikaudu 380 kilogrammi kuukivimeid, mida teadlased tänase päevani uurivad.
On märkimisväärne, et lähipäevadel möödub juba 50 aastat sellest, kui esimesed inimesed Kuu peale jõudsid. Olen sellest ka oma sõpradega rääkinud ning üldiselt oleme ühte meelt – inimeste jõudmine Kuu pinnale on kõigi aegade suurim tehnoloogiline saavutus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare