13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKolonel Riho Ühtegi võttis Kaitseliidu juhtimise üle Alu mõisas

Kolonel Riho Ühtegi võttis Kaitseliidu juhtimise üle Alu mõisas

Siim Jõgis

Reedel, 19. juulil oli Alu mõisa õuel pidulik tseremoonia, mille käigus võttis Kaitseliidu juhtimise üle kolonel Riho Ühtegi. Senine ülem kindralmajor Meelis Kiili ulatas Kaitseliidu lipu kaitseminister Jüri Luigele. Tema omakorda andis selle edasi kolonel Ühtegi kätte, kes asub nüüd vabatahtlikku organisatsiooni juhtima.

Alu mõis ja selle õu oli sellise piduliku tseremoonia läbiviimiseks igati õige koht. Ühest küljest on tegemist lihtsalt kauni hoone ja paigaga, aga oluline seos peitub ka selles, et Alu mõisas tegutseb Kaitseliidu kool. Neeme Brus Kaitseliidu avalike suhete osakonnast selgitas, et tegemist on ilusa installatsiooniga, kus õpivad Kaitseliidu tulevikujuhid, ning seetõttu valitigi piduliku tseremoonia läbiviimiseks just Alu mõis.
Tseremoonial olid väljas kõigi Kaitseliidu malevate, kooli ja küberkaitse üksuse lipud koos meeskondadega, samuti Naiskodukaitse, noorte kotkaste ja kodutütarde üldlipud. Teiste seas võtsid pidulikust sündmusest osa president Arnold Rüütel, kaitseminister Jüri Luik ja kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem.
Kaitseminister Jüri Luige sõnul eeldab Kaitseliidu ülema ametikoht põhjalikke teadmisi riigikaitsest, pikaajalist teenistuskogemust ning strateegilise mõtlemise oskust. “Vabale tahtele tugineva sõjalise organisatsiooni liidriks olemine nõuab ohvitserilt ehk enamatki kui traditsioonilise sõjalise üksuse juhtimine,” sõnas ta.
Riho Ühtegi on üks Kaitseliidu Tartumaa maleva asutajaliikmetest, kus ta 1991. aastal alustas ka oma ohvitserikarjääri. Alates 2012. aastast on kolonel Ühtegi kaitseväe erioperatsioonide väejuhatuse ülem. Tema juhtimisel on loodud ja välja arendatud Eesti erioperatsioonide sõjaline võimekus.
“Näen oma ülesandena jätkata seda tööd, mida tegi kindral Kiili. Tahan keskenduda maakaitsele. Luban, et annan Kaitseliidu arendamisel endast maksimumi,” ütles kolonel Ühtegi lühikeses sõnavõtus pärast lipu vastuvõtmist.
Oma teenistuse jooksul on kolonel Ühtegi olnud kaitseväe peastaabi ja maaväe staabi luureosakonna ülem, õppejõud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes ning luurepataljoni ülem. Ta on osalenud välisoperatsioonidel Afganistanis ning olnud kaitseatašee Georgias.
“Olen uhke ja tänulik, et saan asuda juhtima sellist unikaalset ja laiapindset organisatsiooni, nagu seda on Kaitseliit. Kindral Kiili jätab mulle organisatsiooni, mis on teinud oma arengus märkimisväärse sammu suunas, et meie riik oleks kaitstud paremini kui kunagi varem. Suur tänu talle selle eest,” ütles kolonel Ühtegi.
Pärast seitse aastat kestnud edukat teenistust sel ametikohal siirdub senine Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili välisteenistusse. Tseremoonia üks uhkemaid hetki oli see, kui Meelis Kiili astus pärast seda, kui oli tseremoonia käigus üle andnud Kaitseliidu lipu minister Luigele, oma kodumaleva, Viru maleva üksuse rivvi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare