4.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSMänniku piimalammaste talu tegevus saab aina rohkem hoogu juurde

Männiku piimalammaste talu tegevus saab aina rohkem hoogu juurde

Maris Adoma

Sel aastal juba 28. korda toimunud Eesti talupäeval kuulutati välja parimad talud ja parimad talutoidud. Kaks auhinda pälvis ka meie oma Raplamaa Männiku piimalammaste talu.

Männiku piimalammaste talul jookseb alles kolmas tegutsemisaasta, kuid juba on nad kogunud hoogsalt populaarsust ja pälvinud ka mitmeid tiitleid. Sel aastal pärjati neid näiteks esmakordselt väljaantava tiitliga “Parim innovatsioonitalu”. Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuhi Kerli Atsi sõnul sai tiitli just Männiku talu tänu oma südikusele ja uudsusele.
“Talupere on alustanud lambapiima tootmist, mis on julge samm, arvestades seda, et eestlane on oma maitse-eelistuste poolest pigem konservatiivne. Siiski on Männiku talu pererahvas aktiivse teavitusega suutnud oma toodete müügis olla edukas. Nende naturaalne lambapiimajogurt pärjati eelmisel aastal parima talutoidu tiitliga ning ka sel aastal võitis nende mangojogurt talutoidu konkursil parima piimatoote kategooria. Nende aktiivsus ja panus oma ettevõtte arendamisse on väga silmapaistev,” selgitab Ats valiku tagamaid.
Taluperenaine Kaisa Tähe räägib, et selliste tiitlite saamine ei ole nende jaoks olnud omaette eesmärk, küll aga proovitakse ikkagi aktiivselt osaleda ja selle kaudu pälvida rahva tähelepanu. “Inimestele tõestavad sellised tiitlid seda, et meie tooted on usaldusväärsed ja väärt proovimist ning ostmist,” selgitab Kaisa. Perenaise sõnul saavad nad ka ise sellisest tunnustusest kindlustunnet juurde. “Järelikult me teeme õiget asja.”
Samuti tunneb Kaisa, et parima innovatsioonitalu tiitel tuli õigesse kohta. “Me teeme midagi sellist, mida keegi ei tee. See on täiesti uus asi, me oleme väga palju oma talu arendanud. Meil on tooted ja seadmed, mida teistes taludes ei ole. Selles mõttes oleme küll jah innovaatiline talu,” põhjendab perenaine.
Vaatamata sellele, et seni ei ole piimalammaste kasvatus end nii kasumlikult ära tasunud kui võiks, pürgitakse ikkagi aina edasi. Aktiivselt jätkatakse osalemist erinevatel laatadel, messidel ja üritustel. Väga palju on nende tegemised kajastust saanud ka meedias ning praegu käivad läbirääkimised Coopi poeketiga, et oma tooteid seal turustama hakata. “Meil on leping tegelikult juba sõlmitud. Hetkel seisab asi kujunduse taga, praegu on ju puhkusteperiood,” räägib Kaisa Tähe. Poes hakkavad müügil olema peamiselt jogurtid, sest juustu hind kujuneks liiga kalliks.
Kokku on talupere välja töötanud seitse jogurtisorti ning poodidesse peaksid jõudma need juba järgmisel kuul. Lisaks Coopi poeketile mõeldi alguses oma tooteid müüa ka Väärt Raplamaa Toote kaupluses ja sel teemal peeti isegi läbirääkimisi, kuid see variant kukkus ära. “Neil ei ole meie toodete hoiustamiseks külmletti ja hakata sinna ise seda soetama ei tasuks ilmselt lihtsalt ära,” tõdeb Kaisa.

Avatud talude päeval osaletakse ka sel aastal

Männiku talu tooteid saab endiselt osta ka nende enda käest otse, laatadelt või erinevatelt üritustelt. Esimene võimalus selleks tuleb sel nädalavahetusel, avatud talude päeval, millest talupere võtab osa juba kolmandat aastat.
Põhjus, miks osaletakse, peitub võimaluses näidata oma tegemisi korraga suurele hulgale inimestele. “Tarbija saab ise veenduda, kuidas meie loomad on kasvatatud, kuidas tooted toodetud. See annab inimestele kindlust juurde,” seletab Kaisa. Talu on avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval ning inimesed saavad tooteid ka degusteerida. Kohapeal on kohvik, kus pakutakse nende talu toorainest tehtud roogasid. Kõike saab ka kaasa osta.
Lisaks on võimalik näha, kuidas lammast pügatakse ja lüpstakse ning on lambapiima ja piimatoodete tootmist tutvustav loeng. Lapsed saavad ratsutada ja mängida taluteemalisel mänguväljakul. Rohkem infot nende tegemiste ja täpsema ajakava kohta saab Männiku talu piimalambad Facebooki lehelt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare