14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusNii nad meie Eestimaa lõpuks uputavad

Nii nad meie Eestimaa lõpuks uputavad

Postimehe tellimusel tehtud Kantar Emori uuringu järel väidetakse, et kui juulikuu keskel oleksid toimunud parlamendi valimised, oleks 34,5% valijatest hääletanud Reformierakonna poolt, 19,4% Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poolt ja umbkaudu 15% Keskerakonna poolt. Ülejäänud, esialgu veel Riigikogus kohti hoidvad erakonnad – sotsiaaldemokraadid ja isamaalased tegijate hulka enam ei kuulu.
Reformi ja EKRE reitingud ei tähenda muidugi kaugeltki veel seda, et pisut enam kui pooled (umbkaudu ikkagi 54%) eestimaalased ongi jaotumas kahe erakonna poolehoidjateks. Võib julgelt öelda, et kui poliitmaastikul poleks laiamas EKRE-t, ei oleks tänase Reformierakonna taga veerandit praegustest toetajatest. Hetkeseis lihtsalt on niisugune, et suur osa kodanikest, kes näevad EKRE-s ohtu demokraatiale ja üldse isikuvabadustele, on koondunud Reformi taha, sest Keskerakonda ei ole võimalik usaldada, sotsiaaldemokraadid demonstreerivad jätkuvalt oma saamatust ja võimetust ning Isamaa, kes kõigub endiselt parlamenti jäämise või väljakukkumise piiril ning on lisaks kohati veel ka vägagi ekrelike (õnneks siiski veel mitte putinlike!) hoiakutega, ei tule kahjuks samuti lähitulevikus väga arvesse.
Tegelikult ei ole ka kõik EKRE tänased fännid kaugeltki mitte tema toetajad – nende hulgas on teatud hulk valijaid, kes mitte mingi hinna eest ei tahaks võimu juurde tagasi Reformierakonda ja on sellepärast parema valiku puudumisel hetkel EKRE taga.
See, milliseks me oma poliitmaastiku napilt kolmekümne aastaga oleme osanud kujundada, on pehmelt öeldes masendav. Kusjuures süüdistada saab selles ikka vaid iseennast ehk siinseid lühinägelikke ja enesekeskseid staažikaid poliitikuid. Ja isegi siis, kui mõni praegustest erakondadest peaks tegema kellegi tellimustööd (kust raha, sealt muusika), on süüdlasteks ikka ülitsentraliseeritud ja pealinna koondatud erakonnad, kellel ei ole maakondades enam isegi esindusi.
Hetkeseisu paremaks iseloomustamiseks võiksime ju endalt küsida, mitu riigikoguküpset reformierakondlast, keskerakondlast või sotsi võiks Rapla maakond kohe praegu välja käia? Kindlasti on nad siin olemas, aga Tallinn pole lasknud neil nii palju kasvada, et laiemalt silma jääksid. Aga Isamaal oli küll igati väärikas Riigikogu liige siit kohe võtta ja EKRE, ennäe, küpsetas siinsest materjalist koguni kaks ministrit valmis.
Eesti vanade erakondade kõige andestamatum tegu ongi Eestimaast suurema osa loovutamine Helmede intriigiparteile. Head sõbrad, pange vaim valmis ja lugege näiteks Postimehe, Päevalehe, Delfi kommentaariume ja te mõistate, millisesse mädasohu me kõik koos oleme vajumas. Eriti pärast Eesti „asepeaministri” Mart Helme intervjuud Kremli-meelsele propagandakanalile Baltnews.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare