-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSPõllumajandusamet Raplas rikkumist ei tuvastanud

Põllumajandusamet Raplas rikkumist ei tuvastanud

Vivika Veski

Rapla valla lepingupartner tõrjus eelmisel nädalal Raplas umbrohtu vahendiga Roundup G. Põllumajandusameti kinnituse kohaselt kasutati lubatud vahendit ja sihtotstarbeliselt.
Rapla linnas liikuvad inimesed märkasid eelmisel teisipäeval, kuidas Tallinna maantee ääres töötab mees mürgipritsiga, piserdades üle kõik kõnniteede ääres olevad munakivide ja osaliselt muruga kaetud pinnad, samuti ohutussaared ja postide ümbrused. Mööduja küsimusele, mis vahendiga on tegu, tööline vastata ei osanud. Rapla elanikud soovisid aga teada, kas vahend on ohutu näiteks lastele ja koertele.
Põllumajandusamet viis Rap­la linna elanikelt saabunud info põhjal 27. juunil läbi kontrolli. Ilmnes, et Rapla kesklinnas kasutati taimekaitsevahendit Roundup G, mis on üldhävitava toimega herbitsiid ehk umbrohutõrjevahend. „Vahend on Eestis turule lubatud, registreeritud taimekaitsevahendite registris, seda võib kasutada murudel ja mittepõllumajanduslikel aladel. Antud vahendit kasutati sihtotstarbeliselt, ainult kõnnitee äärsete munakivisillutiste ja ohutussaartel asuvate sillutiste kivide vaheliseks umbrohu eemaldamiseks. Ilmastikuolud olid tööde teostamiseks sobivad,” selgitab põllumajandusameti kommunikatsiooninõunik Annika Kubja.
Kubja lisab, et avalikus kohas ja elamute vahetus läheduses tuleb umbrohu tõrjumiseks siiski eelistada niitmist, trimmerdamist ja rohimist. Keemilisi taimekaitsevahendeid võib kasutada vaid juhul, kui muud meetmed, sealhulgas mehaaniline tõrje, pole võimalikud. Kui taimekaitsevahendit on ikkagi hädavajalik kasutada, peab hoolega järgima kasutusjuhendit ja silmas pidama kõiki ohutusnõudeid, et vältida ohtu inimeste ja loomade tervisele ning ümbritsevale keskkonnale.
Kasutada on lubatud üksnes Eestis ametlikult registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud taimekaitsevahendeid. Erilist tähelepanu tuleb pöörata iga taimekaitsevahendi infolehele, kus on täpsustatud kasutustingimusi. Näiteks glüfosaati sisaldavatele preparaatidele on kehtestatud kasutamiskeeld koolialadel, laste mänguväljakutel ja tervishoiuasutuste vahetus läheduses ning saagi koristuseelseks närvutamiseks või kuivatamiseks, toob Kubja näite.
Roundup G infolehe järgi on selle vahendi kasutusalad marjapõõsaste võraalused, peenramaa pärast saagikoristust ja viljapuude võraalused. Euroopa Liidu klassifikatsiooni järgi pole tegu ohtliku vahendiga. Et vältida inimeste tervise ja keskkonna ohustamist, tuleb järgida kasutusjuhendit. Potentsiaalse keskkonnaohu punktis on öeldud, et soovitatud tegevusjuhiste järgimisel ei eeldata märkimisväärsete kahjulike toimete teket. Peamiseks toimeaineks on märgitud glüfosaadi kaaliumisool. G vahendi nime juures tähendab aeda (garden). Vahendit saab osta tavalisest aianduspoest.
Juuni alguses oli ajakirjanduses juttu Harjumaal Tallinna külje all Peetri alevikus asetleidnud juhtumist, kus umbrohtu tõrjuti glüfosaati sisaldava ainega lubamatul viisil, sealhulgas koolide lähistel, kus see on keelatud. Seal tuvastas põllumajandusamet rikkumise, kasutati vahendit Rodeo XL, mis on ette nähtud professionaalseks kasutamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare