11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla mees püüdis võrku Atlandi tuura

Rapla mees püüdis võrku Atlandi tuura

Siim Jõgis

Raplas elav kirglik kalamees Rain Oksaar püüdis nädalapäevad tagasi koos sõpradega nakkevõrku oma elu kala.

Lääneranna vallas Matsi ranna lähedal püüti kinni Atlandi tuur, mille pikkus oli 1 meeter ja 4 sentimeetrit ning see kaalus 5,8 kilogrammi. Oksaar oli paadis koos kahe sõbraga – Artur Metsare ja Vello Varblasega.
Esmalt imetleti kinnipüütud kala viis minutit, siis viidi läbi mõõtmine, kaalumine ja pildistamine ning lasti kala tagasi vette. Oksaar ütles, et tuura tagasi vettelaskmine oli isegi parem tunne kui selle kinnipüüdmine. Tuur on Läänemeres haruldane kala ning tegelikult ka kriitiliselt ohustatud liik. Seetõttu ei olnud Oksaare sõnul mingit küsimust, kas lasta kala tagasi või mitte. Veest väljas oli tuur kokku umbes kümme minutit ning seejärel lasti ta tagasi ujuma. Kalamehed märkasid ka seda, et kinnipüütud isend oli märgistatud.
Nagu selgus, oli see kala asustatud Daugava jõkke 2015. aastal Läti teadlaste poolt. Märgistuse oli nakkevõrk välja rebinud ning see tuli ära võtta. Reeglina neid niisama ära ei võeta, kuid seekord oleks see vastasel juhul lihtsalt mere põhja vajunud. Haruldase tuura kinnipüüdmine tekitas kalastusringkondades elevust ka laiemalt.
Eesti Loodushoiu Keskuse teadur Meelis Tambets rääkis, et ta võttis ühendust ka Läti ametivendadega, kes olid kala Daugava jõkke lasknud. Lätlased olid olnud väga õnnelikud, et see isend on kõigest nelja aastaga kasvanud nii suureks. Veel 2015. aastal kaalus ta kõigest 150 grammi. See tähendab, et viimase nelja aastaga on kala visanud kasvu üllatavalt suurel määral. 2015. aastal Daugava jõkke asustatud tuurade seast ei olegi nii suurt isendit seni püütud. Samuti ütles Tambets, et Oksaar ja tema sõbrad käitusid kalaga igati õigesti. Kontrolliti tema märgistust, mõõdeti, kaaluti ning tehti pilti ja seejärel võeti ühendust Eesti Loodushoiu Keskusega. Tambets ütles, et eriti positiivne oli see, et kalast tehti ka video.
Viimane looduslik tuur püüti Läänemerest 1996. aastal Muhumaa lähistelt. Siis pandi talle isegi nimi – Maria. 2000. aastate algusest peale on tuura asustatud Läänemerre Saksamaal ja Poolas ning nüüdseks on selle initsiatiiviga liitunud ka teised riigid. Ka Eestis asustatakse tuura ning seda tehakse Narva jões. Alles nädal aega tagasi tuli uudis, et sinna lasti ujuma tuhanded maimud. Meelis Tambets rääkis, et need isendid Lääne-Eesti vetesse naljalt ei jõua. Pigem liiguvad nad edasi Lõuna-Soome rannikule ning sealt edasi lääne poole. Lääne-Eesti vetesse jõuavad just need kalad, kes on asustatud Daugava jõkke.
Rain Oksaar rääkis, et ta on kalamees olnud 25 aastat. Kinnipüütud tuura peab ta oma elu kalaks, sest ühtegi nii haruldast ja erilist kala ei ole varem õnnestunud taba­da. Siiski ei saa öelda, et see oleks tema jaoks kõige suu­rem senipüütud kala. Korra on ta kätte saanud ka peaaegu kaheksa kilogrammi kaalunud haugi – 7,68 kg. Nüüd on tema unistus ületada maagiline piir ja püüda kinni haug, mis kaaluks vähemalt 10 kilogrammi.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare