11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelRaplamaa ATH ühing korraldas esimese perelaagri

Raplamaa ATH ühing korraldas esimese perelaagri

Maris Adoma

13.-14. juulil toimus Raplamaal Lipametsa külas MTÜ Elupuu talu Ratsamatkad õuel esmakordselt perelaager, mis oli mõeldud ATH ehk aktiivsus- ja tähelepanuhäirete all kannatavatele lastele ja nende vanematele. Laagri korraldas Raplamaa ATH ühing ning lapsi oli kokku 25 vanuses 4-16 aastat.

Raplamaa ATH ühingu juhatuse liikmed Ege Vonbret, Karmen Metssalu ja Tiina Koskinen on varasemad kaks aastat korraldanud vaid perepäevi, kuid kolmandal aastal mõeldi, et võiks asja suuremalt ette võtta ja laager organiseerida, ja seda konkreetsel põhjusel.
“Laager pakub lastele ja nende vanematele koostegutsemisrõõmu, kuid suurem eesmärk, miks seda laagrit vaja on, peitub milleski muus. Nimelt on ATH-lapsi väga keeruline panna tavalaagritesse, neid pannakse küll, aga siis tugiisikutega. Sellistel lastel on väga raske teistega sobituda. Siin perelaagris saab iga vanem oma lapsel ise silma peal hoida ja nad teavad, mis iseärasused tema lapsel on,” selgitavad Metssalu ja Koskinen.
Mõte ei jäänud vaid mõtteks ning asuti otsima võimalusi selle teostamiseks. Korraldajatel õnnestus saada RAEK-i kohaliku omaalgatuse programmist rahastus ning samuti aitasid neid väga paljud sponsorid.
Perelaagri esimesel päeval sai iga laps koos oma vanemaga metsas orienteeruda. Vahendid selleks laenutas Rapla ATO Spordiklubi ja läbiviija oli taluperenaine Margit Düüna. Võimalus oli ka jalgpalli mängida, selleks olid kohale tulnud jalgpallikooli Kohila Püsivus treenerid. Nagu ratsamatka talule kohane, pakuti lastele võimalust ka hobustega ratsutada. Õhtul grilliti ja muusikalist programmi pakkus Veiko Siniroht. Kaks laagripäeva oli kohal ka Piilupardi mängutuba. Muidugi pakuti süüa ning kes telkima ei soovinud jääda, võis koju minna ning tuli pühapäeva hommikul pannkookide ajaks tagasi.
Teisel päeval oli hommikuvõimlemine ning need, kes eelmisel päeval ei jõudnud või ei julgenud, said ratsutada. Kell 11 tuli lapsi lõbustama Mironoff Show tsirkus, kusjuures lapsed said ka ise tsirkuses veidike kaasa lüüa. Nii mõnegi põnni silm hakkas selle peale särama ja oli näha nende siirast ja õnnelikku emotsiooni. Laagri lõpetuseks pakuti lisaks lõunasöögile ka torti.
Korraldajate sõnul jäid lapsed laagriga nii rahule, et läheksid sinna hea meelega veel. Üks lapsevanem põhjendas rahulolekut nii: “See on ainuke koht, kus saab selliste lastega vabalt olla.” Ka lastele meeldis ettevõtmine väga. Üks laps oli öelnud, et see on tema elu parim päev.
Lisaks laagrile ja perepäevadele on igal aastal septembrist kuni juunini toimunud ka tugigrupikohtumised Rapla Perekeskuses Fookus. Vanematel, kelle laps või lapsed on ATH diagnoosiga, on võimalik seal oma muresid jagada ja nendele lahendusi otsida. Ka selle aasta sügisel on võimalik tugigrupiga liituda. Raplamaa tugirühma kohta leiab rohkem infot SA Eesti Lastefond kodulehelt kategooria “tugirühmad” ja “Rapla ATH tugirühm” alt. Otse võib esitada küsimusi ka Raplamaa ATH ühingule aadressil: [email protected]

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare