7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelSoomusrong Rapla raudteejaamas on maiuspala ajaloohuvilistele

Soomusrong Rapla raudteejaamas on maiuspala ajaloohuvilistele

Siim Jõgis

Viimane nädal aega on Rapla raudteejaamas seisnud soomusrong nr 7 “Wabadus”. Tegemist on tõelise maiuspalaga sõjaajaloohuvilistele. Eriti neile, keda paelub Vabadussõja ajalugu.

Eesti vabariigi ning Vabadussõja 100. aastapäeva puhul valminud soomusrong nr 7 “Wabadus” sõidab nüüd mööda Eestit ringi. Rapla raudteejaama jõudis see kolmapäeva, 3. juuli hommikul ning liigub siit edasi Võhma poole 10. juuli õhtul.
Raplas veedetud nädalaga kogus rong hulgaliselt huvilisi, kuid täpset numbrit on raske välja tuua. Küll aga saab öelda, et populaarsemateks aegadeks kujunesid nädalavahetus ning õhtud. Kui sama soomusrong nädal aega varem Kohilas peatus, käis seda ühe päeva (pühapäev) jooksul uudistamas tervelt 920 inimest. Suurimat elevust tekitas see muidugi laste seas, kes varem võib-olla polnud soomusrongidest kuulnudki. Nüüd said nad vagunites ise ringi kolada ja isegi imiteerida kuulipildujast tulistamist.
Kolmapäeva, 3. juuli ennelõunal oli soomusrongi tulnud uudistama ligikaudu 50 inimest või pisut rohkemgi. Rongi koosseisu kuuluvad suurtükivagun, kuulipildujavagun, dessantvagun ja sanitaarvagun. Igaühes neist on üleval väljapanekud ja infotahvlid ajaloolise infoga. Näiteks on infotahvlitel välja toodud see, et ajaloolistest soomusrongidest ei ole säilinud peale fotode mitte midagi. Soomusrong „Wabadus“ on taasloodud ja ehitatud olemasolevast – samamoodi nagu sada aastat tagasi. Soomusrongid on Vabadussõja kontekstis vähemalt sama tuntud, kui olid seda õppursõdurid. Mõlemal on prominentne roll ka filmis “Nimed marmortahvlil”, mis räägib Eesti Vabadussõjast. Aset leidis see sõjaline konflikt aastatel 1918-1920.
1918. aasta Vabadussõjas tegutses kuus laiarööpmelist ja viis kitsarööpmelist soomusrongi, kuid soomusrong nr 7 “Wabadus” ei ole ühegi Vabadussõja-aegse rongi koopia.
Rongi oli tulnud tervitama Rapla pasunakoor ning tervitussõnad lausus Rapla vallavanem Meelis Mägi. EV100 korraldustoimkonna liige Margus Kasterpalu rääkis, et soomusrongi nr 7 “Wabadus” teekond sai alguse käesoleva aasta 4. jaanuaril. Sellel päeval möödus täpselt sada aastat otsustavast lahingust Kehra all, millega peatati Tallinna poole suunduvad vaenlaste üksused. Praeguseks on rongi külastanud juba üle 40 000 inimese ning see number kasvab kindlasti veelgi. Pärast nädalat Raplas sõidab soomusrong edasi lõuna poole. Järgmine pikem peatus tehakse Viljandimaal Võhmas. Siiski tuleb see veel tagasi Raplamaale, sest ette on nähtud ka Lelle külastamine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare