9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSUus veepuhastus-meetod peaks tooma Kehtnasse puhta joogivee

Uus veepuhastus-meetod peaks tooma Kehtnasse puhta joogivee

Vivika Veski

Kehtna valla vee-ettevõte läks üle uuele veepuhastusmeetodile, et tuua Kehtna piirkonna elanike kraanidesse kaua­oodatud puhas joogivesi.

Kehtna aleviku elanikud on aastaid kurtnud selle üle, et kraanist tuleb aeg-ajalt sogast vett, mis lisaks veel haiseb. „Kissell klompidega” kirjeldavad kohalikud seda, mis neil mõnikord kraanist välja voolab. Kehtna elanik Allan räägib, et vesi on olnud halb alates ajast, mil ta viis aastat tagasi Kehtnasse korteri ostis. Vahel on see hägune, teinekord pilgu järgi küll puhas, ent haiseb sellegipoolest. Allan ütleb, et nad ei joo seda ise ega anna ka oma kassile. Pesemiseks enamasti kõlbab. Iga nädal söefiltreid vahetada ei jõua, kuigi oleks vaja – see läheks aga liiga kalliks. Nädalaga muutub filter tumepruuniks. Kuna juua on vaja, on Allan ja paljud teised Kehtna aleviku elanikud tellinud koju Saku Lätte joogivee.
Lisaks kadus vesi ööl vastu eelmise nädala neljapäeva eelneva teavituseta üldse ära. Pärast selle naasmist haises kanalisatsioon kohutavalt.
Senise Kehtna Elamu OÜ, nüüdse Kehtna Vesi OÜ* juht Raul Aarma selgitab, et ettevõte läks eelmisel nädalal üle uuele veepuhastusmeetodile – samasugusele, mida kasutatakse Raplas ja mis on seal häid tulemusi andnud. Esialgu võib see aga lüüa torudest lahti selliseidki jääke, millest vana süsteem jagu ei saanud, mistõttu üleminekuajal võib vesi muutuda veelgi hullemaks. Nimelt koguneb torude seintele moodustis, mida nimetatakse biokelmeks või biokileks, mis puhastuse tulemusel kraanist klompidena väljub. Kesta võib üleminek teiste kogemuse põhjal ligikaudu kaks nädalat kuni kaks kuud. Seni ei aita muud, kui lasta veel pikemalt joosta ning puhastada või vahetada sagedamini filtreid. Samuti on kasulik puhastada segistite otsas olevaid sõelu, WC loputuskasti ja pesumasina sissevoolusõela.
Aarma räägib, et Rapla Vesi AS-i mehed on neil ka abiks olnud muudatust sisse viimas. Ette valmistati seda kaks ja pool kuud.
Muudatus seisneb selles, et üks vett puhastav kemikaal vahetati välja teise vastu – kloreerimise asemel vett nüüd osoneeritakse. Rapla elanikuna ütleb Aarma, et Rapla joogiveega on ta nüüd igatahes väga rahul.
Igalpool ei pruugi uuest meetodist siiski kasu olla. Aarma ütles, et teab ka ise paari-kolme kohta Kehtnas, kus liitumispunktist majani toovad vee vanad raudtorud. Tõenäoliselt on neid aga rohkem. Sellistest torudest jääbki eralduma roostet, kuitahes puhas vesi liitumispunkti ka ei jõuaks. Sellisel juhul tuleb torud välja vahetada tänapäevaste vastu.

* Nime vahetab Kehtna Elamu seetõttu, et ettevõte liitus valla teise vee-ettevõtte – Järvakandi Kommunaal OÜ-ga. Uus ettevõte kannab nime Kehtna Vesi OÜ.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare