6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSVainu talu osaleb aasta põllumehe konkursil

Vainu talu osaleb aasta põllumehe konkursil

Helerin Väronen

Kolmapäeval, 24. juulil külastas Märjamaa vallas Loodna külas asuvat Vainu talu aasta põllumehe konkursi žürii. Eelmisel aastal aasta talu tiitli saanud Dagmar ja Endel Lindre talu esitas konkursile Maaleht.

Viljakasvatuse ja lihaveiste kasvatusega tegeleva Vainu talu perenaine Dagmar sõnas, et kui Maaleht talle helistas ja teatas, et nad on Lindrete peretalu konkursile esitanud, hakkas ta naerma, kuna ei pea enda talu ja põllumajandustootmist tiitli vääriliseks. Eelmisest aastast on Lindrete perel taskus juba parima talu tiitel, mis näitab, et nende tegevus siiski väärib tähelepanu. Dagmar lisaski, et kuigi nad ajavad oma asja ja end väga esile tõsta ei taha, on tore, kui vahel nende tegevust märgatakse ja tunnustatakse.
Hakates kokku lööma, palju maad Lindrete perele kuulub, sai Dagmar tulemuseks 825 hektarit, lihaveiste arv on praeguse seisuga 435. Ainult kahekesi kogu talukompleksi Lindred üleval ei peaks. Lapsed Margit ja Mikk on mõlemad lõpetanud Türi tehnika- ja maamajanduskooli ja paljuski talupidamise enda õlule võtnud. Margit tegeleb lihaveistega ja Mikk teraviljakasvatusega. Just põhjusel, et Vainu talu on peretalu ja talupidamist antakse edasi põlvest põlve, esitas Maaleht Lindrete pere aasta põllumehe konkursile.
Dagmar nendib, et seda ei juhtu tõesti väga tihti, et lapsed vanemate kõrval talupidamisse hakkavad panustama. Kuid Lindrete lapsed on väiksest peale talupidamist kõrvalt näinud, täpsemalt aastast 1991, kui talu pidama hakati.
Tegutsemisaastate jooksul on talul olnud ka raskemaid aegu, kuid alati on pinnale jäädud ja seda just tänu mitmekesisusele. Näiteks eelmine aasta oli viljakasvatuse jaoks kehv, kuid lihaveisekasvatus päästis olukorra. “Kui üks asi kisub kiiva, siis teisega püsid ikka vee peal,” lisas Dagmar.
Žüriiga koos taluõuel ringkäiku tehes rääkis Dagmar, et kõik küünid, mis olid mõeldud heina jaoks, pole tegelikult peotäitki heina näinud, kuna selle asemel on tulnud põllutöömasinad. Ja masinaid hoitakse Vainu talus hästi. Lausa nii hästi, et uued froteerätikud rändavad esimesena just traktorimati peale. Peremees Endel on suur korraarmastaja ja juurutanud terves peres harjumust, et ei kõnnita nina püsti ringi, vaid korjatakse ripakil asjad kohe üles.
Kuigi konkursi pealkiri viitab ühele isikule, on tegelikkuses nii Lindrete talus kui ka mujal näha, et üksi ei tehta midagi ära. Toimiva talu taga on ikka suur tiim ja enamasti just perekond.
Aasta põllumehe konkurssi korraldavad Maaleht ja Põllumajandus-Kaubanduskoda. Kokku osales tänavu 10 Eesti talu. Kandidaate said esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid. Konkursi eesmärk on esile tõsta uuendusmeelseid, keskkonnateadlikke ja edasipürgivaid põllumehi. Samuti tahetakse konkursiga väärtustada ja tunnustada kodumaise toidu tootjaid, tutvustada põllumajandustootmist laiemalt ja tõsta maaelu mainet.

Konkursi tulemused kuulutatakse välja aasta põllumehe konverentsil 22. oktoobril.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare