13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSAnnetekoda 2019 kutsub raplamaalasi oma andeid tutvustama

Annetekoda 2019 kutsub raplamaalasi oma andeid tutvustama

Mari Tammar

Sellel suvel toimub esmakordselt konkurss-festival Annetekoda 2019, mida korraldavad Eesti Kultuuri Koda eesotsas Pille Lillega ja muusikutefond PLMF. See on projekt, mis kutsub kõiki Eestimaa elanikke sõltumata vanusest esitlema oma loomingulist annet ükskõik millisel erialal.

Järva- ja Raplamaa ühine eelvoor toimub 15. augustil kell 16 Türi Kultuurikeskuses, kokku on kogu Eestis kaheksa eelvooru. Projekti toetab TV3, kes annete kogumisel ka kaamerasilma peal hoiab.
„Võistlusele oodatakse ükskõik millist annet, ükskõik millises valdkonnas, ükskõik millises eas,” ütleb Kultuurikoja esinaine ja annetekoja projekti ideeautor Pille Lill. Konkursil osalemiseks tuleks ennast registreerida Kultuurikoja kodulehel või kirjutada aadressil [email protected]. Samas ütleb Pille Lill, et kui tulla eelvoorule pool tundi varem kohale, on ka kohapeal registreerumine võimalik. „Oma annet tuleb esitada laval ehk see peab olema midagi, mida saab laval esitada, ja ande esituse pikkus on kolm minutit,” selgitab Lill.
Juba on olnud eelvoor Saaremaal ning sealt sai finaali edasi üks vanem naisterahvas, kes rabas žüriid suurepärase püstijalakoomikuna. Samuti pääses edasi 11-aastane tüdruk, kes tegeleb laulmisega, ning üks poeet.
„Lõppfinaali, millest teeb TV3 ka salvestuse, valitakse välja 20 annet. Neist viis on juba välja valitud,” ütleb Lill. Finaal toimub 11. oktoobril Tallinnas vastvalminud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia saalis.
Olgugi et ooperilaulja Pille Lille ennast võiks eelkõige seostada akadeemilisema kultuuriga, ei tähenda see sugugi, et võistlusele oleks oodatud ainult klassikalised muusikud.
„Projekt toimub koostöös Kultuurikojaga ja Kultuurikoda hõlmab kõiki kultuuri valdkondi, seega on võistlusele oodatud absoluutselt igasugune anne, aga see anne peab olema tõesti särav,” selgitab Lill.
„Kuna ma olen 16 aastat tegelenud klassikalise muusika annetega, sain korraga aru, et Eesti ei tohiks kaotada ühtegi annet, sest Eesti on väike oma inimeste arvu poolest ja anne annab võimaluse olla oma hinges õnnelik.
Selle projekti põhiidee on see, et ükski anne ei jääks ripakile ja vajadusel saaks selle ande arendamine toetatud,” räägib Lill, mis teda inspireeris sellist projekti ellu kutsuma.
„Tänavu on tegemist pilootprojektiga ehk see on ettevalmistav projekt iga-aastaseks annetekojaks. Selle esimese aasta eesmärk on näha, kui palju see organisatoorselt energiat võtab ja milliseid ressursse vajab,” räägib Lill.
Hetkel on tema sõnul Raplamaalt oma annet tutvustama registreerunud viis inimest, aga ta väga loodab, et 15. augustil on neid Türil rohkem. Kellel on huvi, leiab lisainfot www.kultuurikoda.eu
„Minul on tunne, et Eestil on sellist projekti vaja,” ütleb Pille Lill kokkuvõtlikult.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare