6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSLevikom alustab tarbijate ühendamist kiire internetiga igas Raplamaa nurgas

Levikom alustab tarbijate ühendamist kiire internetiga igas Raplamaa nurgas

Kadri Paju

Eestis on hõredama asustusega maapiirkondades tänaseni ligi 162 000 majapidamist ja ettevõtet, millel puudub ligipääs tänapäevasele internetiühendusele. Ajal, mil suuremate linnade elanikud naudivad üha suuremaid internetikiiruseid, ei jõua kiire internet kõikide Raplamaa kodudeni ka riigi nn viimase miili projekti abil.

Eesti telekomiettevõtte Levikom tegevjuhi Peep Põldsammi sõnul on Levikom lahendanud hajaasustusega majapidamiste ja ettevõtjate probleemi ja läbi õhu leviv püsiühendus on juba tänasest reaalsus.
“VirtuaalFiiber on sarnane püsiühendus kaabliga. Oleme rajanud üle-eestilise fiiberoptilisel tehnoloogial baseeruva ülekandevõrgu nii lähedale kliendile, kui see on majanduslikult mõistlik, ja viimase 1-15 kilomeetri pikkuse kliendiühenduse loomiseks kasutame juhtmeta püsiühenduse võrgutehnoloogiat.
Ehitame ühendusi vastavalt kliendi vajadustele, mis tagab kliendile tellitud kiiruse ja kvaliteedi. Mõnes uuselamurajoonis oleme koos arendajaga rajanud ka fiiberoptilisi kliendiühendusi ehk viinud kaabli kliendi koduni,” rääkis Põldsamm.
VirtuaalFiiberi ühendust kasutab praegu tuhandeid kliente kogu Eestis ja ettevõte on valmis rajama püsiühendused ka väiksematesse küladesse ja taludesse vastavalt huvile ja vajadustele. “Senine suur nõudlus Raplamaal tõestab, et oleme õigel teel ja suudame pakkuda mõistliku hinnaga kvaliteetset internetiühendust klientidele, kelleni ei ulatu kaabliga kiire internet või kes soovivad enne 2020. aastat juba kiiret internetiühendust tarbima hakata,” rääkis Põldsamm.
Levikomi VirtuaalFiiberi juhtmeta püsiühendus (ei ole mobiilinternet) sobib nii hajaasustusega piirkondadesse kui ka linnalistesse kortermajadesse. Enamik probleeme internetiühenduse (kiirus ja stabiilsus) ja teenustega, mis selle peal toimivad (nt TV ja videovalve), on nendes piirkondades, mis jäävad linnade kortermajade piirkondadest väljapoole – eramajade rajoonid kesklinnas, äärelinnas või väiksemates asulates-külades, talud ja suvilad maapiirkondades ning üksi asetsevad kortermajad väikestes asulates.
Ehkki linnade kortermajade piirkonnas on kaabelvõrgud ammu välja ehitatud, ei saa siiski väita, et seal oleks nõudlus täielikult rahuldatud. Telefonitraadi peal toimiv ADSL-ühendus võimaldab ainult 6-15 Mbit/s kiirust, mis ei ole tänapäeval isegi tavakasutuseks piisav ning mõnede kaabeloperaatorite TV-teenusel ei ole järelevaatamist, salvestamist jm nüüdisaegseid lisateenuseid.
Eestis on täna ilma kiire internetita (30 Mbit/s ja rohkem) 162 000 majapidamist – see on 28% koguturust ning need ei ole ainult metsakülad või üksiktalud maal, ka linnades ja asulates on paljud ilma kiire ühenduseta. Paljud kasutavad mobiilinterneti teenuseid (nn 4G-pulk), mis pole püsiühenduseks mõeldud – kiirus ja kvaliteet sõltuvad klientide arvust mobiilitugijaama piirkonnas. Isegi kui kusagil on jõudnud kliendi aia taha sideoperaatori poolt või avaliku rahastusega rajatud fiibervõrk, on era- ja ridamaja kliendil vaja arvestada mitme tuhande eurose väljaminekuga krundisisese kaabelduse ja majasisestuse teostamiseks.
Levikomi VirtuaalFiiberi ühenduse paigaldamise maksumus kliendile on koos kõikide seadmete (sh Wifi-ruuter ja TV digiboks), materjalide ja paigaldusega kuni elutoa telerini välja maksimaalselt 299 eurot. Internetiühenduse kiirus on kuni 200 Mbit/s (erilahendusega kuni 500 Mbit/s). Ühenduse kvaliteet ei erine fiiberühendusest (kiiruse stabiilsus, paketiviide jmt) ja saab kasutada kõiki teenuseid.

Küsimustele vastab Levikom Eesti OÜ tegevdirektor Peep Põldsamm

Mida peab inimene tegema, et saada endale kiire internet hajaasustusega külas?
Pole vahet, kas hajaasustusega külas või kusagil mujal – on kaks alternatiivi: minna Levikomi kodulehel olevale paketikalkulaatorile, valida endale välja sobiv interneti kiirus, TV kanalite ja lisateenuste pakett, sisestada enda aadress ning saata sealt päring – anname vastuse 3-5 tööpäeva jooksul, või helistada meie klienditeeninduse lühinumbril 1213.
Kui selles piirkonnas on meil juba kliente, st tugijaam välja ehitatud, siis on vaja ainult leping sõlmida ja meie piirkonna tehnikuga paigalduse aeg kokku leppida (paigaldus võtab aega ca 2-3 tundi).
Kui selles piirkonnas meil kliente ei ole ning on vaja paigaldada tugijaam, informeerime alati klienti, millal see juhtuda võiks. Juhul, kui piirkond on meil endil juba võrgu arendusplaanis ja ehitus käib, võib juhtuda, et ühenduse saab kiiresti, samas võib see ka mitu kuud aega võtta, sõltub olukorrast piirkonnas. Täna on meil kliente ja VirtuaalFiiberi võrk välja ehitatud ligi 50% Eestist.

Kas kiiret internetiühendust on võimalik tarbida ka üksikutes metsataludes?
Jah, muidugi, kuid võib juhtuda, et võib olla vajadus paigaldada kliendi asukohta minimast, nt kui klient asub ikka väga kõrgete puudega metsas ja nähtavus tugijaamani on piiratud. Seega – tehniliselt suudame pakkuda lahenduse alati, teatud juhtudel võib lisanduda minimasti paigalduse maksumus (600-1000 eurot). Tihti on kliendid leidnud lahenduse, kus ühe kliendi jaoks paigaldatavat minimasti saab kasutada ka 4-5 naabri ühendamiseks. Sellisel juhul rajatise kulu kliendi kohta oluliselt väheneb ning ka Levikom ise on sellistel juhtudel valmis osa investeeringust enda kanda võtma.

Kas kiire ühendus on võimalik kõikides Raplamaa külades või pigem siiski suuremates asulates?
Ühe VF tugijaama ühenduse ulatus on 7-15 km, seega peaks meil suur osa Raplamaast olema kaetud – nii asulad, külad kui ka eraldi asuvad talud või suvilad või eramud. Meil päris sellist nimekirja ei ole, millistes külades on täna ühendus võimalik ja millistes mitte. Soovitan huvilistel ikka kas meie paketikalkulaatori kaudu või klienditeenindusse 1213 helistades meiega ühendust võtta ja saada konkreetne vastus. Tihti käib ka meie piirkonna tehnik kohapeal, et leida lahendus.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare