6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSLusitaania teeteod on jõudnud Raplamaa aedadesse

Lusitaania teeteod on jõudnud Raplamaa aedadesse

Siim Jõgis

Lusitaania teetigu ehk Hispaania teetigu on Eestisse levinud invasiivse võõrliigina. Raplamaa Sõnumite toimetusse on laekunud vihjeid, et nende isendeid on nüüd leitud ka meie maakonna aedadest.

Esialgu küll mitte palju. Olemas on kaart, mis näitab nende paiknemist Eestis ning selle järgi saab öelda, et enim on lusitaania teetigusid Harjumaal Tallinna ümbruses, aga ka Tartu ja Pärnu piirkonnas.
Sageli tuuakse uusarenduste haljastamisel lusitaania teeteod koduaeda koos ostetud aianditaimedega. See selgitab ka, miks neid just linnade lähistel nii palju on.
Võrreldes tavaliste nälkjatega on lusitaania teeteod suuremad ning värvuselt oranžikad, kollakad, beežid või isegi punast tooni. Eestikeelse Vikipeedia andmetel võivad nad kasvada 7 kuni 15 sentimeetri pikkuseks.
Aiapidajatele on teod tõeline nuhtlus, sest nad söövad nii köögivilju kui ka ilutaimi. Kohati võivad nad isegi kohalikud teod ja nälkjad oma tegevusalast välja tõrjuda. Probleemi tõsidust on väljendanud ka keskkonnaamet.
“Inimesed võiks julgesti lusitaania tigusid korjata ja hävitada, ent neid ei tohiks sassi ajada meie kodumaiste seatigudega, kes on mustad või mustade triipude või laikudega ega kahjusta erinevalt võõrliigist meie aiasaadusi,” ütles keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist Eike Vunk.
Teod levivad peamiselt kahel viisil – naabrusest “omal jalal” tulles või koos Eestisse toodud aianditaimedega. Tigu võib peituda taime lehtede vahel, aga enamasti mullapalli peal. Lisaks võib seal olla väikseid valgeid pärlilaadseid teomune.
“Kui inimene taime potist eemaldades ja istutamiseks ette valmistades teo või tema muna avastab, tuleks see kindlasti eemaldada ja laiaks litsuda. Vahel võib teomune teadmatusest pidada väetise­graanuliks ja taime koos teomunadega paha aimamata maha istutada. Koju taimi ostes tuleb juba ostukohas tähelepanelik olla – kui poes lusitaania teeteod ringi roomavad, siis ei tasu taimi osta,” ütles Eike Vunk.
Kuidas lusitaania teetigudest vabaneda? „Parim viis neist vabaneda on nende kokku korjamine ja keeva veega hävitamine. Tigusid tuleks korjata vihmase ilmaga, mil nad on rohkem liikvel ja paremini märgatavad. Lisaks tuleb kõik teeteo munad hävitada – need meenutavad valgeid või kollakaid 3-4 mm läbimõõduga pärleid, mis on sageli kobaras,“ sõnas Vunk.
Lisaks aitavad tigusid kontrolli all hoida ka muskuspardid, kes paraku eelistavad küll noori nälkjaid, mitte suuri isendeid.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
hulda
23. aug. 2023 21:43

Vana lugu kuid tasuks lausaliselt korrigeerida, et ei leviks ekslik info jätkuvalt.
https://et.wikipedia.org/wiki/Lusitaania_teetigu